Dinner Food Vegetarisch

Recept – lenterisotto met asperges en courgette

De temperatuur stijgt en de zomerse temperaturen lijken eindelijk het land te hebben bereikt. Yay! Voor dit weer ga ik altijd voor een fris gerecht, en vandaag is dat deel twee in de serie 3x lenterisotto. Een lenterisotto met asperges en courgette, nu ze nog net even in het seizoen zijn 🙂

Asperges

Asperges

Het aspergeseizoen is kort: slechts twee maanden kunnen we genieten van asperges van eigen bodem. Traditioneel gezien wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot en met 24 juni. En dat is dus nu!

*Jingle!* wetenschapsfeitje van de dag: wist je dat slechts een deel van de mensen last heeft van de ‘aspergestank’ in de urine, en dat dat genetisch bepaald is? De stank wordt veroorzaakt doordat bepaalde bestanddelen worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende bestanddelen, die dus erg stinken. Iedereen maakt die stoffen aan, alleen niet iedereen ruikt het. Gek he?

Vandaag maken we een frisse lenterisotto met asperges en courgette, beiden gegrild. Wat vonden jullie van deel 1 van 3x lenterisotto, risotto met prei en geitenkaas? Ik ben benieuwd welke jullie lekkerder vinden!

Ingrediënten voor 2 personen

 • 100g groene asperge tips
 • Een halve courgette
 • 200g risottorijst
 • 1L groentebouillon
 • een kleine ui, fijngesneden
 • 1 teentje knoflook (optioneel), fijngesneden
 • Scheutje witte wijn (optioneel)
 • Sap van een halve citroen
 • klein klontje boter
 • Parmezaanse kaas
 • zout, peper

Bereiding

Begin met het voorbereiden van de risotto, dat duurt het langst. Verhit olie in een wok/hapjespan en fruit de ui. Voeg de knoflook toe en fruit kort mee. Doe daarna de risottorijst in de pan en bak even mee. Blus af met een scheutje witte wijn (optioneel) of wat citroensap. Voeg daarna een soeplepel bouillon toe en roer goed.

Blijf roeren tot de bouillon is opgenomen, voeg dan nieuwe bouillon toe. Herhaal dit steeds tot de bouillon op is.

Snijd ondertussen de onderkantjes van de asperges af en snijd de courgette in halve plakjes. Grill deze in een grillpan tot ze bruin beginnen te worden. Breng op smaak met zout en peper.

Ondertussen is de bouillon ook bijna klaar. Roer een klein klontje boter door de risotto om hem goed romig te maken, roer de groenten er doorheen en druppel er nog wat citroensap doorheen.

Serveer met parmezaanse kaas, en klaar is je lenterisotto met asperges!

lenterisotto met asperges

lenterisotto met asperges

Leave a Comment