Indiase Dal

Recept – Indiase Dal (Chana Masala)

Aangezien mijn meest gelezen en gegooglede recepten Indiase recepten zijn, en ik zelf ook heel graag Indiaas eet, deel ik vandaag weer een lekker Indiaas recept. Dit keer een recept voor een Indiase dal, een soort linzencurry, maar dan van gedroogde splitkikkererwten. Een hele mond vol, en het eten ook. Lees gauw mee!

Indiase Dal

Indiase Dal

Dal (of Dahl/Daal) is een gerecht uit de Indiase keuken wat wordt gemaakt van gedroogde peulvruchten. De naam betekent letterlijk ‘gespleten peulvrucht’. Gedroogde peulvruchten bestaan niet alleen maar uit linzen, maar ook erwten, spliterwten of bonen vallen hieronder. Wist je dat er veel meer peulvruchten zijn dan je denkt? Alle gedroogde peulvruchten bevatten heel veel eiwitten en daardoor zijn het goede vleesvervangers voor vegetariers.

Dal is over het algemeen een verzamelnaam van een curry van gedroogde gespleten peulvruchten. Deze Chana Masala Dal die we vandaag maken, maken we met gedroogde splitkikkererwten. Dit zijn dus niet die beige kikkererwten die je nog heel lang moet weken, maar de gespleten peul van een gele kikkererwten soort. Een zak Chana Dal (of ook wel kekererwten genoemd) haal je bij de turk of bij de toko. Het is een vlezige, noot-achtige dal die echt heel smakelijk is!

Ingredienten voor 4 personen

 • 200 gram chana dal, meerdere keren gewassen en uitgelekt
 • 1/2 tl kurkuma
 • 1 tl zout
 • 3 el olijfolie of arachideolie, als je dat hebt
 • 1/2 tl mosterdzaadjes
 • 1/2 tl komijnzaadjes
 • 1 gedroogde rode chilipeper
 • 2 middelgrote uien, fijngesneden
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden
 • 1,5 tl geschilde en geraspte verse gember
 • 300g tomaten, fijngehakt
 • 200g spinazie
 • 1/2 tl chilipoeder
 • evt zwarte peper
 • Rijst of naanbrood om te serveren

Bereiding

Bereidingstijd: ongeveer een uur

Doe de splitkikkererwten in een middelgrote pan met ongeveer 1,25 liter water. Breng het aan de kook, schuim het oppervlakte af (net als bij kikkererwten ontstaat er eerst wat schuim wat je moet weghalen) en laat het water niet overkoken. Roer de kurkuma erdoor, zet een deksel schuin op de pan en laat het ongeveer een uur op laag vuur koken. Roer als de dal gaar is wat zout erdoor. (Doe het zout er echt pas op het einde door! Dit voorkomt het ontstaan van gas in je maag wanneer je het verteert, iets waar peulvruchten nog wel eens bekend om willen staan)

Verhit ondertussen de olie in een kleine koekenpan. Voeg de mosterdzaadjes toe en doe zodra ze gaan springen het komijnzaad erbij. Roerbak 5 seconden, voeg de rode chilipeper toe en roerbak tot deze donker is. Doe dan de ui in de pan en fruit 7-10 minuten tot ze bruin is.

Voeg de knoflook en gember toe en bak nog 1-2 minuten en doe dan de tomaten erbij. Bak nog 5-6 minuten mee totdat ze zacht zijn en prak ze met de achterkant van een houten lepel fijn. Doe nu de spinazie en 100 ml water in de pan en breng alles al roerend aan de kook. Sluit de pan en laat 10 minuutjes sudderen tot de spinazie geslonken en zacht is.

Roer nu het spinaziemengsel door de dal. Proef of het goed op smaak is en voeg zo nodig peper en zout toe of wat extra chilipoeder. Als de dal te dik is, voeg dan nog een scheutje water toe, alhoewel ik wel houd van een beetje lobbige dal. Serveer met rijst of naanbrood. Smakelijk!

Indiase Dal

Laat je het me weten als je het hebt gemaakt? Tag me bijvoorbeeld op Instagram (@littlebitofsunshineblog) of stuur me een berichtje, dat zou ik leuk vinden!

Comments: 2

Post a Comment