Vintage meubels Utrecht

Vintage shoppen in Utrecht, deel 2: vintage meubels

Na mijn eerste overzicht over vintage kleding shoppen in Utrecht is het nu tijd voor deel 2: vintage meubels! Er zijn veel toffe plekken in Utrecht waar je vintage meubels kunt scoren en anders is er altijd nog het world wide web. Ik maakte weer een mooi overzicht voor jullie. Lees gauw verder!

vintage interieur

Mijn liefde voor vintage meubels

Mijn liefde voor vintage meubels begon al jaren geleden, en om eerlijk te zijn in eerste instantie uit geldnood. Als student ben je eeuwig arm (herkenbaar, iemand?) en dan is tweedehands gewoon een haalbaardere optie. Mijn eerste 3,5 jaar op kamers woonde ik op 9 m2 met een schuin dak. Meer dan de essentialia pasten daar dan ook niet in. Toen ik daarna naar 25m2 verhuisde, echo’den mijn tiny meubels in deze enorme ruimte. *hallo? ..allo? ..allo?*

Ik ging op zoek naar kamervulling, en wilde graag een eettafel. Een vriendinnetje zei toen: oh ik doe die van mij weg, die was vintage, je mag hem wel hebben voor een 10’tje? Dat laat een student zich geen twee keer zeggen. Een kleine maar uitschuifbare tafel, perfect! Ik heb hem nog steeds 🙂 (dat is die ene bruine tafel die je steeds op de achtergronden bij mijn recepten ziet ;))

Het werd op een gegeven moment een sport: mooie vintage meubels vinden voor niet te veel geld. Veelal via marktplaats, want vintage meubelwinkels waren er toen nog niet veel (en al helemaal niet in Nijmegen). In de jaren die volgden spaarde ik zo het een en ander bij elkaar. Soms duurde het 1,5 jaar tot ik precies vond wat ik wilde, soms liep ik spontaan tegen een pareltje aan!

dranktafeltje

Vintage dranktafeltje in pastoe stijl

Toen le BF en ik gingen samenwonen, was ik heel blij dat hij mijn smaak mooi vind. Uiteindelijk belandde ons huisje zelfs in een binnenkijker op de blog van Marlous, zo leuk! We wilden beide niet in een museum wonen, dus vintage combineren met modern vonden we wel een goed idee. Maar een paar mooie vintage meubels in jaren 50-60 stijl, that’s what we like! Onze kast op de foto bovenaan scoorden we bijvoorbeeld voor minder dan 400€ bij Goed Spul, een van mijn lievelingswinkels, maar die is helaas dicht. Om jullie nu niet blij te maken met een dooie mus, vertel ik jullie nu waar jullie zulke pareltjes wel kunnen scoren in deze stad!

Vintage meubelwinkels in Utrecht met een showroom

Er zijn een aantal vintage meubelwinkels in Utrecht met een showroom, waar je daadwerkelijk de meubels kunt zien en kunt kopen.

Frumel

Frümel

Fru-wat? Frümel is een vintage meubelwinkel met een speelse Limburgse naam, maar ze zitten in Utrecht. Ze hebben zelfs twee locaties! Met een showroom op de Hardebollenstraat en een vaste winkel op de Amsterdamsestraatweg 322 is dit een van mijn favorieten. Ze zijn open op donderdag-zaterdagmiddag en op afspraak.

Frümel verkoopt vintage meubels uit verschillende tijdperken, maar sixties en seventies spullen voeren de boventoon. Elke maandag komen er nieuwe artikelen in hun webshop en ze houden ook regelmatig een goede sale.

Een voorbeeld: een set van 4 vintage eetkamerstoelen kost tussen de 200-400 euro en een vintage boekenkast rond de 250€.

Vintage meubels frumel

Vintage Revival

Naast Frümel heeft ook Vintage Revival een showroom op de Hardebollenstraat. Het jammere is wel, dat hun ‘echte’ winkels niet in Utrecht zelf zitten, maar in de Bilt of de Meern.

Maar de meubels worden er niet minder om! Vooral fifties-seventies, en van erg goede kwaliteit! Zo restaureren ze soms de stoffen op de stoelen, wat wel een pré is als je soms de versleten stoffen ziet.. Ze hebben ook een webshop en het aanbod is erg groot.

Een voorbeeld: een vintage eetkamerstoel kost 75€ en een dressoir tussen de 200-500€.

Vintage meubels vintage revival

Meneer en Mevrouw de Boer

Meneer en Mevrouw de Boer ken ik voornamelijk van de Le Bazarre markten, maar inmiddels hebben ze ook een verkooppunt in de Snorfabriek op de 2e Daalsedijk. En rumor says dat er heel binnenkort ook een echte winkel open gaat in de Jan van Galenstraat! Een groeiende vintage meubelwinkel dus.

Bij Meneer en Mevrouw de Boer verkopen ze schatten uit de jaren ’50-’70. Ze knappen ze op waar nodig en verkopen ze voor zachte prijsjes. Zo scoorde ik laatst een plectrum-vormig plantentafeltje waar ik al maanden naar op zoek was! Ook meneer en mevrouw de Boer hebben een goede webshop, maar dus ook meerdere verkooppunten.

