Plaattaart met zoete aardappel

Recept – makkelijke plaattaart met zoete aardappel

Soms heb je echt van die dagen dat je al je restjes op een hoop gooit, en er een mega lekker recept uit komt. Dat was ook het geval bij deze plaattaart met zoete aardappel, spinazie en cheddar! Ik kocht alleen de taartbodem erbij, et voila, een nieuw toprecept was geboren. Lees gauw mee!

plaattaart met zoete aardappel

Flammkuchen

De bodem die ik voor deze taart gebruikte, was een Flammkuchen taartbodem. Ik weet niet of ik onder een steen heb geleefd, maar voor mijn gevoel zijn Flammkuchen opeens verschenen uit het niets en mega populair! Flammkuchen, ook wel Tarte Flambée genoemd, is een dunne bodem van brooddeeg, traditioneel belegd met crème fraîche, spekjes en uien. Het vindt zijn oorsprong in de Duits-Franse grensstreek de Elzas en werd gebruikt om de hittecapaciteit van een oven te testen. Maar nu is het gerecht dus bezig met een comeback!

Om nou deze bodem te beleggen met spekjes, dat is niks voor mij, maar ik gebruikte deze bodem dus om een plaattaart van te maken. Dat is mega lekker, want de bodem is heel dun en knapperig. En wist je dat Flammkuchen eigenlijk heel vintage zijn? In de jaren ’60 werd de pizza populair, maar daarvoor werd deze variant altijd gemaakt. Wellicht dat ik het daarom zo’n aantrekkelijk gerecht vind als vintage-lover? 😉

Ingrediënten voor 1 plaattaart

  • 1 zoete aardappel
  • grote hand spinazie
  • cherry tomaatjes
  • crème fraîche of zure room
  • cheddar cheese of andere kaasrestjes uit je koelkast

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol de Flammkuchen bodem uit op een ovenplaat.

Schil de zoete aardappel en snijd in super dunne plakjes. Ik gebruikte hiervoor de 1.2 mm stand van mijn keukenmachine schaafmes, maar je kunt hiervoor ook een mandoline gebruiken of een gewoon keukenmes en heel veel geduld. Iets dikkere plakjes kan ook hoor, maar dan moet hij gewoon iets langer in de oven voor de zoete aardappel om gaar te worden.

Smeer de bodem in met wat crème fraîche of zure room. Leg daarop dakpansgewijs de zoete aardappelplakjes. Bedek met wat handjes spinazie en cherry tomaatjes en verdeel de kaas erover. Bestrooi met wat peper en zout. Bak in de oven tot hij bruin is en de kaas gesmolten.

Eet smakelijk, zo simpel is het! Hebben jullie nog tips voor andere ingrediënten op de plaattaart?

Plaattaart met zoete aardappel

Post a Comment