Gent

Travel – Cityguide Gent: het Utrecht van België

Aan het begin van 2017 wilden le BF en ik graag een weekendje weg. De eisen: niet te ver weg, romantisch en voor beiden nog onontgonnen. En toen stuitten we op Gent! Brugge en Antwerpen hadden we beide al gezien, maar Gent, daar hoorden we toch zulke goede dingen over. En terecht! Lees gauw mee in mijn cityguide Gent welke tips ik allemaal voor je heb 🙂

Cityguide Gent - de kerk

Gent, het belgische utrecht

Gent is de hoofdstad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Qua grootte en sfeer wordt Gent ook wel eens het Belgische Utrecht genoemd. En laat ik nu een groot fan zijn van Utrecht! Gent is iets minder toeristisch dan Brugge. In Brugge is ongeveer de hele binnenstad UNESCO erfgoed, wat het een toeristische en duurdere trekpleister maakt. Maar van Gent zijn er daardoor ook minder reisgidsen te vinden en daarom voorzie ik jullie vandaag van mijn cityguide Gent!

De naam Gent is afgeleid van het Keltische woord ‘Ganda’, wat monding betekent. De stad ligt namelijk precies op de monding van de rivieren de Leie en de Schelde. De Fransen noemen Gent dan ook nog steeds Gand.

Water Gent

Hier even een mooi kiekje van het Gentse water

Hoe kom je er?

Gent is goed te bereiken met auto, maar omdat wij daar niet van in het bezit zijn, boekten wij een trein! En dat beviel super. Binnen 3 uur en minder dan 40€ retour armer sta je in Gent. Je moet een paar keer overstappen, maar voor mijn gevoel waren we er zo! We hebben nog even overwogen om een bus te boeken via Eurolines of een vergelijkbare aanbieder, hiervoor betaal je 35€ en hoef je niet over te stappen. De reis duurt dan wel 4 uur, en toen las ik ook nog in de Volkskrant dit verhaal 😉

Train it was dus! We kwamen aan op Gent Dampoort en liepen zo langs alle schattige huizen regelrecht het centrum in!

Waar slaap Je?

Meestal boeken wij een Airbnb, maar dit keer waren we een beetje laat. De prijzen schoten daardoor omhoog en de beschikbaarheid omlaag. Daarom gingen we dit keer voor een echte BnB, maar dit was verrassend betaalbaar! Wij sliepen in Alphabed, een BnB met vintage look en waarvan voornamelijk het ontbijt als uitmuntend werd omschreven. Niets was minder waar! Wij hadden een kamer in sixties stijl (yeah!), met een bad en een prachtige tegelvloer #Ihavethisthingwithfloors. En het ontbijt was echt om over naar huis te schrijven: je kon ’s ochtends een eitjes-bestelling doen met je favoriete gekookte eitje, en de jus werd geperst op het moment van binnenkomst. Doordat het een hele kleine BnB was, had het een heel huiselijk gevoel. Echt een aanrader dus!

Badkamervloer Alphabed Gent

Verder maakt het eigenlijk niet zoveel uit waar in de stad je een onderkomen vindt. Het centrum is namelijk heel compact en alles is goed te lopen!

De indeling van Gent

cityguide Gent

Gent is eigenlijk heel gemakkelijk in te delen in het historische centrum en alle wateren waar van alles te zien is. Bovenstaande kaart kun je bekijken op de site van Visit Gent, een hippe, moderne site voor toeristen. Ze maken stadsgidsen, die vol met tips zitten, maar ook seizoenskrantjes. Deze kranten en gidsen liggen bij de meeste hotels bij de receptie, scoren dus!

Cityguide Gent

Wat is er te doen?

Qua activiteiten is er van alles te doen in Gent. Van wandelen tot musea tot een boottocht.. We hebben behoorlijk wat gedaan, dus hieronder onze ervaringen én de dingen op de wishlist waar we niet aan toe kwamen.

een wandeling door het historische centrum

Met de visit Gent stadsgids in de hand liepen wij een wandeling door het historische centrum. Gent kent een aantal kathedralen en indrukwekkende gebouwen die op een rij liggen, wat dus perfect is om langs te lopen en het een en ander over te lezen!

