lenterisotto

Recept – lenterisotto met prei en geitenkaas

Risotto gaat er altijd wel in. Maar risotto wordt helaas vaak geassocieerd met herfst-recepten, terwijl het echt net zo goed in de lente kan. Daarom deel ik de komende tijd een aantal recepten voor lenterisotto, te beginnen met lenterisotto met prei en geitenkaas. Heerlijk fris en echt comfort food. Probeer het ook eens!

Lenterisotto met prei

3x lenterisotto

Risotto is een warm bord comfortfood en daarom niet altijd even lente-achtig. Maar je kunt het heel fris bereiden, waardoor het voor elk seizoen kan. Ik ging op zoek naar verschillende recepten voor lenterisotto en deel vandaag #1: Lenterisotto met prei en geitenkaas

Ingrediënten voor 2 personen

  • 150g risottorijst
  • 1 prei, in halve ringen gesneden en gewassen
  • 5 stengels bleekselderij, onthaard, in plakjes gesneden en gewassen
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje witte wijn (optioneel)
  • sap van een halve citroen
  • klontje boter
  • 1L groentebouillon
  • 60g geitenkaas
  • handje parmezaanze kaas

Bereiding

Verhit een klontje boter in een grote koekenpan of hapjespan. Bak hierin de prei en bleekselderij aan. Pers het teentje knoflook erboven en bak even mee. Bak dan de risottorijst even mee.

Blus af met een scheutje witte wijn (optioneel). Bak op middelhoog vuur tot de alcohol verdampt is, en voeg dan een soeplepel bouillon toe. Roer tot de bouillon is opgenomen en voeg dan de volgende soeplepel bouillon weer toe. Herhaal dit tot de risotto geen bouillon meer opneemt.

*jingle!* wetenschapsfeitje van de dag: moet je nou wel of niet roeren als je risotto maakt? Risottorijstkorrels bevatten in vergelijking met ‘gewone’ rijst weinig amylose en veel amylopectine, de twee moleculen in zetmeel. Als je de risotto veel roert, komt het zetmeel los en krijg je een extra romig gerecht. Het is dus niet per se nodig, maar voorkomt aanbakken en geeft een extra romige structuur! Nieuwsgierig? Lees hier verder!

Roer, als alle bouillon is opgenomen, de geitenkaas erdoor en een kneepje citroensap toe en laat even staan. Serveer met parmezaanse kaas.

Heb jij een lievelings lenterisotto?

Lenterisotto met prei

Lenterisotto met prei

Post a Comment