Travel – cityguide Reykjavik

De vliegtickets naar Reykjavik worden steeds goedkoper, en een stopover is zelfs gratis, als je bijvoorbeeld al onderweg bent naar NY! Maar wat is er nu allemaal te doen in deze stad en wat zijn de leukste plekken om (betaalbaar) te eten? Ik zocht het voor jullie uit! Hierbij mijn cityguide Reykjavik.

Cityguide Reykjavik

Al eerder schreef ik over mijn droomreis naar IJsland. Ik maakte een rondreis in zuidwest en noordwest IJsland. Maar in de tweede helft van onze trip waren we in de hoofdstad, en vandaag verblijd ik jullie dan ook graag met mijn cityguide Reykjavik!

Reykjavik is de eerste grote stad van IJsland. In ongeveer 870 AD kwamen de eerste vikingen naar IJsland en vestigden zich in Reykjavik met hun vrouwen. Dit werd toen de eerste grote stad van IJsland en had 300 inwoners. (schattig!) De vikingen stopten hun jaagpartijen en werden boeren, en IJslanders lijken dus wel stoer en viking, maar zijn eigenlijk heel lief: iedereen die hier gaat wonen, stopt blijkbaar hun geweld en wordt boer. (grapje!)

Cityguide Reykjavik gekleurde straten

Veel kleuren

Reykjavik is een stad van gelijkheid: ze hadden als eerste vrouwenstemrecht, de eerste vrouwelijke president en de eerste homoseksuele premier. Ook worden elke zomer alle straten in regenboogkleuren geverfd om homoseksualiteit te steunen.

Sowieso is Reykjavik een veelkleurige stad: de huizen mogen in alle kleuren geverfd worden en daarom ziet het er heel vrolijk uit. Veel huizen van voor 1950 zijn nog van hout met golfplaten erover. Dit is echter wel heel brandgevoelig, en na een grote stadsbrand in 1950 werden de regels strenger en wordt er nu meer met beton gebouwd. Dat is helaas wel iets minder mooi, maar wel veiliger!

Streetart Reykjavik

Zomaar wat streetart uit Reykjavik

Selfies en paardenknuffelen bij de politie

De stad is een hele veilige stad. Er is wel politie, maar zo te zien op dit instagram account van de politie Reykjavik is het een gezellige bende. Ook is er eigenlijk nergens beveiliging (behalve voor de Amerikaanse ambassade, hoe typisch!). Er is vrijwel geen criminaliteit en de politie wordt erg weinig ingezet. Een voorbeeld: als de bevolking het ergens niet mee eens is en wil demonstreren, verzamelt iedereen zich op het plein voor het parlementsgebouw met pannen en pollepels en maken ze vooral veel lawaai. Geweld is niet aanwezig.

Cityguide Reykjavik

Een van de oude houten golfplaten huizen

Wat is er te doen?

Genoeg over Reykjavik en zijn geschiedenis. Wat is er allemaal te doen? Voor je plannen moet je wel even rekening houden met je portemonnee, want Reykjavik is niet goedkoop. Maar ik geef ook een aantal budgetvriendelijke opties!

1. Doe een free walking tour

Dit is de goedkoopste optie natuurlijk en ik vind dit sowieso in elke stad leuk om te doen. De Free Walking tour in Reykjavik was écht leuk! Wij hadden een geschiedenislerares als guide, een leuke jonge dame met veel humor. Sowieso hebben de IJslanders veel zelfspot, dus dat is leuk. Je loopt binnen 2 uur langs alle hoogtepunten van de oude stad en bezienswaardigheden, een mooie kans om een plan te maken voor de rest van je dagen.

De tour is op basis van vrijwillige giften, dus je kunt zelf bepalen wat je geeft. Maar meelopen is zeker een aanrader!

Cityguide Reykjavik oude gevangenis

Dit was vroeger de gevangenis, maar is nu het huis van de burgemeester. Hoe cool!

2. bezoek een museum

Er zijn een aantal musea de moeite waard om te bezoeken. Wil je meer weten over de geschiedenis van IJsland? Bezoek dan Reykjavik 871+/-2. De naam van dit museum is een schatting van wanneer IJsland bevolkt werd door de Vikingen. Maar omdat ze het niet helemaal eens zijn over het jaartal, hebben ze maar twee jaar erop of eronder gedaan. Haha! Een voorbeeld van zelfspot.