Een voorbeeld: een set van 2 eetkamerstoelen kost rond de 100€ en een kast zoals die van ons (een highboard) rond de 400€.

vintage meubels meneer en mevrouw de boer

All the luck in the world

All the luck in the world is een vreemde eend in de bijt. Het is een geweldige (maar mini) conceptstore in zowel Amsterdam als onze eigen Zadelstraat, waar kleine ontwerpers hun spulletjes kunnen verkopen. Maar ze verkopen stiekem ook een heel aantal vintage meubels. Neem er af en toe eens een kijkje, want de vintage meubels zijn pareltjes, maar hun andere spulletjes zijn ook verleidelijk.

vintage meubels all the luck in the world

VAEN Design

Vaen is een design vintage meubelwinkel op Oudegracht 246, alleen open op donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag. Ze focussen op design meubels uit de jaren ’60 en ’70 en het aanbod is enorm! Vaen is wel iets hoger geprijsd dan de gemiddelde vintage winkel, maar de designs zijn het wel waard. Ze verkopen onder andere Gispen en Pastoe, do I need to say more?

Een voorbeeld: een set van 4-6 eetkamerstoelen van Møller kost rond de 1000€ en een goede kwaliteit highboard 1350€.

Vintage meubels VAEN

Kringloop De ARM

Oké, dit is geen vintage winkel. Maar Kringloop de ARM is met zijn 6 locaties aan de Oudegracht wel een hele uitgebreide kringloop! Op Oudegracht 270 zit een design kringloop afdeling, waar ook design meubels worden verkocht. Je moet hier iets beter zoeken dan bij een echte vintage meubelwinkel maar ik denk dat je hier nog best eens pareltjes kan scoren voor een zacht prijsje!

vintage meubels de ARM

Swordfish and friend

Swordfish and friend is een heerlijke winkel aan de Oudkerkhof 43, waar je onder andere muziek, kunst en design vind. Ooit begonnen als pop-up store bleken ze zo populair dat ze konden blijven in het prachtige pand! Je vindt hier jaren 50-60 vintage kleinmeubels, zoals kleine kastjes, stoelen en accessoires. Ze hebben geen webshop, dus hier moet je gewoon langs. (en dat is absoluut geen straf)

Vintage meubels swordfish and friend

Blackbird, Coffee and Vintage

Blackbird, mijn favoriete koffietentje waar ik al eens eerder over schreef, heeft ook een enorme voorraad aan vintage meubels. Lees hier mijn blog over Blackbird en ga er gauw eens een kopje koffie drinken! Ze zitten op Oudegracht 222.

Online vintage meubels

Online zijn er veel vintage meubelwinkels die toch enigszins gelinked zijn aan Utrecht. Zo wil ik er graag twee uitlichten die beiden in Utrecht gelokaliseerd zijn: Bebop en Stroop.

Bebop

Bebop is een vintage meubelshop die heel lang twee mooie locaties in centrum Utrecht heeft gehad. Na 36 (!!) jaar hebben de eigenaren echter toch gekozen voor alleen een online winkel. Bij interesse zijn de meubels overigens alsnog te kijken in hun studie op Keizerstraat 29 in Utrecht. De eigenaren verkopen mooie vintage en modern design, bovendien knappen ze de meubels ook op.

De meubels bij Bebop zijn niet heel goedkoop, maar ze verkopen dan ook voornamelijk meubels van grote namen zoals Gispen en Rietveld, echt vintage design dus.

Voorbeeld: een fauteuil van Webe kost ongeveer 500€ en een groot dressoir 1200€.

vintage meubels bebop

STROOP

Stroop is een hele bijzondere online vintage shop, de eigenaresse werkt namelijk via Facebook. De hele week stroopt zij letterlijk het land af voor vintage pareltjes en elke zondag om 13:00 sharp zet zij een stuk of 10-15 van deze schatten online op Facebook. Het werkt zo: je reageert met ‘Verkocht’ onder de foto, en het item is van jou! Regel is wel dat je het binnen een week ophaalt in, jawel, Utrecht. Daarom zie ik Stroop wel een beetje als Utrechts 🙂

Overigens staat de eigenaresse van Stroop ook regelmatig op de vintage markten zoals Le Bazarre!

De prijzen zijn zacht, maar de meubels zijn wel voornamelijk kleinmeubels. Voorbeeld: ik kocht er een schattig lampje voor 15€, en een salontafel kost zo’n 30€.

Stroop op le bazarre

Vintage markten: Le Bazarre

Ik weet niet of Le Bazarre nog uitleg vereist, aangezien ik hier al best vaak over verteld heb. Le Bazarre is een reizende vintage markt in Utrecht en biedt plek aan verkopers van kwaliteitsvintage, design, tweedehands kleding, vinyl, boeken, grafisch werk, zelfgemaakte- en streekproducten. Elke keer zijn er andere verkopers, dus ik kan niet garanderen dat je er elke keer mooie vintage meubels zal maken, maar het is zeker de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen! Zo scoorde ik dus eens een tafeltje bij Meneer en Mevrouw de Boer op Le Bazarre en ook kom ik Stroop en Frümel regelmatig tegen.

Ook kom je hier vaak vintage meubelverkopers tegen die niet in Utrecht zelf hun showroom hebben, wat je weer een ritje naar de winkel scheelt. Houdt de Facebookpagina van Le Bazarre in de gaten voor de komende events!

En waar zitten deze winkels nu?

Ik maakte een overzichtskaartje om in één oogopslag te zien waar je welke winkels vindt:

Heb ik nog winkels gemist? Laat het me weten in de comments hieronder!

Zou je zelf niet je huis vol vintage meubels willen hebben, maar wel willen ervaren hoe het is om hierin te wonen/slapen? Lees dan eens dit artikel over retro hotels in Europa.

Comments: 9

Post a Comment