Goede voornemens voor 2018

Personal – Goede Voornemens voor 2018

Het einde van het jaar nadert en het is tijd voor lijstjes. Goede voornemens, of fuck-it lijstjes met dingen die je absoluut niet gaat doen – I love it! Ik vind het persoonlijk een goed moment om je te bezinnen over wat er belangrijk is in het leven, dus vandaag deel ik met jullie mijn goede voornemens voor 2018.

Goede voornemens, waarom wel/niet?

Elk jaar is het de grote vraag rondom de jaarwisseling: ‘En, heb je nog goede voornemens?’. De een heeft er een hekel aan, de ander maakt gretig lijstjes. Maar wist je dat goede voornemens maken eigenlijk meestal niet succesvol is? Als de drukte in januari weer begint, ben je ze zo vergeten. Vooral als het hele onhaalbare doelen zijn als ‘nooit meer snoepen’ of ‘3x per week naar de sportschool’ (yeah right!). Daarom is het bij het maken van een goede voornemens lijstje heel belangrijk om doelen te stellen die haalbaar zijn. Want hoe leuk is het om aan het einde van het jaar terug te kijken en te zien dat je het gehaald hebt? Vorig jaar maakte ik geen goede voornemens-lijstje, maar een bucketlist. Eigenlijk is daar alles wel van gelukt, zo fijn! Ik danste meer, we begonnen onze dansleraar carriere voor het echie en we gingen naar IJsland! Vol goede moed schreef ik dus een lijstje met goede voornemens voor 2018. Niet te veel en hopelijk haalbaar.

Mijn goede voornemens voor 2018

Voor 2018 stelde ik een klein lijstje goede voornemens samen, zowel op het persoonlijke vlak, als op het groene vlak. Natuurlijk kon ik al een beetje putten uit de 30 before 30 lijst die ik halverwege dit jaar maakte, daar staan namelijk ook een aantal goede voornemens op die ik nog wil behalen voordat ik 30 word! Komtie:

Personal

1. Meer boeken lezen

Het afgelopen jaar ben ik weer meer boeken gaan lezen. Hoe het komt dat ik er eerst minder las, geen idee! Ik denk dat drukte (bah!) en slechte concentratie (social media…) wel invloed hadden. Maar ik wilde hier door heen breken en ik kan zeggen dat ik er weer enorm van geniet om een boek in mijn hand te hebben en weg te kruipen op de bank. Ik ben dan ook echt een ‘boeken’ lezer, een geen ‘e-reader’ lezer. Voor de kerstvakantie staan op de planning:

  • Haruki Murakami – De moord op Commendatore – deel 1
  • Franca Treur – Hoor nu mijn stem
  • Ikigai – tips voor een lang en gelukkig leven

Heb jij ook een to-read lijstje? En lees je liever een ‘echt’ boek of digitaal?

Goede voornemens voor 2018

2. Meer ‘JA’ zeggen tegen mezelf

Dit voornemen is eigenlijk een andere vorm van ‘meer NEE zeggen’, maar ik vind deze verwoording heel mooi. Het is zo ongeveer een goed voornemen wat mijn hele leven terug komt, haha, maar ik blijf mijn best doen! Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en wil altijd iedereen helpen. ‘Kun je even helpen met…’, en dan zeg ik al: ja natuurlijk! Maar uiteindelijk komt het erop neer dat ik zoveel doe, dat ik uiteindelijk helemaal nergens meer tijd voor heb, en vooral niet voor mezelf! Lekker op de bank met dat boek (zie hierboven) zit er dan dus niet meer in, en dan loop ik langzaam leeg. Laatst hoorde ik dan ook de mooie uitspraak: ‘Je zegt zovaak JA tegen anderen, waarom zeg je niet wat vaker JA tegen jezelf?’. Ik was even sprakeloos, dit klinkt zoveel positiever dan NEE zeggen tegen anderen! Dus ja, (zie je de woordgrap), ik ga dit jaar vaker JA zeggen tegen mezelf. En lekker af en toe als introverte extravert mezelf terugtrekken met een boek op de bank.

