pistacheplant

Bijgerechten Dinner Food Vegetarisch

Recept – pistachepesto (kersttip!)

Vorig jaar kerst bevatte één van de vele kerstdiners een salade met een heerlijke pesto. Natuurlijk vroeg ik het recept, en het bleek pistachepesto! Super makkelijk te maken en echt mega lekker. Shinen dus op je kerstdiner. En is de pistacheplant niet prachtig? Lees gauw mee hoe je dit maakt.

Pistachenoten zijn een van mijn favoriete noten, niet alleen omdat ik het pellen zo gezellig vind (ik koop tenminste altijd de ongepelde variant), maar ook omdat ze zo lekker zout zijn. Een eerder recept van mij met pistachenoten (namelijk deze bietensoep) moest ik ombouwen omdat ze op waren, maar ik maak het goed met deze pistachepesto. Multi-inzetbaar: door de pasta, in een salade, of op een broodje met mozzarrella bijvoorbeeld. MMM! Perfect voor deze tijd rond kerst ook, wanneer iedereen z’n hoofd breekt over goede kerstrecepten. Wat ga jij maken met kerst?

Ingrediënten voor een schaaltje pistachepesto

  • Een handje pistachenoten
  • Olijfolie van goede kwaliteit
  • Zout en peper
  • Een vijzel

Bereiding

pistachepesto

Pel de pistachenoten. Bak ze in een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur tot ze beginnen te zweten. Dit is belangrijk, omdat je ze anders niet goed fijn krijgt!

Maal de pistachepesto fijn met de vijzel. Hier kun je een beetje je eigen draai eraan geven: maal je ze fijner, dan wordt je pesto ook fijner. Maal je ze grover, dan wordt je pesto wat chunky’er. Daar hou ik persoonlijk wel van!

Doe de fijngemalen noten in een kommetje en voeg olie toe tot de noten onderstaan. Roer, voeg zout en peper toe en voeg eventueel nog meer olie toe wanneer nodig. Het moet een smeuige substantie worden die je makkelijk over een gerecht kan verspreiden.

pistachepesto

Serveer nu met een pasta of een salade en gebruik de resterende pesto de volgende dag bij je lunch: smeer er een cracker mee in en beleg met mozzarella. Sowieso een geslaagd recept met deze pesto! Hieronder zie je voorbeeld een pastasalade met de pistachepesto. Smakelijk!

pasta met pistachepesto

ps. het wetenschappelijk weetje van de dag: onderzoek heeft aangetoond dat pistachenoten vooral ‘skinny’ zijn, omdat je ze nog moet pellen. Dit vertraagt het eetproces, je zit sneller vol en eet minder noten! Verder is 90% van het vet in deze noot onverzadigd. Prima nootje dus!

Leave a Comment