Zelfhulpboeken

Personal – over zelfhulpboeken

Een jaar geleden postte De Correspondent een interessant artikel over zelfhulpboeken. We durven ze niet in de trein te lezen maar ze staan bovenaan de meest bestelde boeken in de online bookstore. Uit nieuwsgierigheid las ik er meerdere het afgelopen jaar en deel hier mijn ervaring.

Zelfhulpboeken zijn al best ouderwets

Zelfhulpboeken zijn niet alleen van deze tijd. Al in 1936 werd het eerste en meest gelezen zelfhulpboek geschreven, genaamd ‘How to win friends and influence people’. Al meer dan 16 miljoen exemplaren verkocht, maar openbaar in de trein lezen durven we niet…

Geïnspireerd door het artikel van de Correspondent ging ik de uitdaging aan: ik kocht een aantal zelfhulpboeken in verschillende categorieën en begon met lezen. En inderdaad: eerst durfde ik ze niet in de trein te lezen, maar eigenlijk is dat mijn fijnste leesmoment! Daarom ging ik hup! met boek en al de trein in. Ik las de volgende boeken:

 1. Neem een geit – Claudia de Breij
 2. How to win friends and influence people – Dale Carnegie
 3. The Happiness Project – Gretchen Rubin
 4. De moed van imperfectie – Brene Brown
 5. The life changing magic of not giving a f*ck – Sarah Knight

Neem een geit zelfhulpboek

Neem een geit – claudia de breij

Dit is eigenlijk een kruising tussen een humoristisch boek en een zelfhulpboek. In het boek ‘Neem een geit, leven voor gevorderden‘ verzamelt Claudia de Breij alle zelfhulpadviezen van 70 plussers die zij bewondert.

Ze stelt namelijk dat we in de eerste jaren van ons leven wel zo fijn adviezen krijgen van onze ouders, leraren, muziekdocenten en stage- en scriptiebegeleiders, maar dat we daarna in het grote gat vallen waarin we allemaal maar wat doen. Hoe ga je om met vragen over leven en dood, vriendschap, seks, werk en kinderen? Er is niemand die je meer vertelt hoe het moet en soms is dat fijn. Maar soms ook niet!

Onze denker des Vaderlands, René Gude zei ‘Ga vooral te rade bij anderen’, en dat deed Claudia de Breij. Naast dat deze 70 plussers in haar kennissenkring natuurlijk al veel meer hebben meegemaakt dan wij, zou het ook fijn zijn als we deze oudere mensen weer zouden waarderen. De lessen die je hieruit opdoet zijn in ieder geval herkenbaar maar ook hilarisch. Ik heb meerdere malen hardop zitten lachen in de trein en kan dit boek zeker aan iedereen aanraden. Een zelfhulpboek verpakt in wat komedie. Wat wil je nog meer?

How to win friends and influence people

How to win friends and influence people

Aan de lijst met zelfhulpboeken kon het eerste zelfhulpboek aller tijden natuurlijk niet ontbreken. Dit is al wel een ge-update versie, want sommige voorbeelden uit het boek waren te ouderwets. Helaas is het boek nog steeds echt moeilijk door te komen. De schrijver gaat van verhaal naar verhaal en soms weet ik even niet meer in welk verhaal hij zit. Toch zitten er wel goede punten in, die hij aan het eind van elk deel even highlight. De vier delen en de key highlights zijn:

Deel 1: fundamentele technieken in het omgaan met mensen

 1. Bekritiseer niet, veroordeel niet en klaag niet
 2. Laat eerlijke en echte waardering blijken
 3. Wek in de ander een behoefte op

Deel 2: manieren om mensen je te laten leuk vinden

 1. Heb echte interesse in de ander
 2. Onthoud de anders naam
 3. Luister goed.
 4. Laat de ander zich belangrijk voelen

Deel 3: Hoe laat je mensen geloven in jouw manier van denken

 1. Respecteer iemands mening. Zeg nooit ‘je zit fout’
 2. Als je verkeerd zit, geef het toe
 3. Laat de ander het meeste praten
 4. Laat de ander het gevoel krijgen dat het idee van hem/haar was

Deel 4: wees een leider

 1. Begin altijd met lof en eerlijke waardering
 2. Praat ook over je eigen fouten voordat je de ander bekritiseert
 3. Waardeer de kleinste verbetering en spreek die uit
 4. Moedig anderen aan, laat fouten makkelijk te corrigeren lijken.

