Kisir Ottolenghi

Recept – bulgursalade van Ottolenghi: Kisir

Vandaag is het dan zover.. Het wordt eindelijk zomer! Voor at least een week, dus het is tijd om al je zomerse recepten uit de kast te trekken! Vandaag deel ik een van mijn favorieten met jullie: de bulgursalade Kisir van Ottolenghi.

Ottolenghi Kisir PlentyOttolenghi is een van mijn favoriete koks, een Israëlisch-Britse kok en restaurant-eigenaar uit Londen. Hij is het meest beroemd om zijn vegarische kookkunsten en invloeden uit midden-Oosten in zijn kookkunsten, waarvan het kookboek ‘Plenty‘ en ‘Plenty more’ twee voorbeelden zijn. De smaken die hij gebruikt zijn zo explosief en de combinaties zijn zo lekker, dat je het vlees niet eens mist!

De Bulgursalade Kisir is een klassiek Turks gerecht dat in allerlei varianten bestaat. Ik vind het vooral enorm smaakrijk, goed vullend en heerlijk voor een zomerse avond!

Kisir bulgursalade Ottolenghi

Ingredienten (2 personen)

  • Ingredienten Kisir Ottolenghi200g bulgur (te koop bij o.a. Jumbo of de turk), ik houd erg van wat grovere bulgur
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 1 el. tomatenpuree
  • 2 middelgrote tomaten, fijngehakt
  • wat cherry tomaatjes voor serveren
  • 250 ml water
  • 1 tl granaatappelmelasse (ook te koop bij de toko of turk)
  • 1/2 el citroensap
  • 4 el. fijngesneden peterselie
  • 1 grote bosui, in dunne ringetjes, plus extra voor serveren
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1/2 tl gemalen komijnzaad
  • pitjes van 1/2 granaatappel
  • een handje muntblaadjes, gesnipperd en een paar hele voor serveren
  • zout, peper & olijfolie

Bereiding

bereiding kisirDoe de uien en olijfolie in een grote koekenpan en smoor ze 5 minuten op halfhoog vuur totdat ze glazig zijn. Voeg de tomatenpuree toe en blijf 2 minuten roeren met een houten lepel (dit verwijdert het zuurtje uit de puree!). Doe de tomaten erbij en laat 4 minuten pruttelen tot ze zacht zijn.
Giet het water erbij, breng aan de kook, neem de pan van het vuur en roer de bulgur erdoorheen.
Roer de granaatappelmelasse, citroensap, peterselie, bosui, knoflook, komijn en zout en peper toe naar smaak.
Roer goed door elkaar en laat het tot kamertemperatuur flink afkoelen (ongeveer 15 minuten). Proef even of de bulgur zacht genoeg is: per bulgursoort (grof/fijn) verschilt dit nogal en als het nog te hard is, voeg nog wat kokend water toe, roer en wacht nog even. Voeg ook nog meer zout toe wanneer nodig.

Schep de Kisir op borden, strooi de granaatappelpitjes er overheen, besprenkel met nog wat olijfolie en munt en serveer met wat cherrytomaatjes en bosuitjes.

Lekker met platbrood of wat little gemsla, als onderdeel van een mezze.

Kisir bulgursalade Ottolenghi

 

 

 

 

Post a Comment