naanbrood

Recept – Naanbrood met maar 3 ingrediënten

Indiaas eten is echt mijn favoriet, dus ik post hier regelmatig een lekkere curry of ander Indiaas gerecht. Perfect om te serveren bij al het Indiaas eten is naanbrood. Wist je dat dit eigenlijk super makkelijk en goedkoop zelf te maken is? Met maar 3 ingrediënten? Vandaag deel ik het recept, zo heb je bij alle toekomstige Indiase gerechten heerlijk zelfgemaakt naanbrood!

Naanbrood

Naanbrood

Naanbrood is eigenlijk een dubbelop naam. Naan betekent brood in het Dari, en wij noemen het in Nederland naanbrood! Dit brood is in ieder geval in alle landen in Zuid- en Centraal-Azië het meest belangrijke bijgerecht, en in India gebruikt men het als vervanging van een lepel. Je eet je eten op door met naan te scheppen! Traditioneel wordt naan gebakken in de Tandoor, maar die hebben we natuurlijk niet.

De meest klassieke smaken van naan zijn knoflook en komijn. Ik garneer hem vandaag met Za’atar, een potje kruiden wat ik eens meenam uit Krakau. Za’atar is een kruidenmengsel uit het Midden Oosten en past perfect hierbij. Mocht je dit nu niet hebben of kunnen vinden: komijn en koriander zijn ook goed!

Ingrediënten voor 4 medium naanbroden

  • 150 gram yoghurt, ik gebruikte Griekse Yoghurt, maar volle is ook goed
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • Een snuf zout

En breng op smaak met:

  • Olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel Za’atar (of andere kruiden, zoals komijn of koriander)
  • Deegroller
  • Grillpan

Bereiding

That’s it! 3 ingrediënten, klinkt dat niet heerlijk? Wat moet je doen:

Bereiding naanbrood

Weeg 200 gram zelfrijzendbakmeel af en 150 gram yoghurt. Voeg een snuf zout toe (ongeveer 3 gram als je precies wilt zijn) en meng alles tot een soepel deeg. (het is een beetje plakkerig) Laat even rusten. Ondertussen kun je het oliemengsel maken:

Pers 1 teentje knoflook uit in ongeveer 3 eetlepels olijfolie. Voeg de Za’atar of andere kruiden toe en meng goed. Zet een grillpan op het vuur en laat vast voorverwarmen.

Leg een bakpapiertje op het aanrecht en bestrooi met wat bloem/zelfrijzend bakmeel. Scheur het deeg in 4 stukken. Bestrooi de deegroller ook met wat bloem. (edit: je kan ze ook gewoon met je handen pletten 😉 )

Rol 1 stuk deeg dun uit tot een langwerpige lap. Bestrijk met wat olie en leg in de grillpan op de bestreken kant. Bestrijk nu ook de bovenkant met wat olie. Na ongeveer 2 minuten kun je hem omdraaien.

Het naanbrood zal een beetje rijzen en na twee keer 2 minuten grillen is het klaar. Simpel he? Het is het lekkerst om het meteen op te eten (of in ieder geval dezelfde avond). Als je over hebt en wil bewaren is het ook lekker om het de volgende dag weer even te grillen. Smakelijk!

Wat is jouw lievelingsrecept uit de Indiase keuken?

Naanbrood

Naanbrood

Laat je het me weten als je het hebt gemaakt? Tag me bijvoorbeeld op Instagram (@littlebitofsunshineblog) of stuur me een berichtje, dat zou ik leuk vinden!

Post a Comment