zoete aardappelburger

Recept – zoete aardappelburgers

Nu de temperaturen weer een paar graden zijn gezakt, lijkt de herfst weer een paar stapjes dichterbij te komen. In plaats van treuren om regen, juich ik om de herfstgroenten pompoen en zoete aardappel waar ik maar al te graag mee kook! Vandaag een recept voor zoete aardappelburgers. Yum!

Vegetarisch eten

Zoals jullie misschien wel weten, probeer ik doordeweeks altijd zoveel mogelijk vegetarisch te eten. Dit omdat vlees niet per se nodig is in de meeste gerechten, en bovendien niet gezond om te veel te eten (zeker niet als je maag er niet zo goed tegen kan, zoals bij mij)! Toch houd ik niet van de meeste gerechten met vleesvervangers. Dan mis je het vlees alsnog. Dus waarom niet gewoon zó lekker koken, dat je het vlees niet meer mist?

Zoete aardappelburgers

Groenteburgers zijn hiervan het perfecte voorbeeld. Met zoveel groente draai je in een handomdraai een burger, en met een broodje en wat toppings, denk je niet eens meer aan een gewone hamburger. Vandaag maak ik burgers van zoete aardappel.

Ingredienten (voor 4 burgers)

 • 1 grote zoete aardappel of 2 kleintjes (ongeveer 300 gram)
 • 1 ei
 • 25g parmezaanse kaas, geraspt
 • 1 tl komijnzaad
 • 1/2 el griekse yoghurt
 • 3 el havermout (of meer indien nodig)
 • 1 avocado
 • 1 grote tomaat of 2 kleintjes
 • 2 handjes rucola
 • 4 broodjes naar keuze
 • 4 tl mayonaise naar keuze

Bereiding

Schil de zoete aardappel en rasp hem met de hand of in de keukenmachine (hoera, snel klaar!). Meng met de parmezaanse kaas, het ei, de yoghurt, havermout, komijn en zout en peper. (als het mengsel nog te vochtig is, voeg dan extra havermout toe)

Vorm er met je handen 4 ballen van. Verhit wat olie in een koekenpan, leg de ballen erin en druk plat tot burgers. Bak 4-5 minuten per kant.

Snij de broodjes doormidden en grill ze eventueel nog met de gesneden kant even in de grillpan. Smeer 1/4 van een avocado op de onderkant. Leg plakjes tomaat op de avocado, leg hierop de burger. Daarbovenop komt mayonaise en sluit af met rucola.

Serveer met een salade met de rest van de rucola, wat tomaatjes en evt. mozzarrella. Heer-lijk! Laat je het me weten als je ze ook hebt geprobeerd?

zoete aardappelburgers

 

 

Post a Comment