Kaneelbroodjes

Breakfast Food Zoet

Recept – kaneelbroodjes

Toen ik in Denemarken woonde, was mijn aller lievelingsmoment toch wel mijn ontmoeting met de Kanelsnegl, de ‘kaneelslang’. Ondanks dat je deze kaneelbroodjes hier kunt kopen bij Carla’s en Broodnodig, wilde ik het graag een x maken! Vandaag het recept voor de oorspronkelijke variant met gist. Later komt er nog een makkelijkere variant online.

Kaneelbroodjes

KaneelbroodjeKaneelbroodjes zijn iets typisch Scandinavisch: in Zweden heten ze ‘Kanelbullar’, in Noorwegen ‘skillingsboller’ en in Denemarken ‘Kanelsnegl’. Ze zijn heerlijk als ontbijt of bij de koffie en ik eet ze daarom altijd graag bij favoriete hotspots Broodnodig of Carla’s. In Kopenhagen kreeg ik er wel eens een ter grootte van een taart! Die moest natuurlijk wel verdeeld over de afdeling 😉

Ik dacht: dit moet ik ook zelf kunnen. Alleen… Gist en ik zijn geen goede vriendjes. Ik heb wel eens brood proberen te maken, waar je vervolgens iemand mee kon doodgooien: niet gerezen. Heel compact en vullend ja. Maar Niet Lekker. Hoe kun je nu gist zijn werk laten doen?

*Jingle* wetenschappelijk feitje van de dag:

Gist is een eetbare schimmel genaamd Saccharomyces cerevisiae. Dit is een eencellig levend organisme die suiker uit bloem/meel omzet in koolzuur (CO2) en alcohol (een klein beetje maar! Dit verdwijnt tijdens het bakken). Het koolzuur zorgt voor het rijzen: er ontstaat gas en daardoor ruimte in het deeg! Om gedroogd gist te activeren moet je deze oplossen in water of melk en een beetje suiker toevoegen. Dan gaat het zijn werk doen!

Terug naar het bakken

Ondanks mijn oorlog met gist (maar nu mét deze kennis op zak) ging ik de uitdaging aan en maakte deze kaneelbroodjes. De gouden tip? Laat ze rijzen op de verwarming die zachtjes aan staat! Dat had ik eerder moeten weten… Ik verblijd jullie weer met wat zelfgetekende bereidings-plaatjes, aangezien deeg gewoon niet fotogeniek is..

Later komt er ook nog een super makkelijke versie voorbij van kaneelbroodjes van croissantdeeg, maar ik moet zeggen: deze écht zelfgemaakte zijn toch niet te overtreffen. Vandaar dat de laatste foto een beetje zielig is: ze waren al op voordat ik goed en wel foto’s had kunnen maken! Haha, sorry daarvoor!

Oja, had ik al gezegd dat ze totaal niet dieetvriendelijk zijn? Vol met boter en suiker? Ach, we moeten af en toe gewoon een beetje leven. Enjoy!

Ingrediënten voor 12 kaneelbroodjes

  • 400 g bloem
  • 140 g roomboter
  • 180 ml melk
  • 1 zakje instant gist (7g)
  • 4 el suiker
  • 60 ml water
  • 1 ei
  • 175 g bruine basterdsuiker
  • 1 el kaneel

Bereiding

Bereiding kaneelbroodjes

Laat de boter smelten in een steelpannetje op laag vuur. De boter gaat op een gegeven moment borrelen en licht verkleuren. Dit heet ‘beurre noisette’. Na ongeveer 5-10 minuten is de boter goudbruin. Haal van het vuur en zeef het, zodat het bezinksel achterblijft. Laat iets afkoelen.

bereiding kaneelbroodjes

Verwarm de melk lauwwarm in een pannetje. Voeg hier 5 el van de beurre noisette aan toe.

bereiding kaneelbroodjes

Meng in een grote kom 3/4 van de bloem (300g), het zakje gist, de 4 el gewone suiker en een snufje zout. Doe hier het water, het ei en het melkmengsel bij en meng met de mixer met deeghaken tot een glad deeg.

Voeg dan de overige bloem toe, mix nog een keer met de mixer of met de hand. Het deeg moet soepel zijn! Laat het deeg dan 10 minuten rusten. (hoeft nog niet op een warme plek)

kaneelbroodjes deeg

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van ongeveer 30×45 cm. Bestrijk het geheel met de rest van de beurre noisette, maar houd nog 2 el apart.

Meng de basterdsuiker met de kaneel en strooi dit over de lap deeg (ik zei al dat het veel suiker was!). Druk de suiker een beetje aan.

Kaneelbroodjes rijzen

Rol de deeglap vanaf de lange kant op tot een dikke rol. Snijd het in 12 gelijke stukken en leg ze met de spiraalkant boven in een ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie of een theedoek en laat het ongeveer 30 minuten rijzen op een warme plek! (dus op de verwarming oid)

Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden. Bestrijk de gerezen broodjes met de overgebleven beurre noisette en bak ze 20 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Pas op: dit gaat hard! Zie bovenste broodje op de foto 😉

kaneelbroodjes

Ik denk dat ik ze nog een keer moet maken voor de foto’s. Maar dat is geen straf! Deze waren zo op en mega lekker!

Enjoy! Laat je me weten hoe ze smaakten?

 

Leave a Comment

Comments (2)