Spanakopita

Recept – Spinazie-feta-taart (Spanakopita)

In navolging van twee eerdere recepten voor hartige taart die ik al met jullie deelde, deel ik vandaag een bijzondere: spanakopita. Dit is een Grieks recept voor een spinazietaart met feta, in een jasje van filodeeg. Echt mega simpel om te maken, maar zo lekker! Lees je mee?

Spanakopita

Spanakopita is de Griekse naam voor spinazietaart (spanaki is spinazie en pitta betekent taart). Dit gerecht wordt traditioneel in kleinere hapjes gemaakt, maar kan ook in taartvorm gegoten worden. En laat ik nu graag meer simpele recepten willen vinden voor hartige taart?!

Een hartige taart zit vaak bomvol met ei, maar deze verrassend genoeg niet, je kan het toevoegen, maar het hoeft niet. Puur spinazie en feta. Daarom trok het recept me wel aan. Maar eerst nog even wat wetenschap.

*jingle!* Wetenschapsfeitje van de dag: spinazie is echt een vitaminebom: het zit vol vitamine A, B, C, E en K, maar ook vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd. Dit wordt vooral aangeraden aan zwangere vrouwen, maar ook als je dat niet bent, kan het zeker geen kwaad 😉 Verder zit er ook veel tryptofaan in spinazie. Eerder gaf ik al aan dat dit een essentieel aminozuur is, maar een die het lichaam zelf niet kan maken. Daarom is het belangrijk dat we deze via ons voedsel binnenkrijgen!

Het recept is overigens geïnspireerd op een recept uit het kookboek Veggie, een boek met groenten in de hoofdrol. Hier wordt de taart gemaakt met bladerdeeg, maar met filodeeg is ‘ie nóg lekkerder (ik heb beiden geprobeerd). Filodeeg is zo lekker luchtig. Ik haal het bij de Turk voor een prikkie, uit de diepvries is het namelijk heel breekbaar. Mocht je dit nu niet kunnen vinden, is bladerdeeg dus alsnog een optie.

Hartige taart met spinazie en feta

Ingrediënten voor een taart voor 4

  • 800g verse spinazie
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 grote ui, gesneden
  • 125g feta in brokken
  • 30g pijnboompitten
  • 1 tl tijm
  • 4-5 vellen filodeeg (of 10 plakjes bladerdeeg)
  • optioneel: 1 ei
  • olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Fruit de ui en knoflook aan in een hapjespan. Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken. Herhaal dit totdat alles in de pan zit, en breng dan op smaak met zout en peper en wat tijm. Hier kun je eventueel het ei er doorheen roeren, als je dat graag wilt. Het kan dus ook zonder.

Rooster daarna de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze gaan geuren

Nu kun je al de taart gaan bouwen! (ik zei toch dat het super simpel is ;))

Bereiding spanakopita

Vet een hartige taartbodem in met wat olie en leg er een vel filodeeg op. Filodeeg bladert niet uit zichzelf zoals bladerdeeg (it’s in the name..), dus je moet er meerdere lagen van op elkaar leggen. Doe er minimaal 3, maar hoe meer, hoe lekkerder. Besmeer de vellen filodeeg met een beetje olie tussen elke laag. Na een aantal lagen kun je de vulling op het deeg leggen: bedek de bodem met de spinazie, brokkel de feta erover en voeg tenslotte de pijnboompitten toe.

Vouw dan de stukken filodeeg die over de rand hangen naar boven en maak de bovenkant dicht (of als je kleinere vellen hebt: bedek de bovenkant met vellen filodeeg). Besmeer met nog wat olijfolie en bak 20-25 minuten in de hete oven.

Smakelijk!

Spanakopita

Hartige taart met spinazie en feta

Hier zie je mooi de laagjes

Een leuke variatie is om de inhoud in een soort strudel te rollen (ook handig voor als je geen hartige taartvorm hebt). Leg hiervoor alle filodeegvellen plat op een groot stuk werkblad, vet ze weer in tussen de bladen en leg dan de vulling in het midden in een lange strook. Doe de feta erover en de pijnboompitten en vouw dan eerst de zijkanten naar binnen. Rol daarna de rest van de vulling in de filodeegvellen tot een langwerpig geheel. Bak hem af in de oven op dezelfde temperatuur en tijd.

Spanakopita variatie

Comments: 3

Post a Comment