Knolselderijsoep

Dinner Food Soep Vegetarisch

Recept – knolselderijsoep met crunchy salie

De knolselderij, een soort gedrocht. Lang heb ik gedacht als ik hier langs liep in de supermarkt: wat is dit, en wat kun je hier mee? Maar wat een heerlijke smaak! Vandaag maken weĀ knolselderijsoep met gebakken salie. Toen ik het voor de eerste keer maakte had ik genoeg voor een weeshuis, dus ik heb het recept een beetje aangepast šŸ˜‰ enjoy!

Knolselderij

Zie hier het gedrocht. Lijkt het niet net een soort aardmonster? De knolselderij is een beetje een vergeten groente.Ā Maar de smaak is fantastisch! Kruidig, maar ook fris, en vol met vitamine B&C! (altijd belangrijk)
Hoe we hem bereiden?Ā Well, we’ll learn! Lees gauw mee hoe ik uiteindelijk hier een fantastische soep van heb gemaakt šŸ™‚

Ingredienten (voor 4 personen maaltijdsoep)

 • 1/2 knolselderij (ongeveer 250g)
 • 2 kleine wortels (ongeveer 100g)
 • 2 middelgrote aardappels (ongeveer 400g)
 • 1 sjalotje
 • 1 grote knoflookteen
 • 1/4 tl zout
 • 1 liter groentebouillon
 • tijm
 • 15 salieblaadjes
 • olijfolie
 • optioneel: room voor de garnering

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220C.

Schil en snij de knolselderij. Voor een fantastisch filmpje, klik hier. Schil en snijd ook de aardappels en wortels, alles in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Leg alle ingrediĆ«nten op een bakpapiertje op een ovenplaat. Snij de ui en knoflook grof en voeg toe aan de bakplaat. Besprenkel met wat olie en zout en bak in de oven voor ongeveer 35-40 minuten of tot zeĀ bruin worden.

Bereiding Knolselderijsoep

Ondertussen kun je de salieblaadjes frituren: verhit 2 eetlepels olijfolie in een kleine koekenpan. Voeg 3-4 salieblaadjes toe en bak tot ze knapperig zijn. Haal ze dan uit de pan en herhaal dit tot de salieblaadjes op zijn. Ik legde ze even op een keukenpapiertje om uit te lekken.

Kook dan 1 liter water en voeg 2 blokjes groentebouillon toe. Als de groenten gaar zijn, voeg je ze toe aan de groentebouillon en gaan we pureren. Dit kun je in een blender doen of met een staafmixer. Wat je maar in huis hebt! Voeg ongeveer 1 el tijm toe en pureer tot het glad is. Je kunt desgewenst nog meer groentebouillon toevoegen als je het dunner wilt.

Serveer met de knapperige salie en eventueel met wat room (voor de mooi). Ik maakte er nog gauw zelf wat croutons bij van een in stukken gescheurd ciabattabrood, voor een paar minuutjes in de oven besprenkeld met olie, zeezout en tijm! YUM! Pas op: het vult enorm en het is heerlijk! Gevaarlijke combi..

Knolselderijsoep

PS. Geheime super tip! Je kunt de wortel en aardappel ook vervangen door pastinaak en zoete aardappel!

Maak jij wel eens iets met knolselderij, en zo ja, wat?

Leave a Comment