Recept – snelle tomatensoep van Jamie & Siroon

Soms heb je gewoon even geen zin om iets moeilijks te koken, maar wil je nog best een béétje je best doen. Voor deze dagen is de tomatensoep van Jamie Oliver een perfecte uitkomst! Vers en daardoor super lekker, maar in een handomdraai gemaakt. Lees gauw verder…

In het 30-minuten kookboek van Jamie Oliver staan echt meerdere van mijn (inmiddels) favoriete recepten. En als je niet alle drie de gerechten van het menu maakt, dan duurt het koken ook veel minder lang dan die 30 minuten! Deze soep is echt een blijvertje, smaakt altijd goed en is echt mega makkelijk te maken. Snel scoren met een zelfgemaakte tomatensoep dus. Please nooit meer pakjes…

Ingredienten voor 2 personen

  • 1 kg rijpe trostomaten (ik reken altijd 500g per persoon)
  • 1 bakje cherrytomaatjes a 250g (hoe rijper hoe lekkerder!)
  • 1 rode chilipeper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 2 el balsamicoazijn
  • verse basilicum
  • crème fraîche voor het serveren
  • 1 ciabattabrood
  • Olijfolie

Ingredienten tomatensoep

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de tomaten en snijd ze in vieren. Doe de partjes in een grote ovenschaal (of op de plaat) en doe de cherrytomaatjes er in hun geheel bij. Snij de chilipeper in tweeën (haal de pitjes eruit als je liever niet te pittig eet) en gooi erbij in de ovenschaal. Doe ook de knoflookteentjes er in hun geheel bij. Besprenkel met olijfolie en een beetje zout en zet voor 15 minuten in de oven. Ik had nog verse tijm over, dus die heb ik er ook maar bij gedaan.

Ondertussen kun je de croutons maken. Ik maak altijd zelf croutons door ciabatta brood in grove stukken te scheuren, in een ovenschaal te doen en te besprenkelen met olie en zout en peper en kruiden naar keuze. Ook hier ging de leftover tijm overheen! Rozemarijn is ook altijd een aanrader. Zet de croutons ook even in de oven (voor ongeveer 6-7 minuten of tot ze bruin zijn)

Snij de rode ui fijn en bak even aan in olie en wat zout. Voeg de balsamico-azijn toe en laat het vocht verdampen. Intussen zijn de tomaten klaar, doe ze bij de uien in de pan. Maal fijn met de staafmixer (alles in de blender kan ook!). Voeg de basilicum toe en breng op smaak met zout en peper. En klaar is je tomatensoep!

Serveer met een dikke klodder crème fraîche, wat olijfolie en het ciabattabrood.

Maken jullie je tomatensoep zelf of koop je gewoon een blik?

Tomatensoep

ps. het wetenschappelijke feitje van de dag: tomaten danken hun kleur aan een stofje genaamd ‘lycopeen’, wat wordt gevormd tijdens het rijpingsproces. Dit is ook nog eens het meest gezonde stofje van de tomaat!

Post a Comment