Utrecht in de zomer 2017

Hometown tourist Travel

Wat te doen in Utrecht in de zomer 2017

I’m back! Na een maand van veel te druk is het nu eindelijk weer tijd voor bloggen. En wat kan ik nu beter doen dan een overzicht geven van wat er te doen is in Utrecht de komende tijd? Er is veel te doen en ik heb een selectie gemaakt van dingen die ik zelf vooral leuk vind. Maar hier is ie dan weer: wat te doen in Utrecht in de zomer van 2017.

Utrecht in de zomer

In de zomer zijn de activiteiten in de stad altijd een beetje anders. Er zijn wat meer activiteiten in het park, er kan meer buiten, maar er zijn ook minder grote festivals, want iedereen is op vakantie. Toch zijn er een heleboel leuke extra’s, zoals live muziek elke zondag, wandelingen door de hotspots van de stad en wekelijkse skate sessies, waarbij de politie de weg vrijhoudt voor de skaters. Lees gauw verder! Ik zal beginnen met de evenementen gesorteerd op datum, en daarna de wekelijkse events bespreken.

Rollerskates

7-9 juli: Rollerdisco in de Biergarten

Deze zomer heeft TivoliVredenburg elke vrijdag en zaterdagavond een Biergarten in een van hun foyers. Daar organiseren ze allerlei verschillende activiteiten, zoals komend weekend een rollerdisco! Heb je flashbacks naar je rollerskates (ja, die met 2x 2 wielen) en wil je gevaarlijke stunts uithalen terwijl je een biertje drinkt? Dan is dit helemaal wat voor jou! Het kost 4€ inclusief rollerskates, maar wees wel op tijd, want vol is vol! Meer info vind je op de site van TivoliVredenburg of op Facebook

Stroop

8 juli: STROOP tuinverkoop

Eerder schreef ik al eens over Stroop, onze eigen Utrechtse vintage-stroper, die wekelijks haar vondsten via Facebook verkoopt. Op 8 juli houdt zij een heuse tuinsale, waar alle schatten van het afgelopen jaar in de verkoop gaan! Fijn, want dan kun je de meubels in het echt zien, voelen, uittesten, in plaats van dat je een gokje neemt met het zien van alleen foto’s.

Be there! Jacob van Ruisdaelstraat 41, van 11-17 uur. Hier vind je meer info!

de Snorfabriek richtingaanwijzer

8 juli: Midsummer Snor Sale

Er is nog meer te doen op 8 juli. De Snorfabriek houdt een midsummer sale! Mega grote kortingen, maar ook eten, drinken, muziek en open ateliers. Lees hier wat ik eerder over de Snorfabriek schreef. Echt een aanrader om eens naar toe te gaan!

Centraal Museum Utrecht

8 juli – 22 Oktober: Uit de mode (Centraal Museum)

100 jaar geleden startte jonkvrouw Carla de Jonge een modecollectie in het Centraal Museum. Dit jaar gaan ze uit de doeken: alle modecollecties worden tentoongesteld (rond de 10.000 stukken!). Bij deze tentoonstelling krijg je een kijkje in de keuken van het verzamelen en beheren van een modecollectie. Wie maakt het ontwerp, wie draagt het? Hoe worden deze kledingstukken geconserveerd en wanneer is een ontwerp ‘overleden’? Ook is er een wisselpodium waar je kennis kan maken met nieuwe modetalenten. Ontwerpers die ook bij de Amsterdam Fashion Week voor het eerst zijn, zullen ook in het Centraal Museum hun stukken tentoonstellen. Ik ging eerder al naar een modetentoonstelling over ‘haar’ in het Centraal Museum, en ik denk dat ook deze tentoonstelling weer super gaaf gaat zijn!

Kijk op de website van het Centraal museum voor meer informatie.

Brommerbios x Raum

19 juli: Brommerbios bij RAUM

De Brommerbios is weer terug van weggeweest! Na een tijdje in het buitenland te hebben vertoefd, zijn de eigenaars weer terug en vertonen ze hun films op het Berlijnplein, bij RAUM.

RAUM is de nieuwe Utrechtse maakplaats voor kunst, design en technologie op het Berlijnplein. Afgelopen weekend was hiervan het openingsfestival. Het programma voor de 19e is nog niet bekend, maar houd het Facebook event in de gaten!

De Parade

21 Juli t/m 6 Augustus: De Parade

Op de Parade spelen 60 theater-, dans- , mime- en muziekvoorstellingen in theatertenten. Iedere dag staan er verschillende voorstellingen op de planken. Deze duren gemiddeld zo’n 30 minuten, waardoor je makkelijk twee, drie of zelfs vier voorstellingen kan zien op een avond.

Maar ook zonder voorstellingen vind ik de Parade altijd een heerlijke sfeer hebben om er gewoon een drankje te doen. Je waant je echt even in een andere wereld als je eenmaal binnen bent! Elke avond zijn er ook twee live bands. Let op: er is na 16:00 uur wel entree!

Meer info en het programma vind je op de website van de Parade.

Swan Market Utrecht

23 juli: Swanmarket

Een van de terugkerende markten in Utrecht is de Swan Market. Dit is een markt voor beginnende ondernemers en creatievelingen om hun creaties te verkopen. Je vindt hier handgemaakte sieraden, accessoires, kleding, maar ook vintage, betaalbare kunst en interieur. Ook zijn er foodtrucks en live muziek van artiesten die vaak later nog heel bekend gaan worden. Al met al vaak een heerlijke sfeer, zeker als het lekker weer is.

23 juli, van 11-18 uur op het Vredenburgplein.

