krokante kikkererwten

Recept – krokante kikkererwten

Vandaag een simpel recept, maar super veelzijdig: krokante kikkererwten. Ik gebruik ze als croutons in mijn soep, ik gooi ze over een salade, in een wrap, en ga zo maar even door. Vandaag deel ik het recept en een aantal varianten, met verschillende smaken. Zo simpel dat ik me er bijna voor schaam dat ik er een recept aan wijd. Enjoy!

Krokante kikkererwten

Kikkererwten

Kikkererwten zijn peulvruchten, ze groeien in een boon, net als ‘gewone’ erwten. Je koopt ze in de supermarkt in een blik, dan zijn ze al gekookt en kun je ze zo gebruiken. Je kunt ze echter ook gedroogd kopen, dan moet je ze een nacht in koud water weken en dan nog een uur koken. Duurt langer, maar deze zijn wel veel smaakvoller! Het koken is overigens essentieel omdat je dan de schadelijke stoffen in de rauwe kikkererwt kapot kookt.

*jingle!* wetenschapsfeitjes van de dag – Kikkererwten zijn super gezond: het is zowel een groente, een koolhydratenbron én perfect als vleesvervanger, omdat er tryptofaan in zit. Tryptofaan is een aminozuur wat je zelf niet kunt aanmaken als mens, en dus uit voeding moet halen. Dit zit voornamelijk in vlees, waardoor vegetariërs minder mogelijkheden hebben om aan dit aminozuur te komen. Naast tryptofaan en koolhydraten zitten er ook veel eiwitten, vezels en ijzer in kikkererwten. Dit maakt de kikkererwt de perfecte vleesvervanger.

3 soorten krokante kikkererwten

Krokante kikkererwten kun je helemaal naar eigen smaak bereiden. Het ligt er maar net aan voor welk doeleinde je ze wil gebruiken en welke smaak daarbij past!

Mijn lievelings (en makkelijkste) variant is die met Ras-el-Hanout. Dit is een kruidenmengsel uit de Arabische keuken. De samenstelling van ras-el-hanout verschilt echter per bereiding, want het betekent letterlijk ‘het beste van de winkel’. Je zult overal dus een andere samenstelling vinden, het is maar net wat de Arabische winkeleigenaren in handen hadden. Gelukkig heb je tegenwoordig ook de kruidenmengsels van bijvoorbeeld Jonnie de Boer, en die mengsels zijn heel constant. Zelf heb ik een zak uit Marokko, gekregen van een vriendinnetje. Ik weet niet precies de verhoudingen, maar Jonnie zal ook vast goed zijn best hebben gedaan 😉

Variatie: Voor een meer Italiaanse variant meng je de kikkererwten met tijm en een snufje zeezout.

Variatie 2: Voor een zoete (en guilty pleasure) variant meng je ze met honing en kaneel. Dan krijg je echt een zoete snack.

Ingrediënten

Voor 1 bakje krokante kikkererwten:

  • 1 groot blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld (!! iew, dat schuim dat er altijd vanaf komt..)
  • keukenpapier
  • scheutje olijfolie
  • bakpapier

En dan de kruiden:

  • óf 1 eetlepel Ras-el-Hanout
  • óf 1/2 tl tijm en een snufje zout
  • óf 2 tl honing, 2 tl kaneel, 1 el olie en een snufje nootmuskaat

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Dep de kikkererwten na het afspoelen goed droog met een keukenpapiertje. Ik rol ze meestal een beetje heen en weer tussen twee keukenpapiertjes. Als de velletjes dan een beetje loskomen is dat niet erg.

Doe ze in een bak, besprenkel met de olijfolie en kruiden en hussel goed.

Spreid ze uit op bakpapier en bak ze voor ongeveer 40-50 minuten in de oven.

Voor de zoete variant: Maak tijdens het bakken het zoete mengsel van honing, kaneel en nootmuskaat en 1 el olijfolie. Na 30 minuten haal je de kikkererwten uit de oven, meng ze met het kruidenmengsel en doe nog even 10 minuten terug.

Ze zijn klaar als de kikkererwten beginnen te barsten. Laat ze afkoelen en eet ze meteen op! Als je ze overnacht bewaart in een bakje, worden ze zacht.

Gebruik de spicy kikkererwten om over je salade te gooien, als croutons voor je soep of gewoon als borrelnootjes.

Funny fact: ooit serveerde ik een keer een schaal krokante kikkererwten op een feestje als borrelnootjes. Een van de gasten dacht dat het ‘echte’ borrelnootjes waren en keek op toen hij er een aantal in zijn mond stak. ‘interessant’, zei hij, en at er vervolgens niet meer van. Ze waren wel lekker zei hij, maar veel te gezond 😉 Mannen..

krokante kikkererwten

Heb jij wel eens geroosterde kikkererwten gemaakt? Wat is jouw favoriete smaak?

Post a Comment