30 ml

Hotspot Utrecht – 30ml Coffee Roasters

Ondanks dat ze al een tijdje op hun nieuwe stek zitten, is het aanstaande vrijdag om 18:00 uur zover: de officiële opening van 30ml Coffee Roasters. Afgelopen jaar verhuisde 30ml van een klein pandje aan de Mariastraat naar een veel groter pand op het Vredenburg. Van alleen koffie en lekkers serveren gingen ze naar een heuse all-day-breakfast tent en ik vond het tijd voor een introductie. Lees gauw verder!

30ml koffie

De naam 30ml komt van het volume van een standaard espresso, namelijk 30 milliliter. Daarvan maken ze espresso’s, lungo’s, cappucchino’s en ga zo maar door. Op de vorige locatie hing er een uitgebreide scheikundige uitleg bij over de koffiemoleculen en de 30ml, maar die is op deze locatie verdwenen. ‘Gelukkig is hij weg’, zegt eigenaresse Wendy ‘we waren hem echt he-le-maal zat!’. Haha, toch jammer, ik vond het wel een tof ding. Maar ik kan me voorstellen dat als je er al jaren tegenaan zit te kijken…

30ml coffee roastery

De geschiedenis van 30ml

De eigenaars van 30ml maken al zeker 10 jaar koffie. Ze begonnen met zo’n rondrijdend autootje, waar ze op festivals en andere activiteiten koffie schonken. Met een liefde voor espresso en vers gebrande bonen begonnen ze aan hun koffie avontuur. Na een tijdje begon het toch te kriebelen: ze wilden een eigen zaak. Dat werd Caffe Barista op de Lange Jansstraat. Maar vanaf 2013 begonnen ze via crowdfunding met 30ml aan de Mariastraat. Al die tijd kochten en verkochten ze ook nog espressomachines: tweedehands opkopen, opknappen en weer doorverkopen!

30ml coffee roasters koffieplant

Ze groeien zelfs hun eigen koffieplant!

Nadat ze uit hun voegen groeiden op de Mariastraat en ze eigenlijk graag hun eigen bonen wilden branden, werd het dan na 4 jaar tijd voor een nieuwe locatie: Vredenburg 23. Een locatie waar ook het koffiebranden plaats kan vinden, want dan heb je je koffie toch echt het verst. Opnieuw met crowdfunding kregen ze het voor elkaar: mei 2017 werd de nieuwe zaak geopend en langzaam kwamen er extra’s bij: lunch, ontbijt, en nu hopelijk ook snel de koffiebranderij!

30ml de inrichting

De inrichting

De inrichting van de nieuwe 30ml is fris en ruim: er zijn kleine tafeltjes, hoge tafels om met meerdere mensen aan te zitten, vintage zithoekjes en werkplekken. Loop er op een gemiddelde doordeweekse ochtend eens langs en je ziet de laptops al staan: veel mensen hebben deze hotspot al gevonden als werkplek!

30ml coffee roasters

30ml coffee roasters inrichting

Je kunt er ook je koffie kopen: eerlijke directtrade koffie, direct van de boer, gebrand bij nu-nog een bevriende koffiebranderij, maar binnenkort op locatie: de koffiebrander staat al klaar, er moet alleen nog wat gebeuren aan de veiligheid en afzuiging (niet geheel onbelangrijk).

30ml the roastery

The Roastery

30ml inrichting

Extra features

Nieuw in deze 30ml is dat je ook kunt lunchen en de hele dag door kunt ontbijten. De kaart wordt steeds uitgebreider, maar bevat hele lekkere broodjes, pancakes, yoghurt, alles wat je maar wil. Ook geven ze barista workshops, waar ik zelf afgelopen juli aan heb meegedaan. Dit was echt super leuk en leerzaam, en je krijgt de kans om op de geweldige espressomachine van 30ml een cappuchino te zetten! Hoe tof is dat.. Houdt hun site in de gaten voor meer info hierover!

30ml coffee roasters

30ml coffee roasters

Ben jij hier al geweest? Ga anders vrijdagavond eens kijken! Ze maken de lekkerste koffie van Utrecht..
Je vindt ze op Vredenburg 23 en ze zijn open van 8-19 (ma-vr), 9-19 op za en 11-19 op zo!

Ben je op zoek naar meer hotspots in Utrecht? Bekijk dan eens mijn kaartje met een overzicht van alle hotspots waar ik al eens kwam.

Post a Comment