6 Augustus: Streekmarkt op de Mariaplaats

Een andere terugkerende markt in Utrecht is de Streekmarkt. Hier koop je allerlei artikelen uit de streek, voornamelijk eten en drinken. De eerstvolgende is op 6 augustus op de Mariaplaats. Houd hun Facebookpagina in de gaten voor meer info!

25 Augustus – 10 september: Utrecht Down Under

Van 25 augustus tot en met 10 september vindt er een bijzonder festival plaats: Utrecht Down Under. Tijdens deze periode opent een deel van de Utrechtse werfkelders aan de Oude Gracht haar deuren voor 35 bekende en onbekende kunstenaars. Ze tonen schilderijen, tekeningen en video’s, maar ook installaties, beelden en performances. Omdat er normaal mensen werken of wonen in deze panden, zullen de kunstwerken gewoon tussen de leefomstandigheden door worden geplaatst. Lijkt me hele gaaf om hier een kijkje te gaan nemen!

Festival Dorst Utrecht

1-3 September: Festival Dorst

Voor de mensen met meer dorst, is er Festival Dorst! Van 1-3 september wordt het Griftpark omgetoverd tot speciaalbier en wijnlokaal. Ook zal er eten zijn en live (Retro)muziek. De entree is gratis!

Vrijdag 16.00 – 23.00 uur
Zaterdag 14.00 – 23.00 uur
Zondag 14.00 – 22.00 uur

Meer info: zie Facebook

Domplein Utrecht

2 september: beleef het Domplein

Het zal je niet zijn ontgaan: het afgelopen jaar is het Domplein alwéér verbouwd. Door de nieuwe bestrating is er meer geschiedenis zichtbaar, wat zal worden onthuld en gevierd op 2 september. Zowel de vroegere kerken als het Romeinse fort is nu zichtbaar gemaakt in de bestrating. Zelf heb ik leuke herinneringen aan zowel het beklimmen van de Dom als going Dom Under. Er zit zoveel geschiedenis in dit plein! Tussen 10:30 en 17:30 is er van alles te doen.

Meer info vind je hier.

Culturele Zondag Uitfeest

3 September: Culturele zondag

Op zondag 3 september vindt de 20e editie plaats van het Uitfeest. Dit is dé feestelijke opening van het culturele seizoen in Utrecht. Op vele binnen- en buitenlocaties geven de culturele instellingen en gezelschappen previews van wat komen gaat.

Het Uitfeest gaat van start met de Urban Culture Run. In een parcours van 10 km ren je langs de karakteristieke grachten en door cultuurhistorische gebouwen van Utrecht (prijs €20)

Bekijk hier het programma!

Leuke side-note: mijn dansschool, waar ik zo actief Lindy Hop, zal ook aanwezig zijn en laten zien wat dit nu is. Er is een show, maar ook een mini workshop. Ik zal er ook dansen! Ben je nu nieuwsgierig? Kom ook!

Wekelijkse zomeractiviteiten

Deze zomer zijn er ook wekelijks weer speciale zomeractiviteiten te doen in de stad. Denk aan concerten, films, maar ook sportieve activiteiten!

A Lazy Sunday Afternoon

Elke zondag t/m 24 september is er deze zomer weer A Lazy Sunday Afternoon. Op verschillende locaties in Utrecht is er wekelijks een minifestival met live jazzmuziek. Dus als het mooi weer is, neem je kleedje en fles wijn mee en strijk neer in het Tolsteegplantsoen, Park Lepelenburg of het binnenterrein van Castellum Hoge Woerd.

Bekijk hier het programma!

Hotspots Wandeling Utrecht

WAndeling langs de hotspots van Utrecht

Elke zaterdag t/m 19 augustus vindt er een hotspots wandeling plaats. Zelfs voor trouwe locals is dit een leuke en verrassende wandeling! Mysterieuze stegen, prachtige hofjes, het Domplein, Paushuize en unieke verhalen over een stad vol geschiedenis.

Start: voor de ingang van het VVV Utrecht Informatie Centrum.
Starttijd: 13:30 uur (de gids stelt het op prijs als je 15 minuten van tevoren aanwezig bent).
Prijs: €9,50 voor volwassenen / €7,50 voor kinderen.

Vind hier meer info!

Film zomerfestival

Film zomerfestival (31 juli – 29 Augustus)

Elke zomer draait het Louis Hartlooper Complex nog één keer de beste films van het afgelopen jaar. Een aantal hiervan heb ik zelf al gezien, maar ik ben ook nog wel nieuwsgierig naar een paar andere. Voor 6€ (of een passe partout van 50€ voor alle films) kijk je een van de volgende 10 films:

  • Elle
  • Room
  • The Red Turtle
  • Captain Fantastic (deze was inderdaad fantastisch)
  • Hell or High water
  • Toni Erdmann
  • Arrival
  • Nocturnal Animals (ook echt steengoed)
  • La La Land (niet mijn favoriet)
  • Moonlight

Lees hier meer over het programma en wanneer welke film draait!

Cinema in het Zand Soia

Cinema in het zand

Nu Strand Oog in Al (Soia) weer volop open is, is het ook weer tijd voor Cinema in het Zand. Dit is een evenement wat altijd binnen een paar seconden is uitverkocht, dus wees er snel bij! Elke week vertoont Soia op woensdag een zomerse film. Je huurt een koptelefoon en kijkt mee. Inschrijven gaat via de link op Facebook.

Dit was het weer voor nu! Heb ik nog evenementen gemist? Laat het even weten in een comment!

Leave a Comment

Comments (3)