Utrecht in de lente

Hometown tourist Lifestyle Travel

11x leuke dingen doen in Utrecht in de lente

De dagen worden alweer langer en de temperatuur neemt iets toe. Gevolg: de festivals en markten in de stad schieten de grond uit! Mijn vorige overzicht was alweer even geleden en daarom verblijd ik jullie vandaag met een nieuwe lijst met leuke dingen in Utrecht in de lente!

Utrecht staat in bloei. Nog niet letterlijk, maar de activiteiten beginnen al wel hun weg naar de agenda te vinden! Er is alweer zoveel leuks te doen dat ik de leukste markten en festivals op een rij zette. Sommige weekenden is er zelfs meer dan 1 activiteit, voor ieder wat wils! Lees je mee?

Cafe Theater festival

3-5 maart: cafe theater festival

In 27 kroegen in het centrum, van wijk C tot aan het Ledig Erf, kun je in het weekend van 3-5 maart theater zien. Dit zijn voornamelijk korte theater stukjes om het ‘gewone’ publiek wat meer met theater in aanraking te laten komen. Zo zijn er verschillende thema’s die je af kunt gaan, of verschillende typen theater zoals dans, muziek of teksttoneel. Een erg laagdrempelige manier om van theater te genieten en het grootste voordeel: het is gratis! Meer info vind je op de site van het theaterfestival en op Facebook!

5 maart: vintage per kilo

De echte vintage liefhebber haalt hier zijn hart op: een vintage per kilo sale in de Jaarbeurs! Je zoekt je vintage uit en rekent af per kilo (gemiddeld 15€ per kilo). Je vindt hier zowel vintage voor mannen als voor vrouwen en zowel kleding als accessoires. Entree is gratis! Zie hun Facebook event voor meer info!

Veggieworld Utrecht

11-12 maart: veggieworld

Voor de vega’s onder ons kun je het weekend erop ook terecht in de Jaarbeurs voor een heuse vegetarische beurs. Dit is niet zomaar een foodfestival, maar je krijgt ook een kijkje in de toekomst van voedsel, de nieuwste mogelijkheden voor vega(n)s en andere bewuste consumenten. Natuurlijk kun je hier ook genoeg eten proeven… Entree is 6€ en meer info vind je op de site van veggieworld en op het Facebook event!

Culturele Zondag

11-12 maart: culturele zondag

Een unieke activiteit in Utrecht is de culturele zondag. Zes keer per jaar vindt in een weekend van 1 of 2 dagen een culturele (zondag) activiteit plaats met verschillende thema’s. Zo is er aan het begin van het nieuwe jaar altijd een nieuwjaarsduik zondag, waarin alle organisaties activiteiten mogen promoten die dat jaar van start gaan. Dit weekend is het thema ‘uitgesproken Utrecht’. Hier wil Utrecht de diversiteit aan stemmen en meningen van de stad laten horen, en laten zien dat we niet door de digitale wereld alleen nog maar met gelijkgestemden praten. Het programma zit vol met poëzie, dialogen, gesproken woord, comedy, debatten en ook rapbattles! Bekijk de website van culturele zondagen voor meer info.

12 maart: home made market on tour

Utrecht heeft er weer een nieuwe markt bij! Naast de zelfgemaakte markt die van oorsprong echt Utrechts is, hebben we nu ook de ‘Home made market on tour’. Deze markt komt uit Den Haag maar vestigt zich nu ook op het Vredenburgplein. Er is live muziek, een nostalgische zweefmolen en genoeg foodtrucks voor een relaxte middag op het plein. Meld je aan bij het Facebook event om op de hoogte te blijven!

Streekbierfestival

24-26 maart: streekbierfestival

In het weekend van 24 maart vindt het halfjaarlijkse streekbierfestival weer plaats in Utrecht, dit maal de lente-editie! Via een wandelroute langs cafés kun je verschillende bieren uit kleine streekbrouwerijen proeven. De entree is gratis, de biertjes natuurlijk niet 🙂 Ze worden wel in kleine proef-glazen geschonken, zodat je niet na het 3e biertje (in mijn geval) al dronken bent 😉 Meer info op hun site of op Facebook, later kun je hier ook het schema vinden met overzicht waar je welk biertje kunt proeven.

Tweetakt Utrecht

31 maart t/m 16 april: tweetakt

Dit jaar viert het Tweetakt festival haar 15e verjaardag. Ooit begon dit festival als een vierdaags vakfestival, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een groot internationaal festival van de kunsten. Op de Neude vind je theater, dans, stand-up comedy, muziek, films en kunst; gemaakt en uitgevoerd door jonge nieuwe talenten en ervaren artiesten. Het festivalcentrum op de Neude ziet er altijd heel gaaf uit: een houten dorp met theater, minitheater, zweefmolen, en een bar in twee kassen, waarin vaak toffe concerten worden gegeven. Tickets zijn snel uitverkocht, dus wees er snel bij! Maar met mooi weer is een biertje drinken op het terras ook gewoon super leuk. Blijf op de hoogte via het event!