Gent skyline

Een wandeling by night

Gent is ook prachtig ’s nachts te bewandelen, ze hebben namelijk een heus lichtplan, een wandeling à la Trajectum Lumen in Utrecht! Je kunt de kaart downloaden op de website van Visit Gent.

genieten aan de graslei en korenlei

De Graslei en Korenlei zijn ‘het kloppende hart’ van de Gentse binnenstad. Hier was het in de 11e eeuw een drukte van jewelste met allerlei handelsactiviteiten; hier werd bijvoorbeeld graan ingevoerd. Er zitten hier allerlei historische panden, wat het uitzicht echt fenomenaal maakt. In de lente en zomer openen hier ook alle cafeetjes en terrasjes hun deuren en genieten er vooral Gentenaren en toeristen van het uitzicht. En we vonden hier ook het smalste huisje van Gent, hoe schattig!

Smalste huisje van Gent

Een bezoek aan kasteel gravensteen

Midden in de stad zit Kasteel Gravensteen, de enige overgebleven middeleeuwse burcht van Vlaanderen. De geschiedenis gaat terug tot de Romeinse bezetting. Daarna plunderden de Vikings de burcht en vervolgens bouwden de Graven van Vlaanderen de constructie om tot een woontoren. Nadat het gebouw nog eens 20 functies had, kwam het weer in overheidshanden en dient het nu tot Gerechtsmuseum, met een unieke verzameling dwang en folterwerktuigen, iew.
Nog wel een vrolijke anekdote:

In 1949 werd het Gravensteen bezet door een grote groep Gentse studenten. ‘ de slag om het Gravensteen’ werd dit genoemd. Ze protesteerden tegen de stijging van de bierprijs en het feit dat de politie haar witte helmen zou vervangen door blauwe kepjes. Zo waren de agenten namelijk minder goed te onderscheiden van postbodes en taxichauffeurs. De studentengrap verliep vreedzaam en het Gravensteen werd ’s avonds aan de stadsdiensten teruggeschonken.

Hoe cool!

Kasteel Gravensteen

Bezoek het designmuseum

Het designmuseum stond hoog op mijn lijstje, ik houd namelijk enorm van design! Toen wij er waren was er een expositie genaamd ‘Hands on Design’, waarin moderne ontwerpen zo in het oude pand gepositioneerd werden, dat ze het best tot hun recht kwamen. Je kon ontdekken hoe de verschillende designs tot stand waren gekomen, hoe het ontwerp en productieproces ging en hoe dat er dan uiteindelijk uitzag. Het tofst vond ik denk ik deze bank/stoel/bed, waar je met zeker 6 man op kan liggen!

Designmuseum Gent

Het huis van alijn

Naast het Designmuseum wilden wij graag naar het Huis van Alijn. Dit is een museum over de cultuur van alledag, van toen tot nu in de 20e eeuw. In dit museum loop je door kamers waar je eigenlijk verschillende alledaagse dingen ziet: slapen, opstaan, wassen, eten, spelen, leren, etcetera. Elke kamer is net weer in een ander tijdperk, waardoor je aan het begin van de ‘dag’ in 1910 begint, en aan het einde in 2000 er weer uit loopt. Een leuk kleinschalig museum en vooral heel vrolijk.

Huis van Alijn gent

Doe een streetart tour

Gent staat bekend om zijn streetart. Overal zie je graffiti opduiken, soms mooier, soms minder mooi. Er is zelfs een heus ‘Graffitistraatje’, het Werregarenstraatje waar legaal overal graffiti gespoten mag worden. Dit ontstond als een tijdelijk project tijdens de Gentse feesten in 1995, maar is niet meer weggegaan. De enige regel: respecteer de werken die beter zijn dan de jouwe! Helaas was de straat bij ons bezoek ‘under construction’, en heb ik alleen stiekem door het hekwerk een foto kunnen maken:

Graffitisteeg

Ziet er wel zielig uit zo he? Maar probeer eens op te letten of je nog meer graffiti kan spotten. Je kunt ook een hele wandeling doen, genaamd de Concrete Canvas Tour. Lijkt me echt gaaf voor een volgende keer!

