Herfst in Utrecht

Hometown tourist Travel

14x leuke dingen in de herfst in Utrecht 2017

Aangezien mijn vorige overzicht twee weken geleden al ophield, vragen jullie je natuurlijk al even af: maar wat is er nu te doen in de herfst in Utrecht? Geen zorgen, ik maakte weer een mooi lijstje voor jullie met dit keer zeker 14 dingen om te doen deze herfst! Het lijkt wel of er elke editie meer te doen is in de stad 🙂 Dus schop jezelf van die warme bank met dat lekkere dekentje en bezoek een van deze activiteiten!

Nederlands Film Festival

19-29 september NEderlands Film Festival

Het Nederlands Film Festival begon al afgelopen donderdag met openingsfilm Tulipani. Ik was er bij en genoot met volle teugen, wat een heerlijke film! Maar tot en met 29 september draaien er nog veel meer films, zijn er lezingen, is er muziek, of doe je gewoon een biertje op het festivalplein op de Neude. Hier vind je het programma en bij mijn side-job UUT zochten ze uit wat de interessantste niet-film activiteiten zijn!

Swan Market Utrecht

24 sept Swanmarket

Vandaag kun je je vermaken op de Swanmarket. Hier schreef ik al eerder over, het is een reizende markt met veel mooie handgemaakte spullen, fijne muziek en lekker eten. De entree is gratis en de locatie is het Vredenburgplein.

Betweter Festival

29 september betweter festival

Op 29 september vindt in TivoliVredenburg een tof festival plaats genaamd het Betweter festival. Een festival waar kunstenaars en wetenschappers samen op onderzoek uitgaan naar de waarheid. Wat is waar in de oneindige stroom aan informatie die het internet tegenwoordig biedt? Welke hype en trend is nou echt de moeite waard?

Het lijkt me een mega interessant festival, natuurlijk vanuit mijn wetenschappelijke achtergrond. Zo zou ik bijvoorbeeld graag naar het praatje over voedselhypes gaan: wat is nu waar en hoe zie je door de bomen het bos? Of wat denk je van het praatje over mannenharten en vrouwenharten: zijn die fysiek verschillend? Op de site van het betweter festival vind je meer informatie.

Tickets zijn 12,50€

1 okt singelloop

Of je nu graag mee wil doen of niet, het is sowieso handig te weten dat op 1 oktober de Singelloop is! De halve stad is dan afgezet, dus je fietsroutes moeten wellicht anders. Ik ben zelf echt een hardloophater, maar er zijn natuurlijk helden die dit wel leuk vinden.

Het parcours vind je hier.

1 okt streekmarkt

Als je dus dat parcours hebt ontweken, kun je je tegoed doen aan eten op de Streekmarkt. Op deze markt worden er producten uit de streek verkocht, en kun je meteen de makers erachter zien en ontmoeten. Producten uit de streek kopen is een goede stap in de groene richting! De toegang is gratis en het vindt plaats op de Mariaplaats. Mocht je deze editie niet kunnen (omdat je bijvoorbeeld aan het rennen bent) dan kun je ook op 5 november en 3 december terecht.

NTR korte film

6 okt brommerbios bij molenerf de ster

Op 6 oktober strijkt de Brommerbios neer bij Molenerf de Ster. Ik ben sowieso van de partij want er is een UUT feestje, maar ook omdat ik nog zo graag een keer naar een openluchtbioscoop wil! Op 6 oktober worden korte films vertoont die gemaakt zijn door jonge en gevestigde filmmakers. Elk jaar geeft NTR korte film een aantal filmmakers de kans om een film van ongeveer 10 minuten te ontwikkelen.

Toegang is gratis, maar neem niet je eigen booze mee, want de Molen heeft een heerlijke eigen bar!

Duurzame week Utrecht

7-14 okt Duurzame week

Al eerder vertelde ik over de Duurzame week, een week waarin duurzaamheid in Utrecht centraal staat. Gelukkig wordt het steeds minder geitenwollensok om over duurzaamheid na te denken of te praten.Er staat een glazen kas op het Domplein waar je een biologisch biertje kunt drinken of van kunst kunt genieten. De hele week worden er lezingen georganiseerd en andere activiteiten om samen als Utrechters na te denken over duurzaamheid. Ook wordt er een duurzaamheidsaward uitgereikt, waarvoor 3 van mijn favoriete tentjes genomineerd zijn: BROEI, Instock (waar ik voor UUT over schreef) en KEEK (Kunst en Eerlijke Koffie). Lees hier meer over het programma en tickets!

