Vintage Shoppen in Utrecht

Vintage shoppen in Utrecht, deel 1: kleding

Een van mijn favoriete dingen om te doen is vintage shoppen in Utrecht. De vondst van die éne treasure, dat zeldzame kledingstuk wat bijna niemand anders heeft.. Dat geeft zo’n voldoening! Ik zocht de leukste vintage winkels in Utrecht voor je op, lees gauw mee!

Je kunt redelijk goed vintage shoppen in Utrecht, maar je moet wel weten waar. In het centrum zitten een paar zaakjes verstopt, maar soms moet je er net een straatje verder voor lopen. Vandaag deel ik mijn zoektocht naar vintage kledingwinkels, de zoektocht naar vintage meubelwinkels volgt later!

Het Kaufhaus

Vintage Shoppen Utrecht

Het Kaufhaus is wellicht de meest centraal gelegen vintage shopgelegenheid in Utrecht (Achter Klarenburg 32) in het centrum. Net buiten Hoog Catherijne, beneden tussen de Xenos en de oude Blokker in. (wat er nu naast zit weet ik eigenlijk niet)

Ondanks dat het zo centraal zit, heeft het wel echt het karakter van een vintage winkel. Je kunt er natuurlijk veel kleding kopen, maar ook perzische tapijten, veel platen, accessoires, schoenen, tassen én planten! Bovendien stallen ze alles uit op toffe vintage meubels, die dan ook weer te koop zijn. Hier zijn dus ook woonaccessoires te vinden. Eigenlijk is alles in de winkel te koop, behalve de kassa. Daarom ziet de winkel er dus ook steeds weer anders uit. En heel belangrijk: er is ook voldoende aanbod voor heren! Le Boyfriend vindt vintage shoppen ook leuk, maar als er steeds alleen maar vrouwenkleding hangt, grijpt hij toch al snel even naar de smartphone.. Dat is bij Kaufhaus niet nodig!

Wat ook leuk is bij Kaufhaus, ze verkopen er Berlijnse drankjes, zoals FritzKola, gingerbeer en ClubMate. Je kunt dus ook prima een drankje doen en muziek luisteren, want er is in het weekend geregeld en DJ.

Kaufhaus Utrecht

Het principe achter Kaufhaus

Het Kaufhaus is ontstaan vanuit de ontmoeting van Machiel van Dooren van Esteamwork en Marc Vooges van Sympany. Sympany is het bedrijf wat textiel inzamelt via die grote textielcontainers, en deze vervolgens verkoopt op de wereldmarkt. Met de opbrengst van deze kleding worden dan goede doelen ondersteund. Het plan van deze twee ontstond om samen de mooiste en beste kleding te sorteren en te verkopen in Nederland. Dit om een winkelketen op te bouwen voor de Stichting Sympany, zodat zij meer inkomsten konden genereren en goede doelen kunnen ondersteunen. Zo ondersteun je dus met je aankoop bij Kaufhaus indirect goede doelen! Persoonlijk vind ik dit een erg goed plan en maakt het Kaufhaus dus ook bijzonder.

Het Kaufhaus heeft nog 2 andere locaties in Amsterdam en inmiddels ook een in Arnhem.

UPDATE JANUARI 2017: KAUFHAUS IS INMIDDELS DICHT…

Sussies

Sussies UtrechtSussies Utrecht is na Kaufhaus eigenlijk mijn meestbezochte vintage winkel. Je vindt hier vooral jaren 70 kleding, maar soms ook wel van eerdere jaren. Voor accessoires, schoenen en tassen kun je hier ook goed terecht. Ook verkopen ze hier noorse truien, schapenvellen, tapijten en hoeden!

Sussies Utrecht

Voor de dames is er ruime keuze uit broeken, rokken, schoenen, sjaaltjes, onesies en jurken. Veel stamt er uit de jaren 70, maar ook jaren 40-50 jurken ben ik geregeld tegengekomen. De prijzen zijn fair, het is niet super goedkoop, maar ook zeker niet duur. En vooral belangrijk: het aanbod is groot en wisselt regelmatig! Het is klein maar fijn, de openingstijden zijn ruim en je kunt er passen.

Sussies Utrecht heren

Ook bij Sussies is het aanbod voor de heren voldoende. Er zijn veel truien, gilets, nette broeken, maar ook hawai shirts en jaren 70 hemden. Ook vind je hier veel dassen en bretels, en ook een relatief groot schoenenaanbod.
ps. ze verkopen bij Sussies zelfs vintage kinderkleding!

Sussies bevindt zich op de Voorstraat 50. Je moet hiervoor dus net even het centrum uitlopen, maar gelukkig is de Voorstraat een fantastische straat, én bevindt zich er meer vintage shopgelegenheid!

Giensch

Giensch Utrecht

Vlakbij Sussies op de Voorstraat 31 bevindt zich Giensch. Giensch is een kwalitatieve vintage winkel, met zorgvuldig geselecteerde en gereinigde vintage kleding én nieuwe, op vintage geïnspireerde kleding. Ze richten zich vooral op de jaren 50-80, wat dus alweer een tijdperk eerder is.

Giensch Utrecht dames

Voor de dames is hier veel kleding te vinden, dus nieuw en echt vintage, maar ook een groot aanbod aan accessoires. De prijzen liggen iets hoger dan bijvoorbeeld bij Sussies, maar de kwaliteit is dan ook wel echt hoog. Als je specifiek op zoek bent naar een item en er iets meer geld voor over hebt, is dit zeker een aanrader. Ook voor meer jaren 20 stijl glitter&glamour kun je hier terecht: genoeg te glitteren!