Doe een boottocht

Oke, bij de gemiddelde cityguide zou deze bovenaan staan. Maar toen wij aankwamen op vrijdag was het zulk mooi weer dat we alleen maar door de stad zijn gaan struinen, en we dachten: de boottocht doen we morgen wel! En toen was het zaterdag en zondag druilerig sneeuw-snot weer. Die hebben we dus niet gedaan. Men zegt dat het wel een aanrader is 😉

Andere musea

Er zijn nog wat musea waar we geen tijd meer voor hadden, maar die me wel tof leken:

 • het SMAK, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (museum of modern art)
 • het STAM, het Stadsmuseum Gent
 • het MIAT (Belgen houden van afkortingen denk ik), het Museum over Industrie, Arbeid en Textiel
 • Museum Dr. Guislain (hier wilde ik vooral naartoe, haha), een museum over de eerste arts die geesteszieken als patiënten zag, met recht op een menswaardige behandeling. Interessant!

Eten & drinken

Oké, genoeg gedaan. Nu willen we eten en drinken! Wat is er allemaal speciaal in Gent?

Gent is de geboortestad van de wekelijkse Veggiedag en telt het grootst aantal vegetarische restaurants per inwoner. Het wordt daarom ook wel de veggie hoofdstad van Europa genoemd.

Gentse specialiteiten zijn Cuberdons, kegelvormige snoepjes met een smeuïge frambozenvulling. Ze worden ook wel ‘Neuzekes’ genoemd, omdat ze een beetje op een neus lijken. Ik heb ze overal zien liggen, maar de omschrijving doet mij vermoeden dat ik ze niet lekker ga vinden 😉 Maar meestal worden er vlak naast de neuzekes ook Belgische wafels verkocht. En die mag je echt niet missen!

Gentse neuzen

Een beroemd drankje in Gent is Roomer, een vlierbloesemdrankje (15%) in een sierlijk bolvormig flesje. Je ziet hierin nog de bloemblaadjes ronddwarrelen! Andere drank die niet te missen is in Gent is natuurlijk het Belgische bier. De stad kent een stadbrouwerij genaamd Gruut, die bier brouwen van Gruut (kruiden) in plaats van hop. Echt heel lekker.

Wil je nu wat van deze Gentse specialiteiten mee naar huis nemen? Ga dan naar het schattige familiebedrijf ‘Tierenteyn-Verlent’ op de Groentenmarkt. Dit familiebedrijf maakt mosterd, pickles, kruiden en specerijen, maar verkoopt bijvoorbeeld ook Roomer. Had ik al gezegd dat de mosterd de beste ter wereld is?

Tierenteyn-Verlent

De leukste koffietentjes

Wij dronken veel koffie dit weekend, en testten dus genoeg zaakjes. Voor de lekkerste (of speciaalste) koffie kun je terecht bij de volgende zaakjes:

 • BIDON coffee & bicycle: voor goede koffie en fietsen. Het zit niet helemaal in het centrum, maar toevallig naast onze BnB dus voor ons ideaal. Deed me denken aan een kruising tussen The Village en Blackbird

Bidon coffee

 • OR: voor een goede dosis lokaal gebrande koffie
 • Barista Coffee: midden in de stad en hier kun je ook lekker ontbijten

Barista Coffee

 • Used book cafe: een café waar je een boek mag meenemen, of ruilen tegen een boek wat je daar zelf achterlaat, met een leuke boodschap erin. Er staan 10.000 (!!) boeken op thema.
 • de Wasbar: echt een van onze favorieten! Hier kun je je was doen en koffiedrinken/ontbijten tegelijk. Deed me enorm denken aan het Laundromat café in Kopenhagen, waar ik altijd mijn was ging doen! Good memories dus. Hier kun je ook goed lunchen overigens.

Wasbar Gent

Lunch

Omdat wij vrijdag in de middag aankwamen na de lunch en zondag voor de lunch alweer vertrokken, konden we maar 1 keer genieten van de Gentse lunches. Maar ik had natuurlijk wel een hele lijst om uit te kiezen, dus die deel ik maar met jullie:

 • De superette, een ontbijt-brunch koffietent, waar ze hele bijzondere gerechten serveren.
 • Pain Perdu, hier aten wij echt een heerlijke lunch. Het zit een beetje verstopt en daarom eten er veel locals. Maar echt een aanrader!
 • True Beans, een echte hipsterspot met koffie en superfood lunch
 • Verloren kost, waar alles vers is

Diner

Er waren teveel leuke tentjes om te kunnen dineren, dus we moeten nog een keer terug. De eerste avond wilden we heel graag naar ’t Oud Clooster, een klassiek donkerbruin Belgisch restaurant, vroeger dus een klooster. Maar het zat beide avonden al vol.. Reserveren dus, de reviews waren ongelooflijk!

