Travelguide Baltische staten deel 2: Tallinn

Na mijn avontuur in Riga, deel ik vandaag deel 2 van mijn reis naar de Baltische staten: de trip van Riga naar Tallinn en mijn Tallinn cityguide! Tallinn is een super schattig stadje, ik voelde me er direct thuis en het deed me ook een beetje aan Utrecht denken. Maar voordat we hier aan kwamen, deden we een toffe tour van Riga naar Tallinn. Lees je mee?

Van Riga naar Tallinn

Na sightseeing in Riga en hiken in de natuur was het tijd om naar Tallinn te vertrekken. Om vanuit Riga naar Tallinn te komen, kun je verschillende manieren gebruiken om te reizen.

Trein

Met de trein van Riga naar Tallinn duurt ongeveer 7-8 uur. De reden hiervoor is dat er geen directe verbinding is, en je moet dus overstappen op de grens. Het toffe hieraan is, dat je met de trein veel ziet van beide landen. Je gaat echt door de countryside en ziet veel omgeving. Helaas, als je wil uitstappen om het een en ander te zien, gaat het je nog meer tijd kosten. Je switcht treinen in Valga, een plaatsje op de grens met Letland en Estland. De overstap tijd is lang, omdat je van twee verschillende bedrijven tickets koopt, en de treinen in Letland en Estland mega onregelmatig rijden. Maar pluspunt: je ziet super veel van beide landen! Kosten: ongeveer 20€.

Platteland Letland

Countryside Letland, hier wil je toch doorheen rijden?

Bus

Een andere optie is om met de bus van Riga naar Tallinn te gaan. Dit is een directe reis, en duurt daardoor ongeveer 4,5 uur. Maar het is ook relatief saai, want busreizen is vermoeiend omdat je niks doet en je kan niet zomaar even staan en heen en weer lopen zoals in de trein. Maar het is wel snel en goedkoop. Twee bedrijven die de tour regelmatig maken: Simple Express (de website is helaas alleen in het Ests of Russisch haha!) of Lux Express. Kosten: tussen de 13-25€.

Tour

Maar in plaats van een snelle trein- of busrit, gingen wij voor nog iets leukers: een tour van Riga naar Tallinn, via allerlei tussenstops op het platteland van Letland en Estland.

Tour Riga Tallinn

Via blogs kwamen wij op het idee om een georganiseerde tour te boeken tussen Riga en Tallinn. Het bedrijf Travellertours maakt deze reizen tussen zowel Riga, Tallinn als Vilnius, en ze reiden beide richtingen op. (Tallinn-Riga is dus ook een optie!)

Het is iets duurder (55€) dan de trein of de bus, maar je stopt wel op verschillende plekken tussendoor, en je hebt een tourguide die veel over beide landen weet. In ons geval hadden wij een tourguide uit Tallinn, een geschiedenisdocent (leuk!) genaamd George. Een jonge dude die veel over beide landen wist te vertellen. De tussenstops die je maakt:

 • De bobsleigh track in Sigulda – de nationale Letse sport (Letland)
 • Romantisch Cesis, een stadje in het Gauja National Park (Letland)
 • De zandsteen kliffen in het National Park (Letland)
 • Stadje Valga op de grens tussen Letland en Estland, met bijbehorend militair museum
 • Een super romantisch en prachtig dorp Viljandi (Estland), waar je ook ontdekt welke sport de Esten graag doen: schommelen!
 • Aankomst in Tallinn 12 uur later
Bobsleebaan Sigulda

De bobsleebaan in Sigulda

Cesis manor

Manor house in Cesis

Zandsteenkliffen

Bezoek aan de zandsteenkliffen in het Gauja National Park

Schommelen in Estland

Schommelen in Estland

Viljandi

In Viljandi

Niet alle tussenstops zijn voor iedereen even leuk; zo vond ik bijvoorbeeld het militair museum niet super interessant, maar het is wel heel belangrijk voor Estland, en draagt daarom wel bij aan je kennis over deze landen.

Ook leer je onderweg andere reizigers kennen en kun je mooi tips uitwisselen. Wij vonden het echt een super leuke dag en een aanrader! Op de site van Travellertours vind je meer info (en nee dit verhaal is niet gesponsord ;))

Tallinn

Tallinn is de hoofdstad van Estland en is in één woord geweldig. Waar Riga groter was en communistischer oogt (door van die hoge communistische apartement-blokken), is Tallinn een beetje zoals Utrecht. Waarschijnlijk vond ik het daarom zo leuk. Lagere huisjes met 2 verdiepingen, veel kleur en van die onmogelijke straten met kinderkopjes. Het oude centrum van Tallinn is heel overzichtelijk klein en je kunt alles lopen. Maar naast het oude centrum en alle geschiedenis, zijn er ook allerlei hipsterwijken in opkomst, die misschien nog wel leuker zijn dan het oude centrum!

