Butterchicken

Dinner Food Vegetarisch Vlees

Recept – Indiase Butter Chicken

Als je me vraagt voor welk gerecht je me ’s nachts mag wakker maken, is het een bordje Butter Chicken. Malse kip in een romige tandoori saus, oh my! Ik heb al veel recepten voor Butter Chicken uitgeprobeerd, maar dit is toch wel de gouden combinatie. Lees gauw verder, ook voor de vega variant!

Geïnspireerd op het recept van Little Spice Jar en een heleboel recepten van Indiase recepten-websites maakte ik onderstaand recept. Ik kan helaas niet tegen slagroom, daar gaan mijn maag&darmen echt van overstuur, en dat is toch wel key ingrediënt van Butter Chicken! Daarom heb ik onderstaande variant met crème fraîche gemaakt, minder vet en daarom voor mij beter te verteren, maar net zo lekker. Beware: als je dit recept een keer hebt gemaakt, wil je niets anders meer!

Ik besef dat je hiervoor wellicht een ritje naar de toko moet maken, maar het is het waard. Voor de Utrechters: er zit een goede Toko (Toko Goedendag) tegenover TivoliVredenburg!

Butter chicken

Inrediënten voor 4 personen

Voor de marinade

 • 400-450g biologische kipdijfilet óf 2 pakken kipstuckjes (vegetarische kipstukjes)
 • 1 el olie
 • 1 tl gemberpasta en 1 tl knoflookpasta óf: 1 cm gember en 1 teen knoflook, fijngeperst in een vijzel (want ik weet na al die tijd nog steeds geen gemberpasta te vinden.. tip anyone?)
 • 125 ml yoghurt
 • 2 el tandoori masala kruiden*

Voor de saus

 • 1 el olie en 1 el boter
 • 1 grote ui, in dunne ringen gesneden
 • 1,5 tl gemberpasta en 1,5 tl knoflookpasta. Zie hierboven voor alternatief!
 • 1 blik van 400g tomatenblokjes
 • 0,5 tl chilipoeder
 • 1,5 el korianderpoeder
 • 1,5 tl komijnpoeder
 • 125 ml crème fraîche
 • 0,5 tl garam masala**
 • 0,25 tl gedroogde fenegriek blaadjes (die koop je bij de Toko) – optioneel! Zonder kan ook, maar mocht je vaker Indiaas willen koken, is dit wel een goed ingrediënt om in huis te halen

* Tandoori masala kruiden: deze koop ik bij de toko. Mocht je tandoori pasta willen gebruiken (te verkrijgen bij de supermarkt), dan heb je 2-4 el pasta nodig voor dit recept. Heb je nu een kast vol kruiden maar nét niet de tandoori masala kruiden? Probeer dan eens dit recept.

** Garam masala kruiden: Dit is een kruidenmengsel wat ze letterlijk bij alle Indiase recepten gebruiken. Het is gewoon te verkrijgen bij de supermarkt, maar ik geef zelf de voorkeur aan de garam masala kruiden uit India, verkrijgbaar bij de toko! Elke samenstelling verschilt namelijk nét van elkaar, en de Indiase samenstelling is echt het lekkerst.

Bereiding

Marineren

*jingle* wetenschapsfeitje van de dag: Iets over reactiesnelheid. Het is het lekkerst als je de kip een dag van tevoren (12-24 uur) marineert in de koelkast, dan trekken de smaken goed en langzaam in. Maar, zoals ik een echte wetenschapper ben, weet ik dat een uurtje op kamertemperatuur ook werkt. De reactiesnelheid bij kamertemperatuur is nou eenmaal hoger dan in de koelkast. *nerd* De kok in mij zegt echter dat als je er aan denkt en tijd hebt, een dag van tevoren eigenlijk makkelijker is, want dat scheelt weer tijd in de voorbereiding de dag zelf. 

Meng in een kom de yoghurt, olie, geperste knoflook en gember, en de tandoori masala kruiden. Voeg de kip toe, meng goed en dek af. Laat het geheel marineren voor een uur bij kamertemperatuur of 12-24 uur in de koelkast.

