duurzame cadeaus

Sunshine goes green #4: Duurzame cadeaus

December komt er weer aan en is meestal niet de meest duurzame maand van het jaar met al ons geshop. Om daar verandering in te brengen zocht ik een tiental duurzame cadeaus op met een prijs onder de 25€ voor op je verlanglijstje! Kijk je mee?

duurzame cadeaus

  1. Boek: de verborgen impact (€22,50)

We trappen af met een leerzaam cadeau: het boek ‘de verborgen impact’ van Babette Porcelijn. In dit boek gaat zij op onderzoek uit wat nu wél echt uit maakt om duurzamer te leven. Minder shoppen? 1x minder vlees eten? Minder vliegen? Samen met onderzoekers uit Delft rekent zij uit waar de impact het grootst is en wat wij zelf kunnen doen. Informatief, maar met hele goede voorbeelden. Ben je nog niet overtuigd? Er komt heel gauw een review over online, want ik heb hem al!

  1. Bijenwasdoek (€7-10)

Dit klinkt heel huisvrouwerig, maar dit is super handig! Een bijenwasdoek kun je voor super veel dingen gebruiken, het is namelijk de duurzame vervanger van aluminiumfolie of vershoudfolie. Een bijenwasdoek is gemaakt van katoen en ingesmeerd met wat bijenwas en jojobaolie. Hierdoor is hij heel hygienisch. Wikkel je kaas of je groenten in de koelkast dus in deze doek en houd het lang vers. Hij kan zelfs in de vriezer! Hij is afspoelbaar onder de kraan. Je koopt hem onder andere bij Babongo of SodaSoda.

NB: je kan er geen vlees in bewaren!

  1. Acaciahouten snijplank (€15-20)

Deze snijplank is van het merk Kinta en is te koop bij WAAR, een fairtrade winkel met duurzame cadeaus (voor jezelf of voor een ander). Bij deze snijplank zie je de korst gewoon nog zitten, wat hem echt een nog toffere uitstraling geeft! Een andere optie is een snijplank van Michiel van Dijk, hij gebruikt oude Utrechtse bomen die anders toch weg moesten om een snijplank van te maken en bewerkt ze met natuurlijke olie. Super gaaf!

  1. Een Dopper (€12,50)

Ongeveer iedereen heeft volgens mij al zo’n ding in bezit, maar hé, wie weet bereik ik toch nog een enkeling. Een Dopper is een waterfles gemaakt van 500 gerecyclede waterflessen. Heel duurzaam dus! De reden dat ik hem heb, is omdat hij in de vaatwasser kan en omdat er zoveel leuke kleuren zijn, zoals deze zeegroene. En oja, het leuke is dat overal waar je een Dopper kan kopen, je mag binnenlopen en mag vragen om kraanwater in je Dopper. Zo willen ze stimuleren dat je een hervulbare waterfles aanschaft!

  1. Wasbare wattenschijfjes (1-2€ per stuk)

Ik heb sinds kort een aantal wasbare wattenschijfjes om uit te testen, en ik ga er nog meer testen van een ander materiaal. Dan komt er een uitgebreid review online! Maar het is sowieso een stuk duurzamer om wasbare wattenschijfjes te kopen dan steeds die wegwerp die ook nog eens niet van biologisch katoen zijn. En die ene zak waar ‘biologisch’ op staat, heeft helaas geen keurmerk… Zucht. Ze zijn bijvoorbeeld te koop bij SodaSoda of LanaLuna!

Je kan er helaas niet je nagellak mee verwijderen, dus ik ben nog steeds op zoek naar een merk ‘normale’ wattenschijfjes die wel biologisch katoenen schijfjes verkoopt. Tips anyone?

  1. Een proefpakket eerlijke koffie (€21,95)

Bij Fascino coffee verkopen ze eerlijke fairtrade en direct-trade koffiebonen (wat het verschil is, leg ik binnenkort uit). Weet je niet welke smaak je het lekkerst vindt? Koop dan eens een proefpakket! Je kan hele bonen kopen, of ze alvast laten malen. Wij zijn net aan onze tweede smaak begonnen en hebben nu al een favoriet. Denk jij wel eens na over eerlijke koffie?

  1. Een cadeauverpakking Tony’s (€9,89)

Chocola is altijd goed en hoort natuurlijk bij deze feestmaand. En Tony’s kennen we allemaal: eerlijke chocola, fairtrade en met goede werkomstandigheden voor hun arbeiders. Tony’s heeft naast hun chocoladeletters ook altijd een aantal spannende limited editions, en die zijn natuurlijk perfect om cadeau te geven of vragen!

  1. Kookboek Veggie (€14,99)

Dit kookboek Veggie kookt met de seizoenen en geeft je allerlei ideeën over welke groente je wanneer kunt bereiden. Zo komt mijn slataart bijvoorbeeld uit dit boek, mmm! Dit kookboek is niet alleen vegetarisch, het zet groente in de hoofdrol. Je mist het vlees dus absoluut niet. Een aanrader!

  1. Een herbruikbaar lunchzakje (€9-12)

Ik wil deze heeeel graag, hij staat bovenaan mijn lijstje. Die je hierboven ziet, is er een van KeepLeaf in een zakjesvorm, je hebt ze ook iets meer flexibel vergelijkbaar met een bijenwasdoek en een andere sluiting, van Boc’n Roll bijvoorbeeld. Die laatste lijkt me persoonlijk handiger voor mijn lunch, want dan is hij multi inzetbaar, maar dit zakje is wel handig voor tussendoortjes. Op het lijstje dus!

  1. Een houten telefoonhoesje (€15-20)

Hier heb ik mezelf alvast op getrakteerd in het kader van de eindejaarsbonus: ik wilde heel graag al een tijdje een duurzamer telefoonhoesje. Ik laat die van mij nog wel eens vallen (kluns), dus hij moet wel een hoesje hebben, en wat is dan beter dan een hoesje van hout? En ze zijn ook zo mooi!! Natuurlijke materialen en super stevig, dubbel fijn. Je koopt ze onder andere bij Woodiful.

Wat staat er zoal op jullie verlanglijstje? Heb je nog meer leuke ideeën voor duurzame cadeaus? Laat het me weten in een comment!

Sommige van deze links zijn affiliate links. Hiervoor betaal jij niets extra, maar als je via deze link iets aanschaft, krijg ik wel een heel kleine opbrengst. Dit gebruik ik onder andere om mijn blog te onderhouden. Meer weten? Lees mijn disclaimer!

Comments: 5

Post a Comment