Wasbare wattenschijfjes

Sunshine goes green #6: Wasbare Wattenschijfjes

In je leven gebruik je behoorlijk wat wattenschijfjes. De ene keer wat meer dan de andere, maar als je eens terugdenkt hoeveel van die zakken je al versleten hebt, en hoeveel je er waarschijnlijk nog gaat verslijten? Aah! In een stap naar een groener leven besloot ik over te stappen op wasbare wattenschijfjes. Vandaag vertel ik wat mijn ervaringen zijn en welke opties je hebt!

Wasbare Wattenschijfjes

Wasbare Wattenschijfjes

Een vrij makkelijke stap naar een duurzamer leven is het vervangen van wegwerp door herbruikbaar. Zo geldt dat ook voor wattenschijfjes, want die make-up is toch gewoon uitwasbaar? Een van de eerste stappen in mijn groenere levensstijl was dan ook om mijn gewone wattenschijfjes (bijna helemaal) te vervangen door wasbare wattenschijfjes. Bijna helemaal, want je nagellak wil je eerlijk gezegd niet op een wasbaar wattenschijfje. Dat krijg je er niet meer uit gewassen! Inmiddels maak ik er nu een paar maanden gebruik van, ik heb twee soorten uitgetest en deel vandaag mijn ervaringen.

Categorieën wasbare wattenschijfjes

Als je op zoek gaat naar wasbare wattenschijfjes, zijn er inmiddels al een heleboel webshops waar je terecht kunt. Maar er zijn verschillende mogelijkheden, en het is altijd goed om even te testen welk materiaal en welke grootte voor jou geschikt zijn. Ik testte twee wasbare wattenschijfjes: de fleece wattenschijfjes van LanaLuna en de badstof wattenschijfjes van Sodasoda Amsterdam.

Wasbare wattenschijfjes Lana Luna

1. Fleece wattenschijfjes

Bij LanaLuna bestelde ik eerst een kleine hoeveelheid biologisch katoenen fleece wattenschijfjes. Ze zijn er in verschillende kleuren, ik nam zelf de witte, maar heb inmiddels ook al mintgroene (natuurlijk) aan een vriendinnetje cadeau gedaan.

Eerst even wat nuttige facts:

 • Kosten: 1€ per stuk
 • Grootte: 8 cm in diameter
 • Wasbaar: tot 60 graden
 • Verzendkosten: €2,95 binnen NL en België

Mijn ervaringen

Het eerste wat mij opvalt: deze wattenschijfjes zijn super zacht! Ook na wassen blijven ze, doordat het fleece is, heerlijk zacht. Na een aantal maanden beginnen ze er inmiddels wel iets groezeliger uit te zien, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik de witte heb genomen. Mintgroen was wellicht voor mezelf ook wel een goed plan geweest, haha! Ik moet er wel bij zeggen dat ik de wattenschijfjes tot nu toe alleen op 30 graden heb gewassen, wellicht worden ze wat schoner bij 60. Ik gooi ze eigenlijk altijd gewoon bij de lichte was (in een wasnetje), maar ik was weinig lichte dingen op 60 graden. Als je dus gekleurde handdoeken hebt, kun je ook alleen gekleurde kopen en die er dan bij wassen.

Ik berg ze overigens op in een opbergpot voor in de keuken met kurken sluiting. Deze heb je bij Dille en Kamille of bij de Tiger (daar komt de mijne vandaan). Heel handig en het oog wil ook wat natuurlijk!

Plus en minpunten:

+ Ze zijn goedkoop
+ Ze blijven lang zacht

– Ze worden wel wat minder sprankelend wit na een tijdje

Wasbare wattenschijfjes Sodasoda

2. BAdstof wattenschijfjes

Van Sodasoda Amsterdam kreeg ik een proefpakketje badstof wattenschijfjes opgestuurd om te testen. Dit bedrijf is een webwinkel van milieuvriendelijke producten voor je lichaam en huis en is gevestigd in Amsterdam*. De badstof wattenschijfjes worden met de hand gemaakt en hebben twee kanten: een kant met een soort vierkant ribbelstof en de andere kant is meer handdoek stof.

Ook hiervan even wat nuttige facts:

 • Kosten: €12 voor 7 stuks
 • Grootte: ongeveer 9 a 10 cm in diameter
 • Wasbaar: tot 40 graden
 • Verzendkosten: €3,95

Mijn ervaringen

De badstof wattenschijfjes van Sodasoda zijn echt wel een stuk groter dan de fleece wattenschijfjes. Het voordeel is, dat je al je make-up met 1 watje kunt verwijderen, ook als je wat meer make-up draagt. Meestal draag ik alleen mascara en wat eyeliner, maar ik heb van die momenten (dansfeestjes bijvoorbeeld) dat ik wat meer make-up draag, dan zijn deze ideaal. Het is ook fijn dat er twee verschillende kanten aan zitten, je kunt dan met de ene je oogmake-up verwijderen en de andere kant je gezicht schoonmaken. Ik heb deze wattenschijfjes iets korter dan die van fleece, maar ze blijven voor mijn gevoel wel iets witter in de was. Ze zijn wel duurder, maar ook wel echt groter.

