Boerenkoolpizza

Dinner Food Vegetarisch

Recept – boerenkoolpizza met gekarameliseerde ui

In tegenstelling tot de bloemkoolpizza is dit niet een pizza met een bodem van boerenkool, maar met een topping van boerenkool! Om weer eens een twist aan deze winterse groente te geven. Daarom vandaag het recept voor boerenkoolpizza met gekarameliseerde ui, yum!!

Boerenkoolpizza

Al eerder legde ik uit waarom boerenkool zo gezond is, en de nieuwe superfood. Ook het Italiaanse broertje Cavolo Nero maakt een opmars, met een net iets andere smaak en textuur. Maar wist je dat boerenkool in de oven een hele andere smaak krijgt dan je nu kent? De kool wordt dan knapperig en donker en krijgt een smaak die dichtbij knapperig zeewier komt. Deze pizza is geïnspireerd op de boerenkoolpizza uit Veggie, maar ik gaf het een twist door er kastanjechampignons en smeltcheddar aan toe te voegen. Smakelijk!

Ingrediënten voor een pizza voor 3 personen

  • 1 rol hartige taartdeeg/pizzadeeg/flammkuchendeeg (wat jij lekker vindt)
  • Een ui, in halve ringen gesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 150g boerenkool of cavolo nero (hiervan moet je dan wel nog de harde nerven verwijderen)
  • 125g kastanjechampignons, in plakjes
  • 2 plakken cheddar smeltkaas
  • olijfolie, zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden. Verhit wat olijfolie in een wok op middelhoog vuur en voeg de uien toe. Als ze beginnen te sissen, draai je het vuur wat lager en fruit je ze ongeveer 15 minuten. Voeg halverwege na ongeveer 7 minuten ook de knoflook toe.

Bak intussen in een andere pan de kastanjechampignons tot ze bruin zijn. Ik vind het altijd lekkerder om de champignons al gebakken op een pizza te doen, de smaak komt dan beter naar voren.

Voeg na 15 minuten de boerenkool toe aan de ui en laat slinken. Waarschijnlijk moet dit in twee porties. Bak 5 minuutjes mee tot ze een beetje geslonken zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Rol het deeg uit en bedek dit met het boerenkool-ui-knoflook mengsel. Verdeel de kastanjechampignons erover en daarna de chedderkaas. Ik sneed dit in dunne repen en verdeelde het over de pizza. Besprenkel nog met wat olijfolie en bak de pizza in de oven ongeveer 10-12 minuten.

Smakelijk!

Boerenkoolpizza

Boerenkoolpizza

ps. natuurlijk ging er na het maken van de foto stiekem nog meer cheddar op. Meer is beter! 😉

Laat je het me weten als je het hebt gemaakt? Tag me bijvoorbeeld op Instagram (@littlebitofsunshineblog) of stuur me een berichtje, dat zou ik leuk vinden!

Leave a Comment