Tallinn

Een digitaal land

Estland is overigens een totaal ander land dan Letland. De taal is niet Baltisch, maar Finoegrisch (Fins-Oegrisch), en lijkt dus meer op Fins dan op de andere Baltische talen. Sinds 2011 heeft ook Estland de euro, erg handig voor op reis dus. De geschiedenis van Estland lijkt wel erg veel op die van Letland, want vroeger was het één land, Letonie. En ook hier hebben de Russen lang de touwtjes in handen gehad. 1/3e van de bevolking is nu ook nog Russisch, vaak zul je dus ook Russisch op de menukaarten zien of straatnamen. Maar nadat het land in 1991 zelfstandig werd, besloot het om de verouderde Sovjet technologieën die het land tot dan toe had, te vervangen en het beste digitale land ter wereld te worden. Het leger heeft een e-cyber afdeling en het land loopt enorm voor op de digitale ontwikkelingen. Toffe uitvindingen uit Estland zijn bijvoorbeeld Skype of Likealocalguide. Skype wordt inmiddels door bijna iedereen gebruikt, en ik moet zeggen dat ik likealocalguide ook vaak raadpleeg als reiziger. Tof om te weten dus!

Tallinn

Wat te doen in Tallinn

In Tallinn is er van alles te doen. Je kunt rondwandelen op de stadsmuur of meer creatieve dingen bekijken:

 • Ook in Tallinn kun je meedoen met een Free Walking tour. Elke dag om 10:00, 12:00 en 15:00 kun je gewoon naar de Tourist Information office gaan en je aanmelden. Er kunnen maximaal 50 man mee. Dat klinkt veel, maar hij zit altijd vol! Dat is helaas ook een nadeel aan het oude centrum van Tallinn: elke dag meren hier talloze cruiseschepen aan, die bakken vol toeristen de stad in sturen. Het wemelt hier dus van toeristen! Dus hierbij cruciale tip 1: neem de vroege tour! Dan zijn er nog niet zoveel toeristen en heb je de stad nog een beetje voor jezelf (rond lunchtijd beginnen de drommen mensen binnen te stromen).
 • Bezoek Telliskivi Creative City, de thuisbasis van nieuw en hip Tallinn. Hier zitten overigens ook goede koffie en food-hotspots, daar lees je hieronder meer over.
 • Bezoek de Baltic Station Market ‘Turg’, een enorme markthal met vers eten en lokale design-shops
 • Wandel over de stadsmuur. Waar Riga nog maar een klein deel stadsmuur over heeft, heeft Tallinn nog 1.9 km van de originele stadsmuur overeind staan. Je kunt op meerdere plekken de stadsmuur op, de torens in en van het uitzicht genieten. Dit is maar 2€ maar niet méga exciting.

Turg

Waar te eten&drinken in Tallinn

Tallinn zit echt vol met leuke hotspots. Hieronder de leukste op een rij:

Ontbijt & Lunch

 • Sfäär, een conceptstore en restaurant in één. Hier serveren ze overigens koffie uit Riga, van de Rocket Bean Roastery!
 • Klaus, een tof restaurantje vlakbij de haven, hier heb je heerlijk ontbijt en lunch, maar kun je ook goed dineren!
 • NOP – Neighbourhood Organic Place, een organic café met gezond eten en een kleine supermarkt met lokale producten.
 • Moon, een café geinspireerd door de Russische keuken
Klaus Tallinn

Klaus

Koffie

 • Epic Coffee, een klein verscholen koffietentje met specialty coffee
 • August, een kleurrijk café met kussens en een comfy inrichting. Het is een retro-style café met goede koffie en een mintgroene bar!
 • Sinilind, midden in de toeristische trekpleister van de stadsmuur zit opeens dit verscholen cafeetje in vintage stijl. Genoeg zitplekken en een fantastische inrichting! Dit was ooit een oude bioscoop
 • Renard Coffee Shop – in een 150 jaar oud fabriekspand waar ooit treinwagons werden gerepareerd zit nu een specialty koffiezaakje en bike-store in een! Er hangt een heerlijke sfeer en je kunt er ook goed lunchen overigens
 • Must Puudel – een café wat erg populair is bij de locals. Dit café combineert Sovjet design met retro inrichting. Ook leuk om ’s avonds drankjes te doen overigens!
Sinilind Tallinn

Sinilind

Shopping

Voor shoppen moet je echt richting Telliskivi Creative City. Hier vind je allerlei lokale designshops en kledingwinkels, een walhalla! Ook leuk is dus Sfäär, maar het is klein en best prijzig. Een andere aanrader voor design is Oma Asi (my thing) of de Estonian Design House, beide gevuld met design van eigen bodem. Zie mijn kaartje hieronder voor alle locaties.

Telliskivi Tallinn

Telliskivi area

Diner & drinks

 • Ik hoef maar 1 ding te zeggen: ga naar F-hoone! Dit fantastische restaurantje zit in de Telliskivi area en serveert heerlijk en betaalbaar eten. Je vind hier echt veel jonge mensen en locals. Love it! Oja, dit is ook perfect voor ontbijt, lunch, koffie en taart. Eigenlijk alles is goed hier haha!
 • Wil je iets sjieker dineren, dan kun je naar Leib Resto ja Aed. Dit restaurant serveert alleen lokale seizoensproducten en het zit echt op een fantastische locatie met een super mooie tuin. Beide zijn aanraders.
 • Wil je na je diner nog ergens wat drinken? Ga dan naar Pudel Baar, ook in de Telliskivi area. Ze serveren alleen maar goede biertjes van de kleinere brouwerijen uit Estland.
F-hoone Tallinn

F-hoone

Leib Resto Tallinn

Leib Resto ja Aed

Zie hier mijn kaartje met alle tips in een mooi overzicht! Kun je die mooi opslaan als je naar Tallinn gaat 🙂

Heb ik nog hotspots gemist? Wat was jouw lievelingsplekje in Tallinn? Laat het me weten in een comment!

Post a Comment