Plus en minpunten

+ grote wattenschijfjes
+ twee verschillende kanten: een voor je ogen, een voor je gezicht
+ blijven goed wit in de was

– duurder
– als je niet met wasverzachter wast, dan worden ze op een gegeven moment wel een beetje schuurpapier

wasbare wattenschijfjes

Veelgestelde vragen

Natuurlijk resten er nog wat onbeantwoorde vragen. Ik heb met een aantal vriendinnen en zussen hierover gesproken en verzamelde de meest gestelde vragen voor jullie om te beantwoorden.

Gebruik je niet veel meer make-up remover?

Nee, eigenlijk niet! De wattenschijfjes zijn veel groter natuurlijk, maar je maakt de wattenschijfjes eerst nat voor gebruik, waardoor ze zich niet helemaal volzuigen. Ik moet zeggen dat ik evenveel make-up remover gebruikte als hiervoor.

Gebruik je dan wel andere make-up remover?

In principe nog niet. Ik ben wel op zoek naar een minder chemische make-up remover. Zo testte ik er twee van de Tuinen, die je op de foto hierboven ziet. Die met Aloe Vera vond ik heel erg stinken, dus die heb ik niet meer gebruikt. Het is niet mijn geur denk ik. Wil je hem hebben? Ik heb hem 1 keer gebruikt. Laat het me weten, haha! Weggooien is zonde.
De andere die ik testte was er een met dode zee mineralen. Die rook wel heel lekker en verwijderde goed mijn make-up, maar het was een beetje een lobbige substantie, en ik kreeg hem moeilijk uit het flesje. Toch was deze wel fijn, dus hij blijft op de lijst met ‘blijvers’. Ik hoop later nog een uitgebreidere update te doen als ik iets anders heb gevonden.

Overigens kun je bij de Holland & Barrett vaak vragen om een kleine testversie van een product, zodat je niet helemaal een grote fles hoeft te kopen die je daarna misschien toch niet fijn vindt. Tip! Niet alle producten hebben een testversie, maar best veel wel.

Hoeveel heb je er nodig?

Dat ligt een beetje aan hoeveel make-up je draagt en hoe vaak je een witte was doet. Ik begon zelf met een stapeltje van 6, maar ik merkte dat ik dat net niet redde. Nu, met de extra gekochte en gekregen wattenschijfjes erbij heb ik er 12 van fleece en 2 van badstof en dat is ruim voldoende. Ze zijn eigenlijk nooit op voordat ik ga wassen. Ik zou zeggen dat een stuk of 10 prima zou zijn, behalve als je dus nooit wit wast. Dan zou je evt voor gekleurde kunnen gaan.

Maar wat doe je nu met nagellak?

Ik hoor je al denken: maar wat doe ik nu met mijn nagellak? Tja, das een goede vraag. Voor mijn nagellak (en vakanties waarop ik geen tijd heb om te wassen) gebruik ik nu alsnog een klein beetje wegwerp wattenschijfjes, maar dan wel van een biologisch katoen. Je moet er wel op letten dat de biologische wattenschijfjes een keurmerk hebben (niet alle ‘biologische’ wattenschijfjes zijn echt biologisch!), dus het is even zoeken. Opties zijn die van Bel Nature, die koop je bij de Ekoplaza.

Heb je nog meer vragen? Stel ze gerust hieronder, dan kan ik ze beantwoorden! Ik ben over het algemeen zeer tevreden met mijn overstap en wil niet meer anders.

*Deze blog bevat deels producten die ik heb gekregen en deels producten die ik zelf heb gekocht. Meer informatie over hoe ik omga met samenwerkingen vind je in mijn disclaimer.

Comments: 4

 • reply
  januari 8, 2018

  wat een goed product! ik wist nieteens dat dit bestond 🙂

 • reply
  januari 12, 2018

  Hey Siroon, wat leuk om dit te lezen, wist niet dat dit (deels?) van jou is.
  Ik wil al tijdje wasbare wattenschijfjes en die 1e klinken erg goed, ook voor mijn praktijk misschien, aangezien ze wasbaar zijn op 60 graden.
  Liefs Liselore

Post a Comment