pannenkoekplant familie

DIY Lifestyle

DIY: een pannenkoekplant stekken

Sinds welgeteld 10 maanden blijven er planten leven in mijn handen. Hiervoor was ik miss. Plant-killer. De verandering kwam toen deze schattige pannenkoekplant in mijn leven kwam; een doorgeefplantje, met liefde doorgegeven en niet te stekken. 

pannenkoekplant volwassenDe pannenkoekplant, ook wel Pilea Peperomioides genoemd, begint inmiddels steeds bekender te worden (helaas is hij zelfs inmiddels al te koop in een aantal winkels). In de jaren 70 was dit plantje razend populair, en nu de jaren 60/70 inrichting ook weer steeds meer te zien is, verschijnt dit makkelijk te onderhouden plantje dan ook weer in het interieur. Vandaag vertel ik jullie hoe je dit plantje zelf ook weer kunt doorgeven. Het is namelijk een niet-te-stekken plantje, maar hij geeft zelf kleine baby plantjes af, die jij dan weer kunt doorgeven!

Een klein beetje geschiedenisles

Het verhaal gaat dat een Zweedse missionaris dit plantje vond in de jaren ’50 en meenam van zijn reis uit China. Het plantje groeide op in het CanShanggebergte en wordt ook wel eens ‘chinese moneyplant’ genoemd. De chinezen geloven dat wanneer je een muntstuk in de aarde stopt bij deze plant, je ineens binnenkort heel rijk gaat worden.

Waarom is de pannenkoekplant zo populair?

De grootste reden waarom er voor het eerst een plant in mijn huis bleef leven, én ook dat de plant zo populair is: de verzorging is minimaal. Geef de plant 1-2x per week water, afhankelijk van hoe droog de aarde is. Plantvoeding 1x per maand, maar dat is niet eens essentieel, die van mij gaat al een jaar zonder mee! Bovendien geeft een nieuw stekje binnen een jaar weer 15-20 stekjes door.

pilea stekjes 2

Hoe ziet een stekje eruit?

Zodra je pannenkoekplant wat volwassener begint te worden, en je hem al een aantal keer hebt moeten overpotten, zie je opeens vanzelf kleine plantjes verschijnen naast de plant. Of aan de plant zelf! Je leest het goed: er zijn