Giensch Utrecht glitter

Ook is de service hier echt fijn, je wordt goed geholpen, er wordt meegedacht en eventueel worden er nog dingen bijbesteld.

Giensch Utrecht heren

Dat vintage shoppen niet alleen iets voor vrouwen is, blijkt wel weer uit het aanbod voor heren tegenwoordig. Ook bij Giensch is het aanbod voor heren groot, van pakken tot hoeden tot bretels en dassen. En dus alles zorgvuldig gereinigd en geselecteerd. Le Boyfriend komt hier in ieder geval graag!

Sisters Vintage

Sisters Vintage Utrecht

Sisters Vintage is een vintagewinkel uit een andere categorie: het verkoopt tweedehands merkkleding voor een schappelijke prijs. Hier vindt je dus niet specifiek kleding uit een bepaald tijdperk, maar scoor je goede kwaliteit kleding voor een zachtere prijs dan nieuw. Toch kun je hier zomaar kleding uit de eerdere periodes scoren. Ze selecteren niet alleen op modern.

Er komt wekelijks nieuw aanbod binnen, en wat ook leuk is: ze geven ook workshops ‘Vintage and Second hand Shopping Tip’s & Tricks’. Leuk voor een activiteit met vriendinnen of collega’s!

De locatie is perfect, aan de Oude Gracht 224, naast Blackbird, waar ze natuurlijk ook nog vintage meubels verkopen.

ps. ze verkopen hier alleen dameskleding!

Episode

Episode Utrecht

Vlakbij de Sisters Vintage op de Oude Gracht 206 zit de EPISODE. De EPISODE is.. tja hoe zal ik dat omschrijven.. Een bom-volle vintage winkel. Ik mocht er binnen geen foto’s maken, vanwege hun PR beleid (??), dus je moet het zelf maar gaan beleven! Je hebt er echt vanalles: glitter&glamour (zeker rond kerstperiode), rokken, jurken, accessoires, jassen, schoenen, brillen, hoeden, noem maar op! Wat je ook zoekt, je vindt het daar.

Het interessante is, dat de EPISODE ook kleding opkoopt bij bedrijven zoals Sympany. Alleen zoals het Kaufhaus direct bij Sympany koopt, koopt Episode vanuit de wereldmarkt. Alles wordt zorgvuldig geselecteerd, gewassen en gerepareerd, zodat er alleen maar goede stukken in de winkel hangen.

Tot een tijdje terug waren er maar twee EPISODEs in Nederland, nu zijn ze uitgegroeid tot 5 locaties in Amsterdam, één in Utrecht, in Den Haag en Haarlem. En ook binnen Europa hebben ze nog 4 andere locaties.

Goed nieuws: het aanbod voor heren is ook hier enorm! Ik zou vooral aanraden het eens te beleven. Neem een goede dosis concentratie mee, want er hangt VEEL.

Secondsas

Secondsas Utrecht

Tegenover de EPISODE aan de Oude Gracht a/d Werf 193 zit SecondSAS. Net als Sisters Vintage verkoopt SecondSAS tweedehands merkkleding voor een schappelijke prijs. De collectie is afwisselend, het aanbod groot en ook voor heren is hier veel te vinden. Het leuke aan deze winkel is de locatie: de sfeer in een werfkelder is altijd erg knus. Helaas is deze winkel niet op koopavond open, maar wel op zaterdag!

Overigens ga ik hier eigenlijk niet zo vaak heen. Maar het zit zo dicht bij Sisters Vintage en Episode dat je in je Vintage shopsessie net zo goed even binnen kunt stappen!

Vintage Island

Vintage Island Utrecht

De nieuwste aanwinst van de stad is Vintage Island. Deze zit sinds een paar weken midden in centrum Utrecht in de Zadelstraat 39. Een fijne vintage winkel met een aantal voorkeursitems: véél schoenen, waaronder allstars en boots (motor en cowboy), maar ook spijkerjacks, noorse truien en voor de dames jaren 60 jurkjes. Het schijnt dat er nog veel meer schoenen bijkomen binnenkort, wat dit wel de winkel maakt met het grootste vintage schoenen aanbod van Utrecht!

Er is aanbod voor dames en heren, en omdat het aanbod selectief is, weet je ook waarvoor je hier wel en niet naar binnen moet stappen. Ook wel eens fijn. Er zit overigens ook een locatie in Delft en in Leiden!

Vintagemarkten

Le Bazarre Utrecht

Tot slot wil ik nog even een hoofdstukje wijden aan de vintagemarkten van Utrecht. Volgende week is er bijvoorbeeld een Le Bazarre, tijdens Le Mini Who, waar ik al eens eerder over schreef. Maar zo is er soms ook een Swanmarket en regelmatig een Vintage Verzamelbeurs in de Jaarbeurs. Houd ze via Facebook in de gaten, en je haalt je vintage hart voldoende op!

Hieronder zie je mijn overzichtskaartje met waar je kunt vintage shoppen in Utrecht. Ik probeer het een beetje bij te houden, want het verloop is best groot.

Heb ik nog vintage shops gemist of heb je andere suggesties? Laat het me weten!

Update: lees hier deel 2 van vintage kledingshoppen in Utrecht!

Post a Comment