Meer verhalen over vroeger en de vikingen vind je in het Saga museum. Voor meer kunst kun je terecht bij het National Art museum.

Cityguide Reykjavik Hallgrimskirkja

Hallgrimskirkja by night

3. Bekijk Reykjaviks dramatische gebouwen

Er zijn twee gebouwen in Reykjavik nogal dramatisch: Hallgrimskirkja, een futuristische kerk. Wat hebben ze daar toch mee? Dit is vooral van buiten een bijzonder bouwwerk en niet ver van de stad. Een (kort) bezoekje waard dus!

Een tweede gebouw de moeite waard van binnen én van buiten is Harpa, het concertgebouw. ’s Avonds kleurt dit gebouw in de kleuren van het Noorderlicht, en binnen is het echt een futuristisch spiegelwerk. Heel gaaf om even naar boven te gaan en daar van het uitzicht te genieten, je ziet zo de bergen en je hebt mooi uitzicht over de haven.

Cityguide Reykjavik Harpa

Binnen in Harpa

Cityguide Reykjavik Harpa

Vanuit Harpa zie je in de verte de bergen

4. Breng een bezoekje aan de haven

Als je dan toch al bij Harpa bent, loop dan direct door naar de haven. De oude haven is tegenwoordig echt een hippe spot. Je hebt er naast Harpa onder andere de vlooienmarkt elke zaterdag en veel goede koffietentjes, zoals café Haiti, waar de eigenaresse zelf haar bonen brandt. Als het het seizoen is, kun je vanuit hier ook walvistochten doen.

Cityguide Reykjavik Haven

De haven van Reykjavik

De Haven van Reykjavik

5. Bezoek een lokaal zwembad

IJslanders brengen het liefst hun zaterdagmiddag door in een van de geothermal pools. Volgens onze gids van de free walking tour is zij zelfs een boel beroemdheden tegengekomen in haar lokale zwembad, want alle filmsterren die tijdelijk in Reykjavik verblijven, doen dit natuurlijk ook. Geniet van het natuurlijk warme water en kijk mensen, zoals een echte local. Tip: ga naar Laugardalslaug!

Blue Lagoon IJsland

Yes, deze foto nam ik echt zelf. Dit is dus de Blue Lagoon!

6. Ga naar de Blue Lagoon

Ja, echt. Dit toeristische hoogstandje is het echt waard, dit wil je niet missen! Oké, behalve als je op rondreis bent, en net zo goed naar The Secret Lagoon in Fludir kan gaan, maar anders is de Blue Lagoon bij Reykjavik een aanrader. Je kunt dit het beste doen voordat je terugvliegt, want het is vlakbij de airport. Elk uur gaan er bussen naar zowel Reykjavik als de airport, dus als je het even goed plant, dan kun je gewoon met de bus. Zeldzaam, want er is niet veel openbaar vervoer op IJsland!

Wat is er dan te doen? Je kunt chillen in ’s werelds grootste natuurlijke warmwaterbad, je helemaal zen voelen en gezichtsmaskers doen, terwijl het buiten min zoveel is. Toen wij er waren was het buiten -1, de bewaking liep letterlijk met dikke jassen aan. Maar het water is gewoon 37 graden! Zo heerlijk… Tip: boek je tickets op tijd, dan hoef je niet in de rij en bespaar je zo 20€.

7. Ga op walvistour

IJsland is een van de beste plekken ter wereld om walvissen te zien. Er zijn veel tours die je hierbij kunnen helpen, vanuit de haven gaan er meerdere. Een 2-3 uur tour kost ongeveer 50€ en d beste kansen om een walvis te spotten liggen tussen half Juni tot en met Augustus. In de winter niet echt een succes dus.

8. Word betoverd door het Noorderlicht

Wat in de winter wél heel succesvol is, is een zoektocht naar het Noorderlicht. In de stad zelf is het wat lastig vinden, omdat er veel licht-vervuiling is. La Grotta, een vuurtoren in de buurt, is echter een gewilde plek om het te scoren. Behalve het vuurtorenlicht is het hier verder helemaal donker. Toen wij in Reykjavik waren, hadden wij ook geluk! Het Noorderlicht liet zich zien en wij stonden bij La Grotta, met open mond te staren. Als je in de winter gaat, mis dit niet!! De beste tijd om het Noorderlicht te spotten is tussen Oktober en April. Je kunt eventueel een tour boeken om naar een plek buiten de stad te gaan om het Noorderlicht te spotten, voor als je geen auto hebt.

