Bloemkoolsoep

Recept – Bloemkoolsoep

Jaa, er is er weer één in de categorie ‘Wat te doen met een bloemkool’, hoor! Vandaag maken we bloemkoolsoep, aangezien de bloemkool ontzettend in het seizoen is. Watertand je mee?

Bloemkoolsoep

Wat te doen met een bloemkool

Het is best leuk om eens een groente uit te zoeken en er zoveel mogelijk verschillende dingen mee te maken. Zo maakte ik eerder in deze categorie al eens bloemkoolpizza, bloemkoolrijst voor bij allerlei curries, en vandaag dus bloemkoolsoep! Ik zal alvast verklappen dat er nog minstens twee recepten op de wachtlijst staan, dus verwacht nog meer!

*jingle!* Wetenschapsfeitje van de dag: bloemkool heet bloemkool omdat het familie is van de kruisbloemenfamilie. En wist je dat er naast witte bloemkoolook groene en paarse bloemkool bestaat? Het zit overigens vol met vitaminen en voedingsvezels, goed voor de spijsvertering. En het interessante is, dat het een belangrijke bron van vitamine B11 (folaat) is, wat verder voornamelijk in fruit te vinden is. Een bleek vitaminebommetje dus!

Drie kleuren bloemkool

Wanneer is Bloemkool in het seizoen?

Bloemkool is het hele jaar wel te koop, maar van Nederlandse bodem is bloemkool volop te verkrijgen vanaf eind juni tot en met begin november.

Ingrediënten voor bloemkoolsoep

Voor de soep:

 • 1 middelgrote ui
 • 3 teentjes knoflook
 • ongeveer 250g aardappels
 • 1 middelgrote bloemkool
 • 500 ml melk
 • 500 ml biologische groentebouillon
 • olie, zout en peper

Voor de topping:

 • currypoeder
 • paprikapoeder
 • gedroogde (of verse) tijm
 • zonnebloempitten
 • olijfolie
 • Optioneel maar super lekker: geroosterde kikkererwten

Bereiding

Snijd de ui en knoflook fijn en de bloemkool in roosjes. Snij de aardappel in blokjes.

Verhit een eetlepel olijfolie in een soeppan en fruit de ui tot ie glazig ziet. Voeg dan de knoflook toe en fruit nog even mee. Doe de aardappelen en bloemkoolroosjes in de pan en bak heel kort even mee.

Schenk de melk en groentenbouillon in de pan en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat het ongeveer 15 minuutjes zacht koken tot de bloemkool en de aardappels gaar zijn. Als je een dikke(re) soep wilt, laat dan de deksel de laatste paar minuten van de pan om het in te dikken. Je kunt altijd later meer bouillon toevoegen om de soep weer dunner te maken.

Pureer de soep fijn met een staafmixer of in porties in een blender. Breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de soep over kommen en garneer met wat olijfolie, en een mengsel van currypoeder, paprikapoeder en tijm. Serveer er nog wat zonnebloempitten over en eventueel krokante kikkererwten voor wat extra bite. YUM! Als ik de foto’s zie heb ik er meteen weer zin in.. Smakelijk!

Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep met kikkererwten

Geserveerd met crunchy kikkererwten

 

Post a Comment