Er zijn nog veel meer principes die aan bod komen in dit boek, maar ik wil niet alle spoilers weggeven. Per hoofdstuk legt Dale Carnegie uit aan de hand van voorbeelden hoe je dit het beste kunt toepassen. Ik denk dat het best wel een leerzaam boek is, maar ook al snel opgevat kan worden als ‘hoe kan ik mensen voor de gek houden’. Dus het is belangrijk dit ‘echt’ te voelen terwijl je deze principes handhaaft.

Al met al een saai geschreven maar interessant boek en sowieso gaaf om het eerste zelfhulpboek ooit eens te lezen!

Happiness project

Het Happiness project – gretchen rubin

Hiervan verwachtte ik eigenlijk heel weinig. Het is een dun boekje en geschreven door een Amerikaanse vrouw, waardoor ik veel blabla en weinig inhoud verwachtte (wat een vooroordelen he). Maar niets was minder waar! The Happiness project is een eerlijk boek met veel praktische tips.

Gretchen Ruben begon met het schrijven van dit boek omdat ze alles in haar leven leek te hebben voor een gelukkig leven, maar ze was niet gelukkig. Daarom ging ze aan de slag met 12 aspecten van haar leven, één per maand, om daarvan uit te zoeken waarom ze niet gelukkig was en wat er beter kon. Zo beschrijft ze haar zoektocht naar meer energie, meer aan de liefde denken, de lat hoger leggen, luchthartige zijn, meer spelen, tijd maken voor vrienden, een beetje geluk kopen en nog meer.

The Happiness project

Naast een boek is er ook een blog en een website waar je je eigen project kunt beginnen. Zover ben ik niet gegaan, maar ik ben wel veel serieuzer gaan nadenken over al deze aspecten in mijn leven, want ik kan ook behoorlijk vaak ongelukkige gedachten hebben, terwijl het voor de buitenwereld lijkt alsof alles goed gaat. Ik pakte de rommel aan en ging meer sporten, handelde vervelende klussen af en ik merk oprecht verschil! Bijvoorbeeld: Als ik ’s avonds tijdens het 2 minuten tandenpoetsen van le BF even gauw de woonkamer in orde maak, voel ik me de volgende ochtend niet meteen zo gestrest door alle rommel die er nog ligt. Zo’n kleine moeite (wat is nou 2 minuten) met een groot effect.

In het begin wilde ik 1 hoofdstuk per maand lezen, om zo mee te doen met Gretchen. Maar het boek leest lekker weg, dus uiteindelijk ben ik er in één ruk doorheen gegaan en ben ik van plan het gewoon nog een keer te lezen. Dus ja, het is een aanrader, ik zou het zo nog eens lezen!

Moed van imperfectie zelfhulpboek

De moed van imperfectie

Perfectionisme, dat is echt zo’n eigenschap van generation Y. Volgens mij hebben wij twentysomethings er behoorlijk last van, en we noemen het ook onze slechte eigenschap tijdens sollicitatiegesprekken. Daarom is dit boek ‘De moed van imperfectie‘ denk ik ook een hit!

Toch denk ik dat perfectionisme echt een gevaar kan zijn waar je jezelf in kunt verliezen. Ik ging er daarom mee aan de slag met dit boek.

Zelfhulpboeken moed van imperfectie

In dit boek doet Brene Brown verslag van haar 10 jaar lange zoektocht en interviews met wel 1.000 mensen over geluk en schaamte. Het is een combinatie van wetenschap en persoonlijke anekdotes. Les 1: meet jezelf niet aan anderen. Er is altijd wel iemand beter of leuker dan jij, en dan blijf je dus altijd ongelukkig. Les 2: stop met jezelf aanpassen zodat anderen je leuk vinden. Je weet nooit wat anderen leuk vinden en je verliest jezelf er sowieso mee. ‘Aanpassing betekent dat je je anders voordoet dan je werkelijk bent. Terwijl je, om het gevoel te hebben dat je er echt bij hoort, juist jezelf moet zijn.’

Helaas blijft Brene Brown wel erg vaag en zweverig, zoals ik vreesde van een Amerikaanse auteur (de vooroordelen zijn weer terug). Je moet dingen loslaten, meer compassie hebben met jezelf, maar echte praktische handvaten geeft ze hierbij niet. Dit boek is wellicht voor mensen die dit zelf willen bedenken, maar ik hou juist van de praktische tools, zoals in the Happiness project!

