Kopenhagen

Rare eigenschappen #2: Scandinavische series

Ik heb een zwak voor alles wat Scandinavisch is. Je kan het natuurlijk wijten aan het feit dat ik een tijdje in Kopenhagen heb gewoond, maar daarvoor had ik het al: waarom ging ik anders naar Kopenhagen? Een van hun kwaliteiten is het maken van Scandinavische series. Ik deel vandaag mijn aanraders!

Scandinavische series, ik krijg er niet genoeg van. Detectives maken lijkt hun specialiteit, maar ook actuele onderwerpen zoals de politiek, de macht van geld of het debat over menselijke robots laten ze niet onderbelicht. Hieronder licht ik 8 series uit die echt de moeite van het kijken waard zijn.

Bovenstaande foto nam ik overigens in Kopenhagen, op de eerste lentedag van 2012. Heimwee!

1. Forbrydelsen – The Killing

Scandinavische series

Ze draagt drie seizoenen dezelfde trui, zorgt slecht voor haar kinderen en is lastig om mee om te gaan: politieagent Sarah Lund uit the Killing. Dit is een van de eerste Scandinavische series waar ik volledig verknocht aan raakte. Het was zelfs zo erg dat ik niet wilde wachten op de subtitles en het derde seizoen maar helemaal in het Deens heb gekeken. Kwam die basiskennis Deens toch nog van pas 😉 Misschien moet ik hem nog maar een keer kijken eigenlijk, om te zien of ik hem nu wel echt heb begrepen..

De serie gaat over een politieagente, Sarah Lund, die moeilijke moorden op moet lossen. Het eerste seizoen vond ik het beste, maar duurde wel 20 afleveringen! So far Binge-watching. Of doei discipline. Deze serie staat ook op Netflix, dus is ready to watch.

2. Bron/Broen – The bridge

Scandinavische series

Nadat ik in een groot gat viel na The Killing, ontdekte ik de serie ‘The Bridge’. Deze serie is wederom een detective, maar speelt zich af zowel in Denemarken als in Zweden. Ik vind deze serie zelfs nog beter dan The Killing! Seizoen 1 start met een moord op de Sontbrug tussen Kopenhagen en Malmö, de brug die Zweden en Denemarken verbindt. Precies op de grens ligt een lijk, waardoor de politie van beide landen moet samenwerken. Gezellige Deen Martin werkt samen met Saga Norén, die last heeft van asperger. Hilarisch en tegelijkertijd spannend. Ik vond elk seizoen ook nóg beter worden, en ik wacht met smart op seizoen 4. De eerste twee seizoenen staan nu op Netflix..

3. Borgen

Scandinavische series

Even wat anders: geen politieserie, maar een politieke serie. Borgen is een 3 seizoenen tellende serie over de politiek in Kopenhagen, Denemarken. Je volgt de vrouwelijke premier Birgitte Nyborg en haar keuzes tussen haar oorspronkelijke idealen en de harde politieke werkelijkheid. Ook wordt de eeuwige strijd met de kranten en media belicht. Borgen betekent ‘de burcht’ en verwijst naar het regeringscentrum ‘Christiansborg’ in Kopenhagen.

Voor mij was deze serie heerlijk om te zien, omdat ik steeds weer herkenbare stukjes Kopenhagen zag. Maar ook heb ik erg veel geleerd over de politiek van deze serie, hoe gek het ook klinkt! De Deense politiek lijkt sterk op de Nederlandse.

4. Arne Dahl – the A team

Scandinavische series

Dit is weer een politieserie, maar dan een wat onbekendere. Echter niet minder tof! Het speelt zich af in Zweden, waar er een speciale eenheid bij de Rijksrecherche wordt gevormd: the A team. De serie is gebaseerd op de boeken van Arne Dahl. Elk lid van het team heeft weer zijn eigen rare eigenschappen, en kan weer iets anders heel goed. Ik vind het echt een goede politieserie! Er zijn helaas maar twee seizoenen, maar die staan wel beide op Netflix.

5. äkta människor – Real humans

Scandinavische series

De serie Äkta människor is echt super weird, maar zo interessant. Het is een Zweedse science fiction serie over een wereld met ‘human robots’, hubots genoemd. Deze zijn ontworpen om bijvoorbeeld oude mensen in de huishouding te helpen en gezelschap te geven. Toch gaan er mensen een relatie aan met deze hubots, omdat ze zo echt zijn. Het deed me heel erg denken aan de film ‘Her’, waarin een man een relatie aangaat met zijn slimme computer.

Natuurlijk hebben sommige hubots een eigen identiteit en worden steeds slimmer, omdat ze zo geprogrammeerd kunnen worden. De hubots willen uiteindelijk een revolutie starten en geaccepteerd worden als echte mensen. Het klinkt super sci-fi maar het is echt mega actueel en interessant! Helaas niet op Netflix te kijken…

6. Arvingerne – the legacy

Scandinavische series

The Legacy is een Deense dramaserie (zie, ik kijk niet alleen maar politieseries ;)) over een familie die in een ingewikkelde erfenisstrijd terechtkomt, na de dood van moeder Veronika. Er blijkt een extra dochter te zijn die alles erft, waarna de rest van de familie (alle beroemde Deense acteurs) over de zeik gaat. Bovendien is Veronika een kunstenares en proberen een aantal kinderen hier nog extra geld uit te slaan. Een super mooi familieverhaal. De eerste twee seizoenen zijn al uit en de derde bijna! Can’t wait…

Helaas is nog geen enkel seizoen hiervan op Netflix te bekijken.

7. Mammon – follow the money

Scandinavische series

Mammon is een wat onbekendere serie, waarvan het eerste seizoen net op Netflix verscheen. Het is een 6-afleveringen durende krimiserie uit Noorwegen over een geldschandaal en de macht van geld. Echt een super interessante serie om te kijken. En goed nieuws: het tweede seizoen wordt vanaf nu uitgezonden in Noorwegen! YES!

8. Skam – shame

Scandinavische series

Oké, ik geef toe. Dit is een beetje een guilty pleasure serie. Het komt er op neer dat dit de Noorse variant is van Spangas: een serie over middelbare scholieren en hun alledaagse problemen. Maarja, de serie is Scandinavisch en daardoor sowieso goed gefilmd en dat taaltje.. In elk seizoen is er 1 andere puber de hoofdrolspeler en worden verschillende onderwerpen van de puberteit belicht. Er is veel gebruik van social media en blijkbaar kostte het echt vrij weinig geld om de serie te produceren. Hopelijk volgen er na 3 seizoenen nog meer. Helaas niet op Netflix te bekijken.. Wel te streamen!

Voor wie het aandurft…

Er is nog 1 serie die ik wil noemen, voor hen die fan zijn van Sarah Lund uit the Killing. Vorig jaar speelde zij namelijk ook in een IJslandse serie (yes!), maar die is wel nogal weird. De serie heet ‘Fortitude’ en gaat over een dorpje met 800 inwoners. Een aantal van hen lijkt op vreemde wijze wild te worden en te gaan moorden, en de politie moet dit uitzoeken. Sofie Gråbøl uit the Killing speelt hierin de gouverneur, die ook niet helemaal te vertrouwen lijkt.

De serie is heel raar en ik weet niet zo goed wat ik ervan moest denken, maar hee, het speelt zich af in IJsland, en ik kon alvast een kijkje nemen!

Natuurlijk zijn er nog oneindig meer, maar dit zijn mijn lievelings Scandinavische series tot nu toe. Welke Scandinavische series kijk jij het liefst?

Post a Comment