Een lezing die ik graag wil uitlichten is van Babette Porcelijn, zij schreef een boek over de verborgen impact van onze levensstijl. Dit boek staat echt hoog op mijn to-read list, dus ik ga proberen hier wel bij te zijn!

Popronde Utrecht

12 okt popronde

Op 12 oktober is er ook weer Popronde in Utrecht. Dit is een gratis evenement waar jonge muzikanten de mogelijkheid hebben om zich te profileren met een optreden. Zo stonden Blaudzun en Mister en Mississippi ook ooit op de popronde en maakten ze het tot een veel grotere bekendheid! Meer info en locaties vind je hier.

Ramblin Roots

21 okt Ramblin Roots

Een heel ander soort festival is het Ramblin’ Roots festival op 21 oktober. TivoliVredenburg staat dan in het teken van soul, americana, blues, alternative country en jazz. Muziek met een rauw randje dus! Als echte jaren ’50 muziekliefhebber moest ik deze wel even noemen. Tickets zijn niet goedkoop (42,50€!!) maar er komen wel heel veel artiesten optreden!

Fair Fashion Festival Utrecht

22 okt Fair Fashion festival

Ook deze noemde ik al eerder op mijn blog, maar hij hoort ook thuis in dit rijtje. Op 22 oktober, 1 week na de duurzame week, vindt het Fair Fashion Festival plaats (gratis entree!). De organisatoren van dit festival willen laten zien dat fair fashion niet alleen voor de geitenwollensokken types is, maar dat dit gaat over mooie kleding die goed is voor mens en milieu. Dit jaar wordt het festival al voor de 5e keer georganiseerd, en ik ga er graag even langs (het vindt plaats in de Winkel van Sinkel). Want als de mode net zo fashionable is als in The domestic Botanist, dan wordt het kwijlen geblazen!

Streekbierfestival

3-5 november streekbier festival

Als het alweer kouder wordt in november, kun je lekker biertjes drinken op het Streekbier Festival. Al voor de 7e keer worden er inmiddels meer dan 50 Nederlandse bieren geschonken in 26 cafés door de hele stad. Elk café schenkt 1 of 2 bieren, en er zijn soms ook brouwers zelf aanwezig. Entree is gratis, de biertjes natuurlijk niet 😉

Le Guess Who

9-12 november Le Guess Who

Le Guess Who is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal bekend muziekfestival. Op dit festival ontdek je nieuwe muziek en verleg je muzikale grenzen. Meer dan 100 acts in 4 dagen maken van heel Utrecht een poppodium: er wordt gespeeld in kerken, theaters en galerieën. Er zijn ook non-muzikale programma onderdelen zoals film en kunst. Tickets zijn niet goedkoop, maar volgens vrienden die regelmatig gaan, is het het waard. Ik ben wel meer een Le Mini Who festivalganger:

11-12 november Le Mini Who

In het weekend van 11-12 november is er ook een mini Le Guess Who festival, genaamd Le Mini Who. Dit is echt een mini versie van het festival met kleine bandjes die optreden in winkels rondom de Breedstraatbuurt en de Ooster- en Westerkade. Het leuke van dit festival is dat het gratis is, en dat je op die manier laagdrempelig nieuwe muziek ontdekt. Houdt het Facebookevent in de gaten voor meer info. Vaak is er ook een Le Bazarre rondom le Mini Who!

Droog Design

Must-see Bonustip

23 sept-3 december : Droog Design in Centraal Museum

Nog éen extra tip dan voor deze editie van mij als designkwijlerlover: een tentoonstelling in het Centraal Museum! Van 23 september tot en met 3 december kun je Nederlands design bewonderen in het Centraal Museum in Utrecht. De tentoonstelling heet ‘Vroeg Droog’ en gaat over Droog Design, een stijl die is opgericht in 1993 door Nederlandse designers. Het Centraal Museum bezit over de grootste collectie Droog Design ter wereld, en door Droog Design is ook Dutch Design bekend geworden. Wel een kijkje waard denk ik!

Heb jij nog plannen in de herfst die ik gemist heb?

Leave a Comment

Comments (1)