Dinner, Food, Soep, Vegan, Vegetarisch
Recept – Pastinaaksoep met gember
Zoals jullie wellicht in mijn overzicht met wintergroenten wel hadden gezien, is pastinaak volop in het seizoen! De pastinaak heeft een anijsachtige smaak en dit past perfect bij de pittige smaak van gember! Tijd voor een recept met deze super gezonde groente. Vandaag maken we daarom: pastinaaksoep met gember!
Pastinaaksoep
De pastinaak is familie van de wortel, en wordt ook wel eens witte wortel genoemd. De smaak is echter heel anders, veel zoeter en anijsachtiger. Je kent deze groente wellicht wel uit de kersttijd, dan zie je hem vaak terug in stoofschotel. Waar pastinaak vroeger een ‘vergeten groente’ was, zie je hem nu overal weer terug. En ik houd er van! Zo maakte ik ooit eens een pastinaaksoep met pastinaakchips, als je ze dun schilt kun je er zo chips van maken. Of wat dacht je van pastinaakfriet? Je kunt er eigenlijk alle kanten mee op! Vandaag maken we pastinaaksoep met gember, een variant op de wortelsoep met gember die ik al eerder postte. Doordat de smaak van pastinaak zo verschilt van wortel, is dit weer een heel nieuw toprecept!
De pastinaak is gezond door de vitamine C, calcium en vezels die erin zitten.
Ingrediënten voor 4-6 kommen
- 500 pastinaak, geschild en in blokjes van 1 cm
- 1 grote ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 4-5 cm gember, fijngesneden
- 0,25 tl kardemompoeder
- 0,25 tl komijnpoeder
- 0,25 tl cayennepeper
- 800 ml groenteboullon
- 200 ml volle melk (of amandelmelk voor een vegan variant)
- klontje boter
- olijfolie, peper en zout
- Handje amandelschaafsel
- evt yoghurt om te serveren
Bereiding
Verhit het klontje boter en wat olijfolie in een soeppan op middellaag vuur en fruit de ui. Voeg de knoflook en gember toe en doe er dan de kruiden bij. Roer goed door. Doe de pastinaak in de pan en roer goed, zodat alles bedenkt is met de specerijen.
Voeg de bouillon toe en laat sudderen tot de pastinaak zacht is, dat duurt ongeveer 10-15 minuten.
Laat het wat afkoelen en pureer het dan met een staafmixer of in de blender. Doe in de pan de melk erbij en eventueel zout en peper.
Rooster terwijl de soep opwarmt de amandelen in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren.
Zo simpel is het alweer, done! Voeg eventueel wat yoghurt toe en wat verse peper en eet dien op met geroosterd ciabattabrood uit de oven. Smakelijk!
Houd jij van pastinaak? Wat maak jij er graag mee?
Laat je het me weten als je het hebt gemaakt? Tag me bijvoorbeeld op Instagram (@littlebitofsunshineblog) of stuur me een berichtje, dat zou ik leuk vinden!
Alex
Oe, ik ben dol op soep én op pastinaak én op gember. Ik weet dus nu al wat ik morgemiddag ga eten!
Pingback: Sunshine goes green #16 - seizoensgroenten voor de herfst - Little Bit of Sunshine