Conceptstore Reykjavik

Hier sta ik te shinen voor een super leuke conceptstore in Reykjavik

9. Doe een shoppingsessie

De main shoppingstreet in de stad is Laugavegur, die is gebouwd op een warmte bron. De straat is daardoor altijd verwarmd. Hier bevinden zich de meest populaire winkels aan, wat IJslands design en winkels waar ze bijvoorbeeld IJslandse truien verkopen. Zie mijn kaartje voor een aantal tips.

10. Voor als je tijd hebt: doe een Golden Circle tour

Je moet even door de toeristen heen bijten, maar je kunt vanuit Reykjavik makkelijk een bustocht Golden Circle tour doen. Het is zeker de moeite waard, want de Golden Circle is prachtig! Als je je eigen autootje hebt echter, is het veel beter, dan kun je je eigen tijden bepalen. Lees meer over de Golden Circle in mijn blog over mijn rondreis. Meer info over tours moet je zelf even googlen. Ik weet niet precies welke dan de beste touroperator is..

Eten en Drinken

In Reykjavik kun je terecht voor erg goed eten, maar ook dit is niet zo vriendelijk voor je portemonnee. Al het eten moet worden geïmporteerd, het is ten slotte een eiland. Ik heb weer een kaartje gemaakt met al mijn tips en aanraders, onderverdeeld in koffie/lunch/ontbijt tentjes en dinner tentjes. Zie onderaan de blog!

Hotdogs Reykjavik

Baejarins Beztu Pylsur – beste hotdogs in town

Een beroemd IJslands hapje is de hotdog, deze wordt van 90% lamsvlees gemaakt. Ze hebben hier nu eenmaal geen varkens. Bij de beste hotdogstand van de stad (according to Bill Clinton) staat rond lunch een rij om bang van te worden. En ja, ga ze eten! Dit is een goedkope maar heerlijke (guilty-pleasure) lunch. Tip: haal er direct 2. Na de eerste wil je meer, en anders moet je weer in de rij.

Cityguide Reykjavik Roasters

Reykjavik Roasters

De beste koffie (hoe kan ik dit niet noemen) haal je bij Reykjavik Roasters. Denk aan The Village meets hipster IJslanders. Niet goedkoop (what else is new), maar de moeite waard!

Cityguide Reykjavik

Ons fantastische vintage appartement in Reykjavik

Slapen

Wij hadden in Reykjavik een fantastische Airbnb, een echt fifties huis met allerlei vintage meubelen. Aanrader! De eerste nacht sliepen wij echter in een hotel, maar die kan ik je afraden. Ga niet naar Hotel Sunna! Haha, weet je dat ook weer.

Waar ik goede verhalen over hoorde tijdens ons verblijf daar, is het KEX hostel, deze staat ook op mijn kaartje. Dit is een oude koekjesfabriek (KEX koekjes) die ze hebben omgebouwd tot hip hostel. Hier kun je dus ook lekker eten, maar het is ook een goed en betaalbaar hostel.

Kex hostel Reykjavik

Het KEX hostel

Praktische tips

Tip 1: huur een auto. Reykjavik is klein en met 2-3 dagen heb je echt alles gezien. Heb je dus meer tijd, huur dan een auto! Je rijdt zo in 1 dag de Golden Circle zelf, je bent veel flexibeler om het Noorderlicht te zien buiten de stad en je kunt ook tussendoor naar the Blue Lagoon. Een auto huren kan tricky zijn, en research er naar doen is niet makkelijk. Wij hebben VEEL research gedaan en huurden uiteindelijk een auto bij Blue Car Rental. We waren daar erg tevreden over. Deze verhuurder kreeg ook goede recensies en komt uit de autoverhuurtesten goed uit de verf. Ik hoop binnenkort ook nog een blog te schrijven over tips&tricks voor het plannen van je reis naar IJsland. Heb je in de tussentijd meer gedetailleerde vragen, laat even een berichtje achter hieronder of stuur een berichtje via het contactformulier!

Tip 2: pin geen geld. Je kunt overal, ook in the middle of nowhere, met pin betalen. Ik weet niet eens hoe IJslands geld eruit ziet, we hebben alles met de pinpas betaald!

Tip 3: Reken qua budget op ongeveer 200€ per persoon per dag. Ja, echt. Het kan vast goedkoper, maar dan heb je in ieder geval genoeg.
Wat waren jouw lievelingsplekjes in Reykjavik?

Post a Comment