winterse granola

Recept – Winterse granola

Al eerder deelde ik een recept voor home-made granola, maar inmiddels heb ik een nieuwe favoriet. Normaliter maak ik deze met alleen kaneel, maar je kunt er ook speculaaskruiden in gebruiken, en dan is het net alsof je kruidnoten door je ontbijt eet. Zo lekker! Vandaag deel ik het recept voor winterse granola.

winterse granola

Speculaaskruiden

Je kunt speculaaskruiden in de winkel kopen (bij de K van koek- en speculaaskruiden), of gewoon zelf maken. Dat is net zo makkelijk, als je bijvoorbeeld net als ik een enorme collectie ‘kruiden die ik nooit heel af en toe gebruik’ hebt. Voor twee grote eetlepels speculaaskruiden heb je nodig:

 • 1 theelepel kaneel
 • 1/4 theelepel nootmuskaat
 • 1/4 theelepel kruidnagel
 • 1/8 theelepel kardemom
 • 1/8 theelepel anijszaad
 • 1/8 theelepel gemberpoeder

Hier kun je uiteindelijk twee keer een hoeveelheid granola mee maken. Oja, voor de makkelijkheid gebruikte ik hierbij van die thee/eetlepel maatschepjes. Iets voor op je verlanglijstje, voor als je die nog niet hebt 🙂

Ingrediënten voor 1 pot

 • 200 gram grove havervlokken
 • 25 gram pompoenpitten
 • 25 gram zonnebloempitten
 • 100 gram noten naar keuze (ik gebruik vaak pecannoten en amandelen)
 • geraspte kokos, ongeveer 2-3 eetlepels
 • 2 eetlepels olijfolie
 • flinke kneep honing
 • 1 eetlepel speculaaskruiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de droge ingrediënten in een kom. Ik weeg altijd de havervlokken af, de pitten en de noten en daarna strooi ik er kokos overheen tot het een beetje bedekt is. (daarom heb ik geen exacte hoeveelheid, haha!)

Doe dan de olie erbij en roer goed. Voeg dan de honing toe en roer weer goed door tot de honing een beetje goed verdeeld is (anders krijg je enorme klonten, maar als je daar van houdt, laat dat roeren dan achterwege!). Voeg dan de speculaaskruiden toe voor een winterse granola (normaliter doe ik alleen kaneel), en roer nog 1 keer flink. Verdeel het mengsel over een bakplaat op een ovenplaat.

Zet in de oven voor ongeveer 15-20 minuten of tot je het donker genoeg vindt.

Serveer 3 eetlepels granola met 3 eetlepels Griekse yoghurt en wat fruit naar keuze. Met 1 pot doen le BF en ik samen een hele week. Smakelijk! Ruikt jouw huis al naar pepernoten?

MMM…

winterse granola

Post a Comment