Leuke dingen in de winter in Utrecht

9x leuke dingen doen in Utrecht in de winter

In navolging op mijn vorige artikel over dingen te doen in Utrecht in het najaar, zocht ik nu voor jullie uit wat de leukste activiteiten zijn in Utrecht in de winter! Lees gauw verder voor gezellige kerstmarkten en tochten door de stad.

Ondanks dat je in de winter het liefst onder een dekentje op de bank kruipt, met kaarsjes aan en een gezellige film op, is er ook genoeg te doen in de stad. Je moet jezelf een stuk meer pushen om in de kou naar buiten te gaan, but it’s worth it! Dit jaar is er zelfs een heuse website opgezet voor alle Utrechtse winteractiviteiten, deze vind je hier. Natuurlijk is er nog meer te doen dan alleen op die site te vinden is, en daarom zette ik de leukste dingen voor je op een rij. Ga je mee Utrecht in, deze winter?

Openingsweekend Snorfabriek – 19 & 20 november

De Snorfabriek gaat nu eindelijk open! Eerder vertelde ik al over het Snorfestival, waarna de fabriek nu officieel open zal gaan. Ben je nieuwsgierig en wil je ook een kijkje nemen? Houd Facebook in de gaten voor meer info!

Christmas Fair – 23 t/m 27 november

Kasteel de Haar UtrechtVan 23 t/m 27 november vindt op Kasteel de Haar de Country en Christmas Fair plaats. Dit is een echte ouderwetse kerstmarkt, waar je decoraties vindt, cadeaus en lekker eten. Ook mag je het kasteel binnen onder begeleiding, wat echt een aanrader is!

Meer informatie vind je hier.

December wintermaand bij Louis Hartlooper Complex

De winter is echt een tijd voor veel films. Het is koud buiten, het is warm binnen en zonder die zomerse drang om naar buiten te gaan, kun je lekker lui films kijken! Later plaats ik nog een lijst met mijn wishlist aan films deze winter (nu ik een Cinevillepas heb kan ik lekker onbeperkt gaan), maar nu wil ik jullie alvast wijzen op de wintermaand in het Louis Hartlooper!  Tijdens de feestdagen zijn er altijd al specials bij het LHC, maar nu hebben ze de hele maand omgedoopt tot winterfeestmaand. Kijk hier voor meer info!

Opening Utrecht Centraal – 7 december

Op woensdag 7 december is het dan zo ver. Na jaren bouwen en verbouwen gaat station Utrecht Centraal eindelijk open! Voor een doorgewinterde (ha!) treinreiziger zoals ik, een groot evenement. Hou facebook in de gaten voor meer informatie.

TIP: Knüss winterfest – 9 t/m 11 december

Utrecht in de winter

Op 9, 10 en 11 december transformeert Utrecht in een waar winterparadijs. Er is muziek, er zijn kerstmarkten en natuurlijk warme chocomel. Ik kan bijna niet kiezen waar ik het liefst heen wil! Zo zijn er de volgende activiteiten:

Allerhande kerstfestival

Van 9 t/m 11 december vindt in het Spoorwegmuseum het Allerhande kerstfestival plaats. Dit staat natuurlijk helemaal in het teken van eten, drinken, proeverijen en recepten! Maar ook vind je hier tips voor tafelstyling, waardoor je je helemaal kunt voorbereiden op de kerstdiners.

Meer informatie vind je hier.

Fonteyn festival wintereditie

Onderdeel van het Knüss winterfest is dit jaar ook het jaarlijkse Fonteyn wijnfestival. Voor de vierde keer wordt het Janskerkhof omgetoverd tot wijnparadijs en kun je meer dan 80 wijnen proeven!

Meer informatie over het wijnfestival vind je hier.

De winterse Streekmarkt

Op de Mariaplaats vindt op 10 en 11 december ook de Streekmarkt plaats, waar ondernemers uit de buurt hun lokale producten kunnen verkopen. Er is muziek, er is genoeg te eten, en… dit jaar valt de Streekmarkt samen met de zelfgemaakte Kerstmarkt!

