Hotspot Utrecht – SYR

Het wordt steeds populairder: via crowdfunding een initiatief opstarten in Utrecht. Een van de succesvolle crowdfunding campagnes van het afgelopen jaar was die van Syr, een zusje van Gys. Het idee was om gevluchte Syrische koks een plek te geven om hun talenten te delen met ons Utrechters. Ik ging er heen om te lunchen en raakte verliefd. Lees gauw mee waarom!

SYR Utrecht

Syr – Food that tastes and does good

In de afgelopen jaren kan het je niet zijn ontgaan dat er veel vluchtelingen uit Syrië naar Europa zijn gekomen. En zo ook naar Utrecht. Deze mensen hebben net als wij talenten en dromen en willen niet stilzitten in een AZC! Daarom richtte Stichting Gys een crowdfundingsactie op om geld in te zamelen voor Syr. Een restaurant waar Syrische vluchtelingen en Nederlanders samen werken en koken. Zo krijgen de vluchtelingen een plek en leren we elkaars cultuur beter kennen. Een Syrische chef stelt het menu samen en ze koken met Nederlandse en lokale ingrediënten. Hoe bedoel je, fusioncooking?

Persoonlijk vind ik dit soort initiatieven echt heel goed. Denk je eens in dat het andersom is: Je wil zelf ook niet in een ander land op je gat zitten, terwijl je hier in Nederland allerlei dromen en talenten had en een baan! Ik sponsorde dus direct mee en kreeg een uitnodiging voor de opening. Zó jammer dat ik toen niet kon! Syr kwam terecht op mijn ‘restaurantbucketlist’ en een tijdje geleden was het dan zover. Gewapend met een Uutflükt boekje, waarmee je korting krijgt op een lunch bij Syr, ging ik op pad. En lekker dat het was!

SYR Utrecht

Eten bij Syr

In het restaurant eet je Syrische gerechten met een Europese twist. Zo aten wij doperwtenfalafel met een tahinsausje en een tompouce met verschillende soorten hummus. De menukaart wisselt echter best vaak, dus ik zou je gewoon laten verrassen. Wat je er waarschijnlijk sowieso tegen gaat komen is platbrood, falafel, hummus en granaatappel.

Voor een drie gangen diner betaal je slechts €27,50. Echt een hele schappelijke prijs en waarschijnlijk zit het daarom ook altijd vol! Voor de lunch met Uutflükt korting betaalden wij 15€ voor 2 personen inclusief drankje. Maar ook zonder deze korting is de lunch heel goed te betalen.

SYR hummus tompouce

Een hummus tompouce

Wie is Syr?

Het team van Syr bestaat uit een indrukwekkend aantal van 70 vrijwilligers die samen koken, maar ook al het organisatorische werk doen. Natuurlijk is er Gijs, de baas van Gys, die eigenaar is van het restaurant. Maar er zijn ook mensen die denken aan het intercultureel programma, aan de branding (er is een heuse webshop) en natuurlijk het interieur, waar ik later op terugkom. Het is zo bijzonder om te zien dat alles aan deze hotspot zo ongeveer vrijwillig is gedaan.

SYR plafond

De inrichting

De inrichting mag op het portfolio van Malou ter Horst, die vrijwillig aanbood het interieur te ontwerpen. En het mag er wezen! Met de frisse kleuren wit en geel is Syr echt het zusje van Gys (met wit en grijsgroen), maar dan met haar eigen twist. Er hangen leuke details als vogels aan het plafond en toffe lampen, en zelfs de spiegels zijn beschilderd.

SYR interieur

SYR interieur

SYR interieur

Waar en Wanneer kan ik er terecht?

Voor diner is Syr open van maandag tot zondag van 17-22 uur. Het is wel aan te raden te reserveren, want het is zo ongeveer altijd vol! Een andere optie is een lunch, zoals wij deden. Lunchen kan van donderdag tot en met zondag van 12-16.30 uur. Alhoewel ik eigenlijk nog wel een keer terug wil komen voor het diner. Te veel lekkere dingen op de kaart en maar 27,50!

Je vindt Syr op de Lange Nieuwstraat 71. Zie mijn kaartje voor de exacte locatie.

Ben jij er al geweest? Wat was jouw lievelingsgerecht?

Post a Comment