Goede voornemens voor 2018

3. Mijn tijd op social media beter indelen

Dit… is een ontzettend lastig punt. Ik liet het hierboven ook al even vallen, maar ik ben hier de laatste tijd best wel mee bezig: hoe deel ik mijn tijd in zodat ik niet alleen maar zit te Facebooken? Als blogger doe je je eigen PR op social media: Instagram, Facebook, Twitter. Het is super leuk, en ik merk ook altijd direct verschil als ik actief ben op de verschillende kanalen: je bereikt veel meer mensen en ik ontmoet ook een heleboel mensen online. Nieuwe samenwerkingen ontstaan, en ik doe veel inspiratie op. Maar deze kanalen zijn ook zo ontworpen, dat we er verslaafd aan worden. Pak je je telefoon om even een berichtje te lezen, dan ga je direct ook even je Facebook en Insta checken. Voor elke like op Instagram komt er een nieuwe pop-up, en dat is zo bevredigend: yes, weer een like!

Maar toch merk ik bij mezelf ook een soort weerstand. Als ik periodes veel op social media zit en doelloos door mijn Facebook wall scroll, dan gaat mijn concentratie vermogen achteruit. Ik kan me korter concentreren, want de telefoon lonkt. Is dat dan een gebrek aan discipline? Zijn we allemaal gevallen voor deze verslaving? Ik zou er een heel betoog aan kunnen wijden (hé, misschien schrijf ik er later nog wel een uitgebreidere blog over), maar als ik in de trein zit en ik zie iedereen op zijn telefoon staren, dan denk ik: wat deden we eigenlijk toen we nog geen telefoons hadden met internet? Ik kom nog uit een generatie die opgroeide zonder mobiele telefoon (ja die ene enorme koelkast met uitschuifbare antenne, maar dat noem ik geen mobieltje zoals we die nu hebben). Wij deden andere dingen. Maar wat ook alweer?

Goed, voordat ik hier een heel lang verhaal zit te schrijven (die aparte blog is misschien toch wel een goed idee), is mijn voornemen om mijn tijd op social media beter in te delen. Ik wil er niet mee stoppen (slecht plan als blogger), maar ik wil mijn leven er ook niet zo door laten leiden. Ik hoop jullie later meer te vertellen over hoe ik dit ga aanpakken!

30ml coffee roasters koffieplant

Groene voornemens

Voor mijn plan om groener te leven heb ik ook een drietal groene voornemens opgeschreven waar ik echt aan wil werken in 2018. Dit zijn geen groene planten voornemens (alhoewel er altijd planten bij mogen in mijn huisje, zoals deze toffe koffieplant hierboven), maar duurzame voornemens!

1. Overstappen naar een groene bank

Dit noemde ik ook al even in mijn 30 before 30 lijstje, ik zou graag willen overstappen naar een groene bank. En nu nog doen! *geeft zichzelf een schop onder de kont*

Ik hou jullie op de hoogte van de vorderingen en mijn overwegingen…

2. Meer leren over groene huidverzorging

Om hier meer invulling aan te geven ben ik nieuwe samenwerkingen aangegaan met een aantal leuke bedrijven, die me kunnen helpen op het vlak van groene huidverzorging. Hierover later meer!

Goede voornemens voor 2018

3. Meedoen aan de Groene voornemens Challenge met Babette Porcelijn

In Januari kun je meedoen met de Goede Voornemens challenge met Babette Porcelijn. Zij schreef afgelopen jaar het boek ‘Verborgen Impact’, over hoe wij als ‘gewone burgers’ meer impact kunnen hebben op het gebied van groener leven. Een heel interessant boek waar ik binnenkort eens meer over zal vertellen! Anyway, in deze challenge doe je via Facebook mee aan een aantal goede voornemens, waarmee je samen aan de slag gaat. Zo reken je samen uit wat jouw impact is en waar er nog wat te winnen valt. Daarna maak je voor een aantal categorieën plannen hoe dit te verbeteren. Wil je ook meedoen? Kijk op het Facebook event!

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2018?

Post a Comment