Sunshine goes green #5: Duurzame kleding

In de huidige tijd van ‘fast fashion’ en slechte arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, is het hoog tijd om eens over duurzame kleding te praten. Een lastig onderwerp, want het kent vele verschillende kanten en mogelijkheden. Toch doe ik een poging en ik ben benieuwd wat jij duurzaam vindt in de kledingindustrie!

Duurzame kleding

Ik schreef het in mijn overzicht van oktober al: ik ging mee op sustainable shopping tour door Utrecht met Soulstores. Hier schreef ik al eerder over bij UUT, maar vandaag wil ik nog een stukje dieper gaan in de discussie. Ik leerde tijdens de tour een heleboel kanten kennen van duurzame kleding. En ook niet iedereen is het met elkaar eens, wat is nu duurzame kleding? Moet je alles van biologisch katoen maken? Of is recyclen ook duurzaam? En tweedehands? En wat nu als je kleding maakt van reststoffen? In deze blog probeer ik bij al deze soorten de overwegingen uit te leggen, zodat je voor jezelf een idee kan vormen over wat jij nu duurzaam vindt.

Duurzame kleding

Duurzame kleding kan echt super gaaf zijn, hier op de fair fashion modeshow

Minder kleding kopen

Oké, deze ligt redelijk voor de hand, maar is wel nummer 1 in de lijst met duurzamer kleding kopen: koop minder kleding. Wil je niet mee doen aan de fast fashion gekte? Doe dan ook gewoon niet mee! Begin bijvoorbeeld een capsule wardrobe, zo’n garderobe waar je maar 30-40 kledingstukken per seizoen in de kast hebt hangen. Of koop tijdloze items, en vul die aan met een paar kleine mode-items als je toch wil meedoen met trends. Kwalitatief goede kleding gaat langer mee, waardoor je minder nieuwe spullen hoeft te kopen. Wil je meer weten over een capsule wardrobe? Er zijn een paar leuke bloggers die hier filmpjes van opnemen en laten zien hoe ze dit aanpakken. Lees bijvoorbeeld de blog van ikbenirisniet of teamconfetti. Ik vind dit zelf overigens echt súper moeilijk, doordat ik voor mijn danshobby ook veel kleding nodig heb en die stijl nog wel eens door elkaar wil lopen met mijn ‘gewone kleding’, maar ik probeer wel heel bewust minder kleding te kopen en tijdloze items te hebben die jaren mee gaan. Óf ik maak het zelf! (zie verderop in dit stuk)

Duurzame kleding

Kleding van eerlijke stoffen en merken bij The Domestic Botanist

Biologisch katoen en andere materialen

Ik legde het al eens eerder uit in mijn eerste blog in deze categorie: biologisch katoen is heel anders gemaakt dan ‘gewoon katoen’, omdat de katoenindustrie een hele vervuilende kledingindustrie is en ook nog eens veel mensen uitbuit. Laten we mijn illustratie er nog eens bij pakken:

biologisch katoen

Biologisch katoen is onbespoten katoen, geplukt zonder gebruik van chemicaliën en met de hand en meestal krijgen de werknemers ook een eerlijk loon. Ook het verfproces moet hierbij milieuvriendelijk gebeuren. Allerlei stappen waar ‘normaal katoen’ echt de mist in gaat. Het kopen van kledingstukken van biologisch katoen is daardoor vaak net iets duurder, en ook niet alle stoffen zijn te maken van biologische materialen. Daardoor is het aanbod helaas iets minder.

Maar biologisch katoen is niet het enige materiaal wat duurzaam is. Ook stoffen gemaakt van hennep, bamboe, tencel en lyocell zijn duurzaam. Het gaat te ver om alle verschillende stoffen helemaal uit te leggen, maar ik wilde ze wel even noemen. Het is namelijk te kortzichtig om te denken dat alleen biologisch katoen een duurzaam materiaal is! Wil je meer lezen over deze materialen? Nederlands’ grootste fair fashion blogger Palace of Bliss schreef er meer over.

Duurzame kleding

Tweedehands merkkleding bij No Vintage Phobia

Tweedehands kleding

Een andere optie om duurzamer met kleding om te gaan is door tweedehands kleding te kopen. Dan geef je namelijk kleding van een ander weer een nieuwe kans, waardoor je geen nieuwe kleding hoeft te kopen. Daardoor doe je niet mee met de fast fashion keten, en minder vraag naar fast fashion, betekent minder werkdruk voor de arbeiders in bijvoorbeeld Azië. Heel duurzaam dus! Natuurlijk is niet elk kledingstuk makkelijk door een tweedehandsje te vervangen. Maar het is wel heel leuk om een tweedehands kledingstuk te scoren, het voelt echt als een soort schatzoeken en het is ook nog eens veel goedkoper. Beroemde tweedehands kleding websites zijn United Wardrobe (een soort kledingmarktplaats) en The Next Closet, voor tweedehands designer items.

Wil je liever tweedehands shoppen in een winkel? Bekijk dan eens mijn vintage en tweedehands shoproutes door Utrecht, deel 1 en deel 2. Of breng eens een bezoekje aan wat markten, zoals le Bazarre die regelmatig in Utrecht wordt georganiseerd of de IJ-hallen in Amsterdam!

