Gnocchi met spinaziepesto

Recept – zelfgemaakte gnocchi met spinaziepesto

Zo vlak voor mijn 30e heb ik toch nog een keerpunt gemaakt in mijn leven: ik heb voor het eerst zelf pasta gemaakt! En wauw, wat is dat ME-GA lekker! Voor het 21 diner van mijn zusje maakten mijn zus en ik zelfgemaakte gnocchi met cavolo nero saus. Het was een voorgerecht en voor 30 man, dus ik maakte het nog een keer tot een bruikbaar recept voor 4 personen als avondeten. Maar dan gnocchi met spinaziepesto.

Gnocchi

Zelf gnocchi maken leek altijd zo’n enorm werk. Tot ik het een keer proefde en nu wil ik nooit meer gnocchi uit een pakje! Alhoewel je dus als je lui bent nog steeds dit recept kan maken straks met gnocchi uit een pakje, maar believe me: probeer het een keer zelf! Zoveel werk was het nou ook weer niet. Gnocchi is een Italiaanse pastasoort gemaakt van aardappelen. Het betekent letterlijk ‘klont’, haha! Hoe cool. Het blijft wel een beetje een weekendklusje denk ik, hoor!

Je maakt het door aardappelen te koken, te raspen en tot een deeg te kneden, wat je vervolgens tot kleine balletjes rolt en deze balletjes kook je 2 minuten tot ze boven komen drijven. That’s it! Oja, en de cavolo nero saus was ook geweldig, maar cavolo nero is niet in alle supermarkten te krijgen, dus ik dacht: laat ik eens een keer geen moeilijke ingrediënten toevoegen, maar het juist makkelijker maken. Dus hierbij het recept voor zelfgemaakte gnocchi met spinaziepesto met ingrediënten die je bij elke mini AH op de hoek kunt krijgen.

Ingredienten voor 4 personen

Voor de Gnocchi

  • 500g aardappelen, ik gebruikte iets kruimige aardappelen
  • 2 grote eieren
  • Ongeveer 200g Italiaanse bloem (patentbloem is al voldoende, maar zorg dat je voldoende hebt, het ligt aan de aardappelsoort hoeveel je nodig hebt)

Voor de saus

  • 200 g verse spinazie
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • handje parmezaanse kaas
  • Extra Vierge olijfolie, zout en peper
  • Pecorino Romano kaas ter garnering

Bereiding

zelf Gnocchi maken

Kook de aardappels gaar in de schil, dit duurt ongeveer 20-25 minuten. Giet ze af en laat afkoelen. Als je ze beet kunt pakken zonder dat het pijn doet, dan kun je de schil eraf pellen. Dit gaat het makkelijkst gewoon met een lepeltje of een mesje, je kunt de schil er zo af trekken. Laat ze nu helemaal afkoelen. Zet ondertussen een grote pan water op.

Rasp de aardappels, doe de eieren erbij en wat bloem. Begin met 150 gram bloem, het ligt eraan hoeveel je nodig hebt hoe het deeg zich ontwikkelt. Kneed alles tot een glad deeg, het mag niet meer aan het werkvlak plakken. Als het nog te plakkerig is, voeg dan meer bloem toe.

Rol het deeg uit tot worstjes van 1 cm dik en snij ze in plakjes van ongeveer 1-2 cm. Kook nu de balletjes in de pan gekookt water en voeg een ruime hoeveelheid zout toe. Als de balletjes boven komen drijven, zijn ze gaar. Je kunt ze dan in een schaal doen met wat olijfolie zodat ze niet gaan plakken (als je ze bijvoorbeeld pas later gaat gebruiken). Kook de gnocchi in porties.

Gnocchi

De saus

Kook wat water in een pan en blancheer de spinazie 5 minuten. Spoel de spinazie af met ijskoud water. Doe de spinazie dan samen met de knoflook, de Parmezaanse kaas, een scheut extra vierge olijfolie en wat zout en peper  in de keukenmachine. Pureer tot een gladde saus. Voeg nog wat kookvocht toe als het te dik is.

Meng nu de gnocchi met de saus samen in de pan, om alles nog even op te warmen.

Serveer de gnocchi met spinaziepesto in een schaaltje of op een pastabord en schaaf er wat pecorino overheen. Smakelijk!

Gnocchi met spinaziepesto

Laat je het me weten als je het hebt gemaakt? Tag me bijvoorbeeld op Instagram (@littlebitofsunshineblog) of stuur me een berichtje, dat zou ik leuk vinden!

Comments: 5

Post a Comment