Recept – Indiase spinaziecurry (palak paneer)
Deze Indiase spinaziecurry, ook wel Palak Paneer genoemd, at ik 3 jaar geleden voor het eerst in India. En ik was meteen verkocht! Wat een volle smaak, wat een heerlijke kaas. Alleen al daarom zou ik nooit vegan kunnen worden 😉 Thuis ging ik meteen aan de slag en hierbij het recept! In twee versies: voor de makkelijke supermarkt variant en voor als je echt paneer bij de toko wil halen.
Palak Paneer
Palak Paneer klinkt heel exotisch, maar betekent eigenlijk Spinazie Kaas. Palak betekent spinazie en Paneer is een Indiase kaassoort. Het wordt ook wel eens geschreven als Panir, het Perzische woord voor kaas. Een andere benaming voor Palak Paneer is Saag Paneer. Zo herken je het ook op de Indiase menukaart 😉
Paneer heeft een beetje wat weg van hüttenkase. Het is een milde en zachte kaassoort. Als je dus geen paneer bij de toko wilt halen, kun je dit ook vervangen door hüttenkase in je recept. Maar het is ook heel makkelijk zelf te maken! Kijk hier voor het recept.
Ingrediënten voor 3 personen
Voor de spinaziepuree:
- 1 zak spinazie van 300g
- 1 groene chilipeper, in stukken gesneden
- 1-2 kleine/medium knoflooktenen, grof gehakt
- 1 cm gember, grof gehakt
- 750 ml kokend water
- 750 ml ijskoud water
Voor de curry:
- 1 ui, fijngesneden
- 1 tomaat, fijngesneden
- 4 kleine knoflookteentjes, fijngesneden (Indiase gerechten zitten vol knoflook)
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/4 tl kurkuma
- 1/2 tl chilipoeder
- 1 tl garam masala
- 1 (Indiaas) laurierblad
- 250 g paneer in blokjes (of 200-250g hüttenkase)
- 125 ml water
- 1 eetlepel creme fraiche light (deze mag je weglaten als je de hüttenkase voor het gerecht gebruikt)
- olijfolie
- een snufje gedroogde fenegriekblaadjes (optioneel, maar als je vaker Indiaas kookt is het wel een aanrader deze bij de toko aan te schaffen)
Bereiding
De spinaziepuree:
Blancheer de spinazie 2-3 minuten in het kokende water, voeg wat zout toe. Giet de spinazie af en koel direct af in het ijswater. Dit behoudt de groene kleur. Giet dit ook weer af.
Pureer in een keukenmachine of met staafmixer samen met de knoflook, groene chilipeper en gember. Er hoeft geen water toegevoegd te worden, dit komt nog wel voldoende uit de spinazie. Zet even apart.
De curry:
Verhit olie in een pan. Fruit de komijnzaadjes tot ze gaan sputteren. Voeg het laurierblad toe. Fruit de ui en voeg daarna de knoflook toe tot de rauwe geur verdwijnt. Voeg de tomaat toe en roerbak tot de tomaat zacht is. Zodra de tomaat zacht is, zie je wat vet verschijnen aan de zijkanten. Voeg dan de kurkuma en chilipoeder toe.
Roer goed. Voeg dan de spinaziepuree toe. Roer weer goed tot alle kruiden goed verdeeld zijn. Voeg dan wat water toe en laat 6-7 minuten sudderen. Breng op smaak met wat zout.
Roer en voeg de garam masala toe. Voeg daarna de paneerblokjes of hüttenkase toe. Verwarm dit nog 2 minuten mee. Als je paneer blokjes gebruikt: voeg dan ook nog wat extra crème fraîche toe.
Serveer met wat rijst en (zelfgemaakt) naanbrood. Smakelijk!
ps. een variatie is om de kip uit het butterchicken recept te vervangen door paneer. Dan krijg je butterpaneer! Ook echt om je vingers bij af te likken…
Pingback: Little bit of diary #1: Juli - Little Bit of Sunshine
Pingback: Recept - vegetarische Tom Kha Kai soep - Little Bit of Sunshine
Pingback: Top 5 recepten van 2017 - Little Bit of Sunshine
Pingback: Sunshine goes green #6: seizoensgroenten voor de winter - Little Bit of Sunshine
Pingback: Recept - zelf paneer maken (Indiase kaas) - Little Bit of Sunshine
Pingback: Welke recepten van eigen blog ik zelf het vaakste kook - Little Bit of Sunshine