Recyclen van textiel

Naast het recyclen van kleding door tweedehands kleding te kopen, is recyclen van textiel op een andere manier ook mogelijk. Zo leerde ik bij Livstores op de Twijnstraat, dat er merken zijn die oude kleding uit bijvoorbeeld de Humana bakken haalt, en daar nieuwe kleding van maakt. Zo worden door het merkt Loop alife oude wollen truien uitgehaald, op kleur gesorteerd en de wol wordt opnieuw op bollen gerold en gebruikt voor bijvoorbeeld sjaals en nieuwe truien. Of wat denk je van het hergebruik van oude jeans? Hier kun je gerust een plaid van maken! Hoe cool! Maar ook grotere winkelketens maken steeds vaker kleding van gerecycled materiaal. Zo heeft de Mango een lijn die ‘committed’ heet, waar ze kleding maken van gerecycled katoen en Tencel, beide heel duurzaam. Bovendien wordt het geverfd met milieuvriendelijke verf!

Duurzame kleding Livstores

Kleding van gerecyclede- en reststoffen bij Livstores

Kleding van reststoffen

Maar recyclen van textiel is niet het enige waarbij er geen nieuwe materialen nodig zijn voor nieuwe kleding. Bij het maken van kleding, blijft er altijd stof over, reststof. En ook daar kun je kleding van maken, zodat er geen nieuwe lappen stof hoeven worden gemaakt. Eigenlijk wordt deze reststof weggegooid, maar merken zoals bijvoorbeeld het Nederlandse Schrav gebruiken deze reststoffen voor nieuwe kleding. Hun eerste collectie moet nog uitkomen, maar ik ben heel benieuwd!

Een andere manier om reststoffen te gebruiken is bijvoorbeeld oude leren meubels opnieuw gebruiken voor bijvoorbeeld tassen. Een leuke Utrechtse designer die dit onder andere doet is Naomi Rachel Timan, die ik ken van de Le Bazarre markten. Het is echt de moeite waard om eens in haar webshop te neuzen! Je herkent de leren bank echt niet meer terug…

Duurzame kleding maken

Je kunt natuurlijk ook zelf kleding maken

ZElf kleding maken

Tot slot nog een van de meest interessante mogelijkheden van duurzamer met kleding omgaan: maak je kleding zelf! Dan weet je daarna precies hoeveel tijd het kost en hoe moeilijk het is om dat ene shirtje van 5€ van de H&M te maken. Ook weet je zeker dat de maker goede arbeidsomstandigheden heeft (als je jezelf in ieder geval een ergonomische werkhouding gunt en af en toe een kop thee 😉 ).

Maar ondanks dat dit heel duurzaam en perfect lijkt, zitten ook hier haken en ogen aan. Je weet natuurlijk niet altijd of de stof die je op de stoffenmarkt koopt, wel duurzaam is geproduceerd. Vaak weten de mensen van de stoffenmarkt ook niet alles over de productie van de stoffen die zij verkopen. Ook kost het super veel tijd, als het je hobby is, oké, maar het kost echt een aantal avonden om een shirtje te maken! En dan praat ik nog niet eens over een broek… Lijkt het je leuk om het wel te leren? Je kunt in Utrecht best een aantal naaicursussen vinden om de beginselen te leren! Ik heb het geluk dat ik van mijn moeder al van jongs af aan met de naaimachine heb leren omgaan. En later woonde ik met een huisgenootje in Nijmegen die nu nog steeds al haar kleding zelf maakt! Super tof, kijk maar eens op haar instagram. Ik maak nu soms het een en ander voor dansen, wat shirtjes of jurkjes, maar heb helaas niet de tijd voor meer.

Verduurzamen

Ik vind het zelf best lastig om mijn garderobe te verduurzamen. Ik heb nu een 1-out-1-in policy: elke keer als ik een kledingstuk weg gaat, mag er alleen een duurzaam kledingstuk in (althans, dat probeer ik in ieder geval!). Maar duurzame kleding is niet altijd even betaalbaar! Daarom begin ik basic, letterlijk. Ik vervang langzaam al mijn basic hemdjes en t-shirtjes met shirts van biologisch katoen, soms zijn die basics gewoon op en heb je nieuwe nodig. Zoveel duurder is dat trouwens niet. Kijk bijvoorbeeld eens op Goat Organic Apparel. Maar voor de rest van mijn garderobe is het lastiger. Om nu in 1 keer alles weg te doen en daarvoor in de plaats alleen maar duurzame kleding te kopen, dat lijkt me nou eigenlijk ook niet zo duurzaam! En hoe doe je dit met schoenen? Voor leren schoenen is er een dier nodig, maar als je goede leren schoenen hebt, waar je 10 jaar mee doet, is dat dan niet ook heel duurzaam? Er zijn steeds meer ‘vegan leather’ producten op de markt, maar eigenlijk is dat natuurlijk nepleer. Voor een tas is het prima, maar voor schoenen? Ik ben eigenlijk wel benieuwd! Ik heb hieronder een aantal items neergezet die verrassend hip en duurzaam tegelijk zijn:

Duurzame kleding

1. pak van Kowtow; 2. Schoenen van Co-operative; 3. Basic t-shirt van Goat; 4. Tas van Matt&Nat

Voor meer duurzame kleding, kijk dan eens bij Geitenwollenwinkel of project CeCe, twee Nederlandse fair fashion initiatieven.

EEn ‘ongoing discussion’

Natuurlijk is er nog veel meer te zeggen over dit onderwerp, en voor iedereen is een duurzame garderobe anders. Ook denk ik dat er de komende jaren nog heel wat duurzamere merken bij gaan komen en spannende nieuwe materialen. Ik ben wel heel benieuwd of en hoe jij hiermee bezig bent, en hoe jij zorgt voor een duurzame(re) garderobe. Ik ben er duidelijk voor mezelf nog niet helemaal uit, maar ik probeer er wel steeds meer over te lezen en te leren. Heb ik nog duurzame kleding opties gemist? Of heb je nog andere tips? Laat het me weten in een comment!

Post a Comment