Tom Kha Kai

Recept – vegetarische Tom Kha Kai soep

Tom Kha Kai betekent letterlijk Soep Galanga Kip. Net als veel Aziatische gerechten is de naam gewoon afgeleid van de ingrediënten; weet je nog, Palak Paneer: Spinazie Kaas. Maar ook hier zijn de ingrediënten fantastisch, en stond dit recept al een tijdje op mijn to-make list. Vandaag deel ik mijn recept! Lees je mee?

Tom Ka Kai

Tom Kha Kai

Tom Kha Kai is dus een soep met gember en kip. Maar dat doet eigenlijk af aan het gerecht, want het is een super smakelijke kokossoep met veel meer smaken, onder andere citroengras! Als je googlet op deze soep, dan vind je naast een boel verschillende bereidingen ook net zoveel verschillende spellingen van de naam. Tom Ka, Tom Kha, of Tom Kha Kai of Gai. Ik maakte uiteindelijk mijn eigen recept die ons heel goed bevalt, maar ik zal ook wat suggesties doen voor variaties aan het eind. Smakelijk!

Galanga (Laos) en citroengras

Galanga, ook wel laos genoemd, is een broertje van de gemberplant. Het wordt ook wel eens Thaise gember genoemd. De smaak lijkt wel een beetje op gember, maar laos is iets meer peperachtig. Vandaag koken we gewoon met gember, want laos is niet overal verkrijgbaar.

*Jingle! Wetenschapsfeitje van de dag: zowel gember als laos hebben allerlei gezonde eigenschappen. Zo staan ze bekend om het aanwakkeren van je spijsvertering, maar brengen ze ook rust als je last hebt van buikpijn. Verder kennen beide een anti-inflammatoire werking. 

gember

Het tweede interessante ingrediënt waar we vandaag mee koken is citroengras. Dit is een kruid wat ook uit de Aziatische keuken stamt, maar wat gelukkig gewoon in elke supermarkt of turkse supermarkt te verkrijgen is

*Jingle! Tweede wetenschapsfeitje van de dag: citroengras zit super vol met vitaminen! Het bevat onder andere vitamine A en C, folaat, foliumzuur, magnesium (goed voor je spierherstel na sporten) en veel nodige mineralen en metalen. Een soort goudmijntje als hersteller na een sportsessie dus.

Over het algemeen eet je citroengras niet op, maar laat je het trekken in het gerecht. Het geeft een citroenachtige, maar zachtere smaak af.

Ingrediënten voor 3 kommen soep

 • 2 stengels citroengras
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 stengels lente-ui
 • 1 kleine rode peper
 • een stukje gember van ongeveer 3 cm
 • 400 ml (biologische) kokosmelk
 • 600 ml (biologische) groentebouillon
 • 250g kastanjechampignons
 • een halve courgette
 • 2 el sojasaus
 • scheutje limoensap
 • Optioneel: vegetarische kipstuckjes
 • 2 porties rijstnoedels
 • koriander om te serveren
 • Olie, zout en peper

Bereiding

Snijd de knoflook fijn en de lente-ui in ringetjes. Ontzaad de rode peper (tip: snijd de bovenkant er af. Als je hem dan een beetje rolt, dan vallen de pitjes er vanzelf uit) en snijd in ringetjes. Fruit de ui en knoflook aan in wat olie en voeg de chilipeper toe.

Schil de gember en snijd hem in plakjes. Voeg toe aan de pan. Snijd de onderkant en de bovenkant van de citroengras stengels af, deel in 3en en snijd hem ook in. Zo komen de smaken makkelijker vrij. Voeg de citroengras toe aan de pan en doe er daarna de kokosmelk en groentebouillon bij. Breng aan de kook voor ongeveer 10 minuten.

Ondertussen kun je de kastanjechampignons schoonmaken en in plakjes snijden en ook de courgette snijd je in halve plakjes. Bak ze even aan. Kook ondertussen de rijstnoedels in een aparte pan gaar.

Voeg de vegetarische kipstuckjes (anders zou het maar een Tom Ka soep zijn) toe, doe de champignons en courgette erbij en de eetlepels sojasaus en het scheutje limoensap erbij en kook het geheel nog 5 minuutjes. Haal dan de citroengras stengels eruit (en als je wil ook de gember, ik vind dit zelf wel lekker om er in te laten) en breng op smaak met zout en peper.

Doe wat rijstnoedels in een soepkom en server de soep erover heen. Serveer met wat koriander.

Smakelijk!

Tom Ka Kai

Variatietips:

Als je het in huis hebt, kun je nog een volle dessertlepel tamarinde pasta toevoegen. Ook een paar blaadjes limoenblad kun je meekoken tijdens het sudderen. Haal deze voor het serveren weer uit de pan.

Je kunt de soep natuurlijk ook zonder vegetarische kipstuckjes eten. Dan is het gewoon een Tom Kha soep. Net zo lekker, maar ik vind stiekem de vegetarische kipstuckjes wel lekker!

Voor groentevariatie kun je de courgette weglaten en eventueel wat halve cherrytomaatjes er in doen.

Tom Ka Kai soep

Comments: 1

Post a Comment