pannenkoekplant familie

DIY Lifestyle

DIY: een pannenkoekplant stekken

Sinds welgeteld 10 maanden blijven er planten leven in mijn handen. Hiervoor was ik miss Plant-killer. De verandering kwam toen deze schattige pannenkoekplant in mijn leven kwam; een doorgeefplantje, met liefde doorgegeven en niet actief te stekken. Maar hoe kun je nu wel de pannenkoekplant stekken?

De pannenkoekplant

De pannenkoekplant, ook wel Pilea Peperomioides genoemd, begint inmiddels steeds bekender te worden (helaas is hij zelfs inmiddels al te koop in een aantal winkels). In de jaren 70 was dit plantje razend populair, en nu de jaren 60/70 inrichting ook weer steeds meer te zien is, verschijnt dit makkelijk te onderhouden plantje dan ook weer in het interieur. Vandaag vertel ik jullie hoe je een pannenkoekplant zelf ook weer kunt stekken. Het is namelijk een niet-te-stekken plantje, maar hij geeft zelf kleine baby plantjes af, die jij dan weer kunt doorgeven!

Pannenkoekplant

Een klein beetje geschiedenisles

Het verhaal gaat dat een Zweedse missionaris dit plantje vond in de jaren ’50 en meenam van zijn reis uit China. Het plantje groeide op in het CanShanggebergte en wordt ook wel eens ‘chinese moneyplant’ genoemd. De chinezen geloven dat wanneer je een muntstuk in de aarde stopt bij deze plant, je ineens binnenkort heel rijk gaat worden.

Waarom is de pannenkoekplant zo populair?

De grootste reden waarom er voor het eerst een plant in mijn huis bleef leven, én ook dat de plant zo populair is: de verzorging is minimaal. Geef de plant 1-2x per week water, afhankelijk van hoe droog de aarde is. Plantvoeding 1x per maand, maar dat is niet eens essentieel, die van mij gaat al een jaar zonder mee! Bovendien geeft een nieuw stekje binnen een jaar weer 15-20 stekjes door.

pilea stekjes 2

Een pannenkoekplant stekken

Zodra je pannenkoekplant wat volwassener begint te worden, en je hem al een aantal keer hebt moeten overpotten, zie je opeens vanzelf kleine plantjes verschijnen naast de plant. Of aan de plant zelf! Je leest het goed: er zijn twee soorten stekjes.

Stekje 1:

pilea stekje 1Na een paar maanden verschijnen er opeens kleine plantjes in de aarde ergens naast de plant. Deze zitten met een lange stengel aan de plant vast. Wacht tot het plantje iets groter is (zo’n 3-4 cm en met een stuk of 8 blaadjes), dan heeft het vaak ook al zelf wortels gemaakt. Om het plantje nu van de moederplant af te halen, kun je de stengel uitgraven en zo dicht mogelijk bij de moederplant afknippen. Op die manier blijft de moederplant geen (verspilde) energie meer aan de stengel geven.

Als het kleine plantje al zelf wortels heeft, zou je hem direct in een nieuw potje kunnen stekken. Als het plantje geen tot weinig wortels heeft, moet je hem eerst even laten wortelen in een bakje met water.

Stekje 2:

pilea stekje 2Een tweede soort stekje is een stekje aan de stam vast. Hiernaast zie je een soort tusseninstek: deze zit aan de moederstam vast, maar begint al uit te groeien. Vaak maken deze stekjes geen wortels, maar ook deze kun je afknippen als ze 3-4 cm zijn en een stuk of 8 blaadjes hebben. Zorg dat je ze daarna in een bakje met een laagje water zet, ongeveer 1 cm diep, zodat er wortels aan kunnen groeien. Zodra er voldoende wortels aanzitten (een stuk of 6-8), kun je het plantje in de aarde stoppen en kan het gaan groeien.

Leuk feitje: je kunt het plantje ook maanden in water bewaren. Dan groeit het niet, maar heb je ook minimale zorgen. Als er maar genoeg water in het bakje zit, hoef je verder niet meer naar het plantje om te kijken.

Je hebt een stekje. Wat nu?

klein stekjeNa het stekken kun je de plantjes in een klein potje met gewone aarde doen. Houd de grond goed vochtig, maar niet té. Als de aarde droog is, kan dat prima voor een paar dagen, geef het plantje daarna weer water. Je ziet vanzelf dat er dan per week 1 of 2 blaadjes bij komen! En uiteindelijk wordt de plant dan ook volwassen.

Op de foto helemaal bovenaan zie je mijn pilea familie. 1 plantje is net geboren, de middelste is een paar weken oud, en de moeder is nu ongeveer een jaar. Ik zie nu ook na een jaar dat de stam dikker wordt, en de plant sterker. In het begin is de stam groen, maar nu begint hij echt bruin en dik te worden. Maar er blijven plantjes aan komen! Kijk hieronder al mijn babyplantjes bij hun nieuwe eigenaar <3 Heb jij al een stekje?

Pannenkoekenplant babies

Leave a Comment

Comments (14)

 1. Ja zo leuk! Ben nog steeds heel erg blij met jouw stekje, hij doet het goed! Het lantaarnplantstekje dat ik voor jou gestekt hebt doet het ook goed, en zal ik binnenkort langsbrengen!

 2. Thanks!! Mijn baby-stekje van jou gaat super goed met a little bit of sunshine 🙂
  Vandaag, met jouw blog ernaast, mijn eerste stekkies eruit gehaald!

 3. Hallo,
  Ik lees net je super leuk artikel en ik zie onderaan staan: Wil je ook een stekje? Stuur me een berichtje! Het lijkt me super leuk om zelf een stekje te groeien! ik heb gelezen dat als je ze inpakt in bubbelfolie met natte watjes aan de wortels, je ze per post kan versturen… Klopt dit?
  Lieve groetjes,
  Verena uit België

  1. Hoi Verena,
   Kun je mij een berichtje sturen via het contactformulier? Dan kunnen we even mailen over de mogelijkheden!
   Groetjes, Siroon

 4. Haha Siroon! wat toevallig dat ik met het zoeken naar hoe te stekken op jouw blog terecht kom, leuke en handige post!

  Groetjes Charlotte

 5. Wat leuk dat ik op je site uitkom. Was iets aan het zoeken over dit leuke plantje.
  En zou dol graag een stekje van je willen. Super leuk. Heb je ze nog?
  Dank je
  Groetjes Daphne

 6. Super! Heel erg bedankt voor de interessante tips! Ik wil graag een tweede plantje in huis hebben, maar wist niet hoe te beginnen om te stekken. Mijn plantje ziet er precies wel veel bleker uit van kleur…

  1. Kan het zijn dat hij niet op een hele lichte plek staat? Van veel zonlicht en warmte wordt het plantje veel groener! Oja, en ook niet teveel water geven!