Le bazarre in de snorfabriek

2 april: le bazarre in de snorfabriek

Ik noemde het al eerder in mijn blog over de Snorfabriek, maar Le Bazarre, mijn favoriete (vintage) markt van Utrecht, komt naar de Snorfabriek! Op 2 april verzamelen zich weer ontwerpers, vintage verkopers en ‘gewone’ burgers om een kraampje te huren en alleen maar hebbedingetjes te verkopen. Vaak hebben de vintage meubelwinkels zoals Meneer en Mevrouw de Boer en ook Frümel hier een stand, maar je ziet ook regelmatig jonge ontwerpers die hier hun eerste ontwerpen proberen te slijten. De Snorfabriek lijkt me hier echt een perfecte locatie voor, dus ik heb hier alweer helemaal zin in!

9 april: swan market

Op 9 april vult het Vredenburgplein zich alweer met kraampjes voor de Swan Market. Het lijkt niet op te houden op het Vredenburgplein! Deze oorspronkelijk uit Tilburg komende reizende markt is gevuld met veel ontwerpers die hun producten verkopen, foodtrucks en muziek. Het is wel altijd heel druk, dus kom op tijd! Kijk bij het Facebook event voor meer info.

Fonteyn Festival

12-14 mei: fonteyn festival

Na een bierfestival kon een wijnfestival natuurlijk niet ontbreken. Van vrijdag tot zondag verandert het Janskerkhof in een groot wijnfestival. Dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd: het Fonteyn festival. Met live muziek kun je 80 verschillende wijnen proeven én natuurlijk lekker eten. De entree is gratis, de wijntjes natuurlijk niet.

Festival TREK Utrecht

1-5 juni: festival trek

Het grootste foodtruckfestival van Utrecht is toch wel Festival TREK. Het Griftpark staat begin juni tijdens het lange Pinksterweekend dan ook helemaal vol met foodtrucks en mensen! De entree is gratis, maar je moet wel even door een tassencontrole. Verder is er live muziek, een theaterkaravaan en vaak worden er ook wat plaatjes gedraaid om op te dansen. Als het lekker weer is, is dit een perfecte plek om met vrienden te meeten! Ga jij erheen?


Tot slot wil ik nog een tweetal andere activiteiten uitlichten die niet gebonden zijn aan een specifiek weekend.

Mondriaan to dutch design

De stijl: mondriaan to dutch design

Ter ere van het 100-jarig bestaan van de kunststroming ‘De Stijl’, is 2017 uitgeroepen tot het jaar van ‘Mondriaan to Dutch design’. De hedendaagse kunst is nog steeds onder grote invloed van de Stijl, en nog belangrijker: vier van de belangrijkste kunstenaars van deze stroming zijn in Utrecht of Amersfoort geboren! Het gaat hier om Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg en Bart van der Leck. In Utrecht kennen we natuurlijk al het Rietveld-Schröder huis waar veel van Rietvelds collectie te bekijken is. Of in het Centraal Museum natuurlijk! Maar Utrecht en Amersfoort hebben de handen ineen geslagen en willen samen dit jaar meer uitlichten uit De Stijl.

Hebben jullie de Rietveldstoel al in de etalage van De Bijenkorf zien staan?

Er zijn verschillende tentoonstellingen (delen van) het jaar te bekijken. Zo is er in het Centraal Museum een speciale collectie aan Rietveld gewijd van 4 maart t/m 11 juni of in het Mondriaanhuis een collectie aan Mondriaan (goh) vanaf 8 maart tot het eind van het jaar.

Expositie Utrecht made in Stayokay Neude

In de nieuwe Stay Okay op de Neude is tot half maart nog een expositie te zien genaamd ‘Utrecht Made’. Verschillende Utrechtse lokale makers hebben hun eigen interpretatie gegeven aan De Stijl en hun producten dit thema gegeven. Meteen een reden om een kijkje te nemen in deze nieuwe hotspot!

 

Heb ik nog leuke activiteiten gemist? Wat doe jij in Utrecht in de lente?

Leave a Comment

Comments (3)

  1. Wat een fijn overzichtje dit, heel handig en superveel leuke tips 🙂
    Ik heb nog geen concrete plannen, maar kan in elk geval niet wachten tot le Bazarre en de Brommerbios weer terug zijn!