the Domestic Botanist

Hotspot Utrecht – the Domestic Botanist

Utrecht is een bijzondere hotspot rijker: een klein winkeltje op het Jansveld genaamd ’the Domestic Botanist’. Wellicht kennen jullie deze naam nog van die super leuke hangplanten die je bij Klijs en Boon kon kopen. Maar nu is het veel meer! Ik bezocht de winkel en vroeg de eigenaresse alles over haar ideeën. Lees je mee?

Duurzaamheid

Misschien komt het doordat ik ouder word, maar de laatste jaren denk ik steeds meer na over duurzaamheid. We overgebruiken de aarde, er is te weinig voedsel, en er is overbevolking. Als we zo doorgaan, dan maken wij onze eigen leefomstandigheden kapot! Sorry voor de dramatiek, maar dat is toch wel het doem-scenario. We zijn natuurlijk met miljarden op deze aarde, en wat kan één iemand daar nu in veranderen, zou je denken. Maar hebben we niet allemaal meegekregen dat ‘een beter milieu begint bij jezelf’? Die slogan zit er goed in. Dus ja, ik begin bij mezelf en probeer duurzamer te leven. (dat wil niet zeggen dat ik nu helemaal duurzaam ben, ik scheid al niet eens afval omdat mijn huis te klein is voor aparte afval emmers enzo, maar hé, elke stap telt!)

the domestic botanist

Maar hoe dan?

Ok, busted, ik scheid dus niet al mijn afval. Maar je kunt op een heleboel andere manieren wel proberen duurzamer te leven. Zo probeer ik bijvoorbeeld minder voedsel weg te gooien. Ik kweek mijn eigen kruiden op mijn dakterrasje, en hoef niet voor elk recept met peterselie een hele bos te kopen, waarna hij ligt te verleppen in de koelkast ik natuurlijk de rest van de week naarstig op zoek ga naar recepten met peterselie. Maar naast duurzaam met voedsel omgaan, kun je dat ook doen met kleding. Je kunt tweedehands kleding dragen om de snelle kledingcultuur te verminderen. Ik combineer vaak toffe vintage items met tijdloze kleding, zodat je niet elk jaar je hele garderobe opnieuw hoeft aan te schaffen. Ik werd de laatste tijd al geïnspireerd door alle capsule wardrobes die verschillende bloggers begonnen. Ik weet niet of dat mij zou lukken, aangezien ik voor mijn danshobby ook veel kleren in de kast heb hangen, maar ik vind het wel echt een goed idee. Denk eens na welke items je graag draagt en welke eigenlijk nooit. Kun je die dan niet wegdoen naar iemand anders die er wel blij mee is? Zo sta ik komende zaterdag in de IJhallen met mijn vier zussen om onze kleding te verkopen, dat is ook nog eens heel gezellig!

the Domestic Botanist

Een stoffig imago

Maar het aanschaffen van echt duurzame kleding, dat gaat langzamer. Ik shop graag bij de Revenge, waarvan ik weet dat ze unieke items hebben, die vaak ook eerlijk geproduceerd zijn. Ook heb ik natuurlijk als goede hipster een dopper en een Fjällräven rugzak, beide duurzaam. Lang leve modieuze duurzame items. Maar toch heeft duurzame kleding over het algemeen een soort stoffig imago. Dikke stoffen in grauwe kleuren, daar moet ik toch vrij direct aan denken. Over dat laatste sprak ik met ontwerpster Marije bij the Domestic Botanist. Zij heeft, na een lange omweg, deze winkel geopend met het oog op duurzame kleding. Ze wil dat duurzame kleding hip kan zijn, dat er een ‘hebberige’ factor aan komt, en dat mensen dit graag willen kopen. Niet op de snelle consumptie manier zoals nu bij de H&M en Primark, maar modieuze items voor langere termijn.

Marije van the Domestic Botanist

De weg naar the domestic botanist

Marije van the Domestic Botanist studeerde fashion design aan de HKU en liep stage bij prestigieuze modebedrijven. Toch ging ze niet direct de modewereld in. Ze zette haar modecarrière even op pauze en liet haar creativiteit de vrije loop. Ze begon planten te ontwerpen, zoals de Japanse hangplanten bij Klijs en Boon, waar zij ook werkte. Vandaar ook de naam ‘the Domestic Botanist’. Ze was en is altijd op zoek naar symboliek achter planten. Na het avontuur met de hangplanten, (naar eigen zeggen maakte ze die op een gegeven moment voor half Utrecht) wilde ze weer meer designen. Ze begon amuletten te maken met daarop zeven symbolische bloemen, die staan voor geloof, veiligheid, bescherming, integriteit, verbinding, moed en loyaliteit. En deze zijn echt prachtig!

Amulet the domestic botanist

Maar uiteindelijk begon de mode toch weer te kriebelen. En met de winkel ‘the Domestic Botanist’ kon ze al haar dromen waar maken. Een winkel met kleding, maar ook stationary, sieraden én toch nog steeds planten: nu zijn het bonsai boompjes van een eerlijke kwekerij in Harmelen. Maar het meest belangrijk voor Marije is dat ze er kleding verkoopt van merken die haar inspireren. En laten die nu allemaal fair en duurzaam zijn. Zo verkoopt ze bijvoorbeeld kleding van Diarte, Style Mafia en Friday’s project. Haar webshop is nét gelanceerd, dus je kunt er hier even rondneuzen. Gave items toch? Maar naast kleding verkoopt ze dus ook accessoires, zoals zeep van Seem Soap en stationary van Le Typographe. Ik werd er in ieder geval redelijk hebberig van, dus haar doel is zeker bereikt.

Maar naast andere merken is ze ook bezig om de winkel te vullen met haar eigen ontwerpen. Achterin de winkel heeft ze haar atelier, voor als het wat rustiger is. Dan gaat ze aan de slag met kledingontwerpen en mooie stoffen, om modieuze duurzame kleding te maken. In de winter hoopt ze haar eerste collectie af te hebben. Ik ben heel benieuwd!

Paspoppen the domestic botanist

parfum the domestic botanist

parfum 2.0

Een tof Frans merk wat je in haar winkel vindt, is een parfum genaamd Le Bon Parfumeur. Tijdens zijn stage bij grote parfummerken ontdekte Ludovic Bonneton dat hij het helemaal niet fijn vindt dat parfums zo duur zijn, omdat je dan niet kan variëren. En op een gegeven moment ruik je je eigen parfum dan niet eens meer.. Hij begon zijn eigen parfums te maken, die ook nog eens combineerbaar zijn: combineer twee geuren tot je eigen smaak. Mix&match parfum, hoe tof! De geuren zijn ook nog relatief unisex en een betaalbaar (35€), zodat het ook nog leuk is om cadeau te doen, of om er dus meerdere te hebben.

De inrichting van de winkel

De inrichting van the Domestic Botanist is heel verfrissend: blauw! Geen strakke witte inrichting zoals we van de meeste Voorstraatwinkels kennen.

Waar vind ik deze toffe winkel?

Op Jansveld 49, in een zijstraatje van de Voorstraat, vind je the Domestic Botanist. Ze is open op elke dag behalve maandag. Ze is onderdeel van de PUHA shoproute en nu dus ook op mijn kaartje te vinden! Ben jij er al geweest? Hoe denk jij over duurzame kleding kopen? Laat het me weten in een comment!

Comments: 6

Post a Comment