De zelfgemaakte Kerstmarkt

Naast de Streekmarkt, is op de Mariaplaats ook de zelfgemaakte Kerstmarkt te vinden. Je kunt hier terecht voor zelfgemaakte kerstcadeaus, van jonge lokale ondernemers. Meer info vind je hier en hier.

Kerstmarkt in de Twijnstraat

Tot slot is er tijdens het Knuss Winterfest ook nog een kerstmarkt in de Twijnstraat, op zondag 11 december. Ook hier zijn weer veel producten van alle ondernemers uit de straat te vinden, muziek en glühwein. Kijk hier voor meer info.

Utrecht in de winter

Winterwandeling – 11 december

Tijdens het Knuss Winterfest wordt er ook een winterwandeling door Utrecht georganiseerd. Samen met een gids ga je op ontdekkingstocht door de stad en worden de mooiste winterse verhalen verteld. Leuk voor als je je eigen stad nog beter wil leren kennen, of als je vrienden op bezoek krijgt en wat leuks wil doen!

Kerst in de Zadelstraat – 17/18 december

Op 17 en 18 december, tijdens de laatste kerstinkopen (watch out: de stad wordt echt crowded dit weekend!) zingen er kerstkoren hun liederen in de Zadelstraat, om nog een extra kerstfeer te geven aan de stressvolle inkoopdagen.

Licht in Utrecht

Licht in de donkere dagen

In Utrecht wordt er veel aandacht besteedt aan licht in deze donkere winterdagen. Zo zijn er meerdere lichtwandelingen en activiteiten te doen:

Lichtjeswandeling in Utrecht Oost – 16 december

In Utrecht Oost wordt op vrijdagavond 16 december een lichtjeswandeling georganiseerd. Dit is een wandeling van ongeveer 1,5 uur, met warme chocomel, gluhwein en live muziek.

Lichtjes kijken op de Dom – 15, 22, 29 december en 5 & 7 januari

In de winter organiseert Utrecht op de Domtoren een speciale Lichtrondleiding. Je wordt hierbij rondgeleid op de Dom, maar hebt ook spectaculair uitzicht op alle verlichting in de stad. De rondleiding wordt afgesloten met warme chocomel. Let op: je moet vooraf reserveren!

TIP: Trajectum Lumen

Deze staat hoog op mijn winter-to do list. Een wandeling langs alle licht kunstwerken door de stad! Utrecht is uitgelicht door speciale kunstwerken van licht, zodat de stad tot volle glorie komt. Elke zaterdagavond kun je met een gids langs de kunst lopen, maar hoor je ook meer over de stad en het project. Je kunt de route ook zelf lopen zonder gids, volg gewoon de lichtjes!

Meer info vind je hier.

TIP: DOM Under

Domtoren UtrechtNadat ik dit jaar de Dom zelf beklommen heb, is de volgende stap DOM under. Deze staat dan ook op mijn winter-to do lijst! Bij DOM Under kun je op ontdekkingstocht in de gangen onder de Dom. Je neemt je eigen zaklamp mee en wandelt in het Romeinse verleden van Utrecht. In December is er elke dinsdag en donderdagavond een speciale tour, afgesloten met gluhwein. Een tip!

Hier vind je meer info.

 

Culturele zondag, de nieuwjaarsduik – 15 januari

Als we eenmaal de kerstdagen door zijn, en het nieuwe jaar begint, is het tijd voor de nieuwjaarsduik. Culturele Zondag organiseert hier altijd een leuke dag voor met optredens en workshops door de hele stad, van alle cultuur die Utrecht te bieden heeft. Een gezellige dag, zo na alle kerstdrukte.

 

Welke activiteiten staan er bij jou op de kalender? Heb ik er nog wat gemist, laat het me weten!

 

Comments: 1

Post a Comment