Boerenkooltortilla

Recept – Boerenkooltortilla

Boerenkool! Die goeie ouwe tijd dat we elke vrijdag boerenkoolstamppot aten.. Met een stuk worst en een blokje boter. En veel, heel veel zout! Welke herinnering heb jij aan boerenkool? Vandaag maken we een nieuw gerecht met boerenkool: een boerenkooltortilla de patatas met champignons. Kook je mee?

Boerenkooltortilla

Boerenkool

De reden dat wij vroeger vaak boerenkool aten was natuurlijk omdat het super goedkoop was maar voornamelijk: super gezond! Boerenkool is niet voor niets de nieuwe hype en bestempeld als ‘superfood’.

*jingle! Wetenschapsfeitje van de dag! Boerenkool zit vol met calcium en vitamine K en dat is goed voor je botten. Maar ook zit het boordevol vezels, iets waar je darmen erg van houden, het is goed voor de spijsvertering en houdt je bloedsuikerspiegel een beetje in toom. Toch is het wel belangrijk de boerenkool te koken/bakken voor gebruik: rauw is het een beetje te slecht te verteren…

Boerenkooltortilla

Met aardappels en boerenkool kun je veel meer maken dan een simpele stamppot. Vandaag maken we een ‘Tortilla de Patatas’, een van origine Spaans gerecht met aardappel en ei.

Ingrediënten voor 1 grote tortilla

  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 350g kruimige aardappelen, in stukjes gesneden (ongeveer 1,5 cm blokjes)
  • 100g kastanjechampignons
  • 4 grote handen boerenkool
  • 6 grote biologische eieren
  • olie
  • zout en peper

Bereiding

Kook de aardappelen kort voor (ongeveer 10 minuten) en giet ze af. Fruit in een grote koekenpan de ui en knoflook. Voeg daarna de gekookte aardappelblokjes toe en bak even mee.

In een aparte pan: bak de champignons tot ze beginnen te bruinen. Voeg de boerenkool toe en laat een beetje slinken. Voeg dit mengsel toe aan de pan met de aardappels.

Breek de eieren boven de pan en verdeel ze eerlijk over de pan. Breng op smaak met wat zout en peper en laat het bakken met deksel op de pan. Draai de tortilla na 10 minuten nog even om, zodat de andere kant ook gaar wordt. (tip om hem om te draaien: schuif de tortilla uit de pan op een groot bord en flip het bord om in de pan. Zo komt de ‘ongare’ kant onderop)

Serveer met wat feta en enjoy!

Boerenkooltortilla

Boerenkooltortilla

Post a Comment