Ik vond het een leerzaam boek, maar echte veranderingen onderging ik er niet door. Wellicht moet ik het nog een keer lezen…

Zelfhulpboek not giving a fck

The life-changing magic of not giving a f*ck

Dit boek is naast die van Claudia de Breij echt een van de grappigste boeken, maar tegelijkertijd ook echt de meest leerzame. Ik heb gehoord dat de kunst van het not giving a f*ck je beter af gaat na je 30e, maar daar ben ik nog even niet, dus ik kon dit boek wel gebruiken.

In dit boek neemt de auteur Sarah Knight je mee langs vier categorieën waarin zij gelooft dat wij teveel energie stoppen in mensen die we niet aardig vinden om klusjes te doen die we niet leuk vinden. Deze vier categorieën zijn ‘dingen’, ‘werk’, ‘vrienden/kennissen’ en ‘familie’. Van makkelijk naar moeilijk. Ze legt uit wat het betekent om een f*ck budget te hebben en die te sorteren op noodzaak en vooral om dingen af te strepen, en hoeveel dat oplucht. Het is als het ware een ‘mental decluttering’, om een link te leggen met het beroemde decluttering boek van Marie Kondo.

Zelfhulpboeken

Tijdens het lezen van dit boek ben ik ook direct aan de slag gegaan: ik heb zinloze meetings afgezegd (heerlijk!), vage klusjes afgewimpeld die mij tijd zouden kosten maar me geen plezier opleverden en ook dingen uit mijn f*ck budget geschrapt waar ik tevergeefs om gaf. Natuurlijk zijn er altijd dingen en klusjes die moeten, en waar je niet onderuit komt, maar ook daar houdt de schrijfster ook rekening mee.

Al met al een super leerzaam en grappig boek over situaties die voor iedereen herkenbaar zijn en hoe je hier eerlijk en beleefd onderuit kan komen. Echt een aanrader!

Andere aanraders

Ik las nog veel meer boeken dan deze vijf, maar de bovenste vijf waren het meest noemenswaardig. Toch wil ik jullie de volgende titels ook niet onthouden:

Ik las ‘365 dagen succesvol‘ van Arjan Vergeer en David de Kock, wat een leuk klein boek is met praktische tips voor succes in je dagelijks leven en in je werk. Hoe je van de ratrace afkomt en meer kunt ontspannen.

Ook las ik ‘waarom veranderen (meestal) mislukt‘ van Martin Appelo, een meer psychologisch boek over hoe ons brein werkt, welke lagen bij welke behoeften aan gaan en waarom het zo moeilijk is om geen chips te eten op een verjaardag. Super leuke wetenschappelijke feitjes! (de wetenschapper in mij werd blij ;))

Welke zelfhulpboeken heb jij gelezen? Heb je nog aanvullingen voor mijn lijst?

Deze blog bevat affiliate links. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Comments: 10

 • reply
  maart 22, 2017

  Wat een mooi overzicht! Ik ben erg nieuwsgierig geworden naar het boekje van Gretchen, deze staat nu op mijn wish list :). Bedankt voor de tip!

 • reply
  maart 22, 2017

  Wat een mooi overzicht! Ik ben erg nieuwsgierig geworden naar het boekje van Gretchen, deze staat nu op mijn wish list :). Bedankt voor de tip!

 • reply

  Sanne

  maart 23, 2017

  Eerst was ik ook een beetje sceptisch over Gretchen Rubin, maar nu ik gewend bij aan haar stijl heb ik heel veel aan haar gehad! Nog beter dan The happiness project vond ik Steeds beter (Better than before), over gewoontevorming en jouw karaktereigenschappen die daar wel en niet bij helpen. Dat boek heeft echt mijn leven veranderd!
  Haar podcasts zijn trouwens ook leuk, nog een tip.

 • reply

  Alex Berndsen

  maart 24, 2017

  Leuke post, dank je. Altijd leuk om nieuwe boekentips te krijgen! Ik heb ook twee aanraders: “The power of habit” van Charles Duhig, en “Thinking, fast and slow” van Daniel Kahneman.
  Duhig ontleedt hoe gewoontes ons gedrag bepalen; hoe een gewoonte ontstaat; én hoe je gewoontes kunt analyseren en veranderen. Het boek van Kahneman is super interessant – waarom ons brein ons vaak tot snelle, voor de hand liggende, en totaal onjuiste conclusies leidt.

 • reply
  april 1, 2017

  Leuke post! Ik vond The Happiness Project ook erg leuk en luchtig, daardoor goed relateerbaar. The Life Changing Magic of not giving a f*ck lijkt me ook wel wat, ik zet ‘m op m’n lijstje!

Post a Comment