Bereiding Butter chicken

De saus

Verhit de olie en boter in een hapjespan of wok op middelhoog vuur. Fruit de ui voor ongeveer 5-7 minuten. Voeg de knoflook en gemberpasta toe en bak voor ongeveer 30 seconden mee, zodat de rauwe smaak verdwijnt, maar blijf roeren zodat het niet verbrand. Voeg dan het blik tomaten toe samen met de chilipoeder, korianderpoeder en komijnpoeder en laat pruttelen voor ongeveer 5 minuten. Als het mengsel snel begint te koken en bubbelen, voeg dan ongeveer 70 ml water toe en breng weer aan de kook.

Haal de pan van het vuur en maal het mengsel fijn in een blender of met een staafmixer. Voeg eventueel nog een paar eetlepels water toe wanneer nodig om het glad te maken. En klaar is je saus!

Hier zou je de saus eventueel kunnen bewaren in de koelkast voor max 2 dagen of 3 maanden in de vriezer. Of je gaat gewoon door met het recept hieronder!

Verhit 1 el olie in een hapjespan of wok. Voeg de gemarineerde kip toe en kook voor ongeveer 5-6 minuten, blijf roeren om alle kip bruin te krijgen. De vega kipstuckjes hoeven niet zo lang te bakken.

Voeg de geblenderde saus toe en verhit alles goed. Zodra het begint te koken voeg je de crème fraîche toe en de garam masala en breng weer aan de kook. Voeg dan de gedroogde fenegriek blaadjes toe en serveer je butter chicken met rijst of met (zelfgemaakt) naanbrood! YUM!

Update april 2018: ik maakte dus ook de vegetarische butterchicken als een soort experiment nu ik bijna helemaal vega ben, en met vega kipstuckjes is het dus ook VET lekker. Yay!!!

Laat je me weten hoe het smaakte?

Butter chicken

Als je dit gerecht maakt en je post het op insta, tag je mij dan even? Dat zou ik leuk vinden! @littlebitofsunshineblog

Leave a Comment

Comments (11)

 1. Dank voor het recept en de goede uitleg. We hebben erg lekker gegeten, maar helaas komt de smaak niet in de buurt bij wat wij als butter chicken kennen van een Indiaas restaurant. Misschien komt het door de verse koriander die ik op het allerlaatst toevoegde?

  Leuke site heb je!

  1. Dank je voor het compliment! Dat de smaak verschilt, kan aan een heleboel dingen liggen. Indiase restaurants gebruiken vaak hele goede tomaten, wat de smaak heel erg kan bepalen. Ook de fenegriekblaadjes helpen enorm bij de Indiase smaak. En ook waar je garam masala vandaan komt. Ik probeer vaak verschillende, want de een smaakt veel meer naar de Indiase keuken dan de ander! Gek he? Maar hoe dan ook is dit gelukkig een heerlijk recept, ook voor jou. Smakelijk!

 2. Vraagje: ik wil graag de vega variant gaan maken met paneer, laat je die ook marineren van te voren? En bakje de paneer dan voor? Mn vraag geldt ook voor de vegastukjes. Ik hoor het graag, lijkt me een heerlijk recept!

  1. Ha Nienke, goed idee! De vegastukjes heb ik inderdaad gemarineerd in dit butterchicken recept, eigenlijk precies zoals je met gewone kip zou doen. Paneer kan je ook marineren, dan kun je er een paar gaatjes in prikken zodat het de smaak extra goed opneemt. Ik bak de paneer niet voor, dat kan wel, maar hoeft niet! Laat je me weten hoe het gelukt is?

  1. Dan zou ik ze gewoon weglaten! Fenegriekzaadjes gebruik je weer ergens anders voor, en fenegriekpoeder is de gemalen variant van de zaadjes. Zonder is het ook lekker! 🙂

 3. Tip voor je gemberpasta. Vandaag gekocht bij de volkskruidentuin op de Kinkerstraat in Amsterdam. 2 euro voor 200 gram. Jammie