pompoensoep met geitenkaas

Recept – Pompoensoep met geitenkaas

In mijn lange lijst met soepen ontbrak er nog één klassieker: de pompoensoep. Ondanks dat ik al veel recepten met pompoen op de blog heb staan, vond ik pompoensoep altijd een beetje mèh. Tot nu! In Tallinn at ik de beste pompoensoep ever, en nu maakte ik hem na. Lees gauw verder!

Pompoensoep

Een vriendinnetje vroeg mij laatst al of ik niet een goed recept kende voor pompoensoep. En inderdaad, dacht ik, die ontbreekt glansrijk op mijn blog! Terwijl het zo’n klassieker is… Ik probeerde het ene na het andere recept, van pompoensoep met currypaste tot pompoensoep met appel en chai thee kruiden. Maar het ‘wauw’ moment bleef uit. Tot ik in Tallinn afgelopen zomer een pompoensoep at met geitenkaas en veel pompoenpitten en zaden. W-A-U-W! Deze soep was heerlijk zacht, vulde enorm en had veel smaak. Deze moest ik namaken! Ik maakte eigenlijk gewoon de soep met de ingrediënten die ik me nog kon herinneren en het was direct een succes. En nu jullie!

Ingrediënten voor 3 personen

  • Een halve pompoen (ik gebruikte een flespompoen)
  • Een ui
  • Een teentje knoflook
  • 500 ml biologische groentebouillon
  • Ongeveer 40 gram geitenkaas (of meer naar smaak)
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • Tijm (vers of uit potje)
  • Olijfolie, peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden. Snijd de pompoen in blokjes (schillen hoeft niet, de schil van een flespompoen lost op bij het koken/bakken). Leg de pompoenblokjes op een ovenplaat, besprenkel met wat olijfolie en tijm en rooster in de oven voor ongeveer 20 minuutjes.
Je kan ook direct de pompoenblokjes in de bouillon koken (zie onder), maar door even in de oven te roosteren komt er een hele lekkere smaak vrij!

Ondertussen kun je even de pompoenpitten en zonnebloempitten bakken. Met of zonder olie, naar eigen keuze! Laat afkoelen op een keukenpapiertje.

Snijd ondertussen de ui en knoflook en fruit even aan in een soeppan. Voeg de pompoenblokjes uit de oven toe en bak nog even kort mee. Voeg de groentebouillon toe tot de pompoen onder water komt en kook nog even verder (tot je makkelijk door de schil heen kan prikken).

Pureer vervolgens de soep met een staafmixer of blender. Roer de geitenkaas er doorheen. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de pompoensoep met de pompoenpitten en zonnebloempitten en eventueel wat brood. Smakelijk!

pompoensoep met geitenkaas

pompoensoep met geitenkaas

Wat is jouw lievelings pompoensoep?

Post a Comment