De oude wijk het Patershol staat bekend om zijn nauwe steegjes en kronkelende wegjes, en is nu een hippe buurt met charmante restaurantjes. Hier liepen wij tegen tapasbar La Malcontenta aan. Een super schattig en klein restaurantje met elke maand nieuwe Spaanse tapas op het menu. Wij persten onszelf erbij aan de bar en aten knus heerlijke tapas en dronken super lekkere wijn.

Tapasbar la malcontenta

De tweede avond aten wij bij Eetkaffee Multatuli. Dit restaurant ligt langs de Leie, is super gezellig vintage ingericht en serveert klassieke Belgische stoofschotels. Dat kunnen ze toch echt goed he, die Belgen.. Ook dit restaurant had goede reviews, maar reserveren is in het weekend toch ook weer aan te raden.

Andere opties waar we niet meer zijn geweest maar die wel op het lijstje stonden:

 • Volta, voor als je wat te besteden hebt: een sjiek 7-gangen menu voor €59
 • Soepplus, soep eten is hip in Gent!
 • Balls & Glory, een soort meneer Smakers voor gehaktballen (ook vega). Dit leek ons echt leuk, maar een beetje een te snelle hap voor ons romantische weekend weg 😉
 • Brouwerij Gruut, waar je dus naast bier ook lekker eten kan krijgen
 • Maison Elza, wat voorheen The House of Eliott heette. In mijn jeugd verslond ik deze jaren ’20 serie over twee zussen die samen een naaiatelier begonnen. Toen ik zag dat er een restaurant helemaal in jaren ’20 stijl was ingericht én ook nog zo heette, moest ik daar natuurlijk heen! Ik zocht en zocht, maar achteraf bleek het nu ‘Maison Elza’ te heten. Daar moet ik de volgende keer dan maar een kijkje nemen..

shoppen

Shoppen hebben we niet heel veel gedaan, maar ik wil wel één winkeltje uitlichten: PIET Moodshop, een shop voor designgeschenken, waar je heeeel hebberig van wordt! Ik wilde hier echt letterlijk alles hebben, als geschenk voor mezelf 😉 Op de website kun je zelfs invullen voor wie je een geschenk zoekt, en dan krijg je alle opties voorgeschoteld.

piet moodshop GentPiet Moodshop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citycard gent

Als laatste tip wil ik nog even tippen dat je ook een Citycard kunt kopen, een kaart waarmee je 48 uur lang vrij gebruik kan maken van al het openbaar vervoer, boottochten en musea en zelfs een fiets kunt huren. Deze kaart kost €30 en is echt de moeite waard als je veel musea in gaat. Maar kijk van tevoren goed wat je allemaal wil doen, en of het het dan waard is! Wij hebben hem niet gekocht, omdat we zelf alles liepen en het te vies weer was voor een boottocht.

Ben jij wel eens in Gent geweest? Heb ik nog leuke plekjes gemist in mijn cityguide Gent waar ik een volgende keer echt heen moet? Want nog een keer Gent zou ik echt geen straf vinden!

Gent samen

Comments: 6

 • reply
  maart 5, 2017

  Goede timing dit, ik ga binnenkort een lang weekend naar Gent!
  Ben er vaak dagjes geweest dus dat is al heel leuk, maar met zoveel tips die ik niet kende heb ik er extra zin in 🙂 leuk!

 • reply
  maart 5, 2017

  Jaaaa Gent <333 Wat een superleuke en uitgebreide post heb je ervan gemaakt! Piet's Moodshop is ook echt een van mijn favoriete winkels in Gent, ZO leuk!

  Misschien nog een tip voor je <26 lezers: met de 'Go-Pass' (die voor -26 dus) kun je voor minder dan €8 van Roosendaal naar elke plek in België (dus ook Gent) treinen. Als je dan net als ik ook nog een studenten OV hebt (waarmee je gratis tot Roosendaal reist) wordt het helemaal goedkoop! 😉

 • reply
  maart 6, 2017

  Wat een ontzettend leuke post! Ik ben een aantal jaar geleden eens in Gent geweest, maar ik wil er graag binnenkort weer een keer naar toe. Genoeg leuke dingen om te doen en leuke hotspots als ik het zo zie 🙂

 • reply
  maart 7, 2017

  Super leuke foto’s heb je gedeeld!

Post a Comment