Melanzane alla parmigiana

Dinner Food Vegetarisch

Recept – Melanzane alla Parmigiana

Van alle Italiaanse gerechten denk ik dat Melanzane alla Parmigiana toch wel mijn aller-aller-lievelings is. Ik probeerde een aantal recepten uit en kwam tot de conclusie dat je de restaurant versie niet kunt verslaan. Maar thuis kan je ook echt wel iets lekkers maken wat in de buurt komt en bovenal: het is echt super makkelijk!

Wat is het?

Melanwatte? Melanzane alla Parmigiana is een recept van kruidige aubergine met mozzarella en Parmezaanse kaas uit de oven. Ik at dit ooit in Italië en nu wil ik het eigenlijk het liefst elke dag. Maar oke, dat is dus niet echt gezond helaas. Wel is het super simpel om te maken, heeft het maar weinig ingrediënten, en is er maar 1 ding echt belangrijk: kwaliteit. De tomaten in Nederland zijn nou niet echt om over naar huis te schrijven, dus een blik gepelde tomaten kopen die net 20 cent duurder is dan het huismerk, is in dit geval wel de moeite waard. Try it! 

ps. ik waarschuw vast: dit gerecht is allesbehalve fotogeniek. Maar niet minder lekker!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 grote aubergines van goede kwaliteit (haal hem eens bij de turk ipv de supermarkt)
  • 2 bollen goede mozzarella, in plakjes gesneden.
  • 2 blikken gepelde tomaten van goede kwaliteit
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 bosje verse basilicum, blaadjes en steeltjes gesneden
  • extra vierge olijfolie
  • 40g parmezaanse kaas
  • peper en zout

Bereiding

Melanzane alla Parmigiana

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de aubergines en snij in plakken van ongeveer 1 cm. Laat de plakken even ‘huilen’: bestrooi met wat grof zout en laat een paar minuutjes staan. Er vormen zich dan vochtdruppels op de plakjes die je er met een keukenpapiertje af kunt deppen.

Fruit de ui en knoflook in wat olijfolie. Voeg de basilicum toe en fruit even mee. Doe dan de tomaten in de pan en plet de tomaten een beetje fijn. Laat dit mengsel ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Bestrijk de aubergine plakken met een klein beetje olijfolie en grill ze in de grillpan 3-4 minuten per kant. Bouw een soort laagjes van tomatensaus, aubergine plakjes en mozzarella in een ingevette ovenschaal en bedek bovenop met parmezaanse kaas. Optioneel: voeg wat pijnboompitjes toe! Die had ik nog in de kast liggen..

Bak ongeveer 20 minuten op 200 graden of totdat het bruin wordt.

Serveer met wat spaghetti of andere pasta. En klaar is je Melanzane alla Parmigiana! Wat is jouw lievelingsgerecht uit de Italiaanse keuken?

Melanzane alla parmigiana

*jingle* wetenschapsfeitje van de week: aubergines die glanzen en stevig zijn, zijn het minst bitter, er zitten dan minder zaadjes in, die zorgen voor de bitterheid. Door de aubergine met zout te bestrooien en te laten ‘huilen’, zorg je ervoor dat de meeste bitterheid verdwijnt! Als je de aubergines na het huilen ook nog een beetje uitknijpt, neemt hij ook nog eens minder olie op, en voorkom je dat je teveel vet eet!

Leave a Comment