Jamie Oliver 30 minuten

Dinner Food Vegetarisch Vis

Recept – Pasta met zelfgemaakte pesto

Op een van mijn eerste dates met le BF kookte ik voor hem dit recept van Jamie Oliver. We weten dat de liefde van de man door de maag gaat, maar hiermee was hij meteen verkocht. Ik maakte in een handomdraai pasta met zelfgemaakte pesto en ik maak hem nog steeds regelmatig! Perfect voor een doordeweekse dag!

Dit recept, genaamd Trapani Rigatoni, stamt uit een inmiddels bijna verjaard kookboek van Jamie Oliver, zijn 30-minuten kookboek. Het was een van mijn eerste kookboeken, en nog steeds maak ik er graag recepten uit! Oké, als je alles wil maken, ben je echt never in 30 minuten klaar, maar met een goede foodprocessor of staafmixer (beide: check! Zo niet: koop sowieso een staafmixer!), lukt het redelijk binnen de tijd. Dit recept moet zeker binnen de 30 minuten lukken! Ik heb er natuurlijk wat dingen aan aangepast, zo voegde ik courgette en wat groene salade toe voor de extra vitaminen en verving ik de ‘gewone pasta’ door volkoren.

Volkoren

graankorrel*jingle* wetenschapsfeitje van de dag: volkoren producten en ‘witte’ producten worden beide van dezelfde graankorrel gemaakt. Maar een graankorrel bestaat uit meerdere onderdelen (Zie dit prachtige zelfgetekende plaatje hiernaast)! Binnenin zit de meelkern, daarvan wordt bijvoorbeeld tarwebloem gemaakt. Van tarwebloem worden ‘witte’ producten gemaakt zoals gewone pasta en witbrood. De meeste vezels en goede voedingsstoffen zitten echter in de kiem (onderin) en de zemel (het vliesje er omheen). En je raad het al: volkoren producten worden gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel, dus inclusief vliesje en kiem.

Door volkoren te eten stijgt je bloedsuiker minder snel, waardoor er een minder grote suikerpiek ontstaat en je minder snel een hongergevoel hebt na het eten. Ook zorgen de vezels voor een betere darmwerking. Klik hier voor meer info!

Ingredienten voor 4 personen

 • basilicum500 gram rigatoni (of andere pasta naar keuze, voor als je graag volkoren eet net als ik!)
 • 40g parmezaanse kaas
 • 100g amandelen
 • 1 teentje knoflook (Jamie wil er altijd meer, maar dit is voldoende voor als je ook nog met mensen wil praten ’s avonds)
 • 1-2 Spaanse rode pepers (1 als je de zaadjes ook meeneemt!)
 • Flinke bos verse basilicum (ik had zoals je ziet een flinke plant!)
 • 4 ansjovisfilets (als je niet van ansjovis houdt: wees niet bang! De smaak komt niet terug, het geeft hier vooral een beetje zoute pit aan het gerecht). Voor een vegetarisch gerecht: laat ze weg!
 • 500g cherrytomaatjes
 • Extra vierge olijfolie
 • 1 middelgrote ui, fijngesneden
 • 1 Courgette, in halve plakjes gesneden
 • Een paar handjes veldsla

Bereiding

pesto trapani rigatoniKook de pasta volgens de verpakking.

Doe ondertussen de parmezaanse kaas, amandelen, knoflook, Spaanse pepers, basilicum, ansjovisfilets en 3/4e van de cherry tomaatjes (de rest bewaar je ter garnering) samen in de keukenmachine. Voor de staafmixer-gebruikers (dit doe ik zelf ook altijd): doe alle ingrediënten in een hoge smalle maatbeker.

Mix met de staafmixer tot een gladde massa. Dit gaat gemakkelijk doordat de cherry tomaatjes vochtig zijn. Je krijgt nu een vrij vloeibare pesto. Voeg 2 eetlepels extra vierge olijfolie toe en zout en peper naar smaak.

Je pesto ziet er dan ongeveer zo uit:pasta zelfgemaakte pesto

Fruit nu de ui in een hapjespan of wok (dit omdat de pasta er straks ook nog door moet) in een klein beetje olie. Voeg de courgette toe en bak mee (optioneel: je kunt ook de courgette grillen en on the side erbij eten!). Breng op smaak met een klein beetje zout en peper. Voeg dan de pesto toe en bak kort even mee.

Dan kan de inmiddels gare pasta erbij in de pan en kun je het nog even doorroeren. Et voila! Je pasta met zelfgemaakte pesto is klaar!

Serveer met een handje veldsla en wat halve cherrytomaatjes en enjoy 🙂

Pasta met zelfgemaakte pesto

Wat is jouw lievelingsgerecht van Jamie Oliver?

Leave a Comment

Comments (2)