Dinner Food Vegetarisch

Recept – Orzopasta met spinazie en champignons

Meet Orzo, een rijstkorrel gemaakt van pastadeeg. Of is het nu pasta in de vorm van rijst? Wat het ook precies is, het is een veelzijdige pasta waar je veel lekkere recepten mee kunt maken! Vandaag verblijd ik jullie met een recept voor orzopasta met spinazie en champignons in een romige saus, zonder room! Zo lekker… Nieuwsgierig? Lees gauw verder!

Orzopasta

Orzopasta

Orzo is Italiaans voor gerst, en wordt ook wel risoni genoemd. Fun fact: traditioneel wordt dit gegeten op een Italiaanse bruiloft. Het is zoals ik zei pasta in de vorm van een rijstkorrel en wordt vaak toegevoegd in soepen, in een pastasalade of pilav of gebakken in de pan. Een andere variatie is de risotto (dan heet het orzotto), maar het is veel sneller klaar dan echte risotto rijst!

Naast de Italiaanse keuken duikt deze pastasoort ook op in de Arabische, Turkse en Griekse keuken. Dan heet het kritharaki, manestra, rosa marina of riso. Veel verschillende namen dus, en als je op zoek gaat naar een recept, kun je dan ook lekker blijven googlen. Maar daarvoor hebben jullie mij! Jullie never-ending recepten-voorraad.

Vandaag eten we dus orzopasta met spinazie en champignons, in een romige saus maar dan zonder room!Orzo

Ingrediënten voor 2 personen

 • 3/4 cup orzopasta (ik koop deze altijd bij de turk, maar ze hebben het ook gewoon bij de appie volgens mij)
 • 1,5 eetlepel boter
 • 1 kleine ui, fijngesneden
 • 1 grote knoflookteen, fijngesneden
 • 1,5 cup groentebouillon (ongeveer 375 ml)
 • 180 ml melk
 • 1,5 eetlepel bloem
 • 250g kastanjechampignons, in plakjes gesneden
 • 150 gram verse spinazie, gewassen en fijngesneden
 • parmezaanse kaas
 • olie, zout en peper
 • optioneel: verse peterselie

Bereiding

Bereiding orzopasta

Bak de champignons in een koekenpan in wat olie bruin. Haal ze uit de pan en zet apart.

Smelt een klontje boter in de koekenpan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zien. Voeg de bloem toe en roer goed. Voeg de melk en groentebouillon toe aan het mengsel en roer goed tot de bloem is opgelost. Voeg dan de orzopasta toe, roer nog een keer goed en doe de deksel op de pan. Laat het mengsel 8-10 minuten koken en roer af en toe (de orzopasta plakt makkelijk aan alles).

Bak ondertussen de spinazie in een andere koekenpan, zodat het wat slinkt. Laat het goed uitlekken, druk al het vocht eruit.

Als de orzopasta gaar is, kun je de spinazie en champignons toevoegen aan het geheel en wat parmezaanse kaas er doorheen roeren. Breng op smaak met peper.

Serveer met verse peterselie en nog meer parmezaanse kaas. Smakelijk!

Orzopasta

Orzopasta

Leave a Comment

Comments (3)