Natuurlijke deodorant

Sunshine goes green #10: Natuurlijke deodorant

Vandaag in de categorie ‘Sunshine goes green’ neem ik jullie mee door mijn zoektocht naar een natuurlijke deodorant. Ik testte drie verschillende natuurlijke deodorant producten: een spray, een roller en een creme. Benieuwd naar mijn bevindingen en mijn favorieten? Lees gauw verder!

Natuurlijke deodorant

Mijn zoektocht naar natuurlijke deodorant begon al toen ik een paar jaar geleden een keer ‘Nivea Pure & Natural’ kocht, in de gedachte iets beters te kopen dan andere chemische deo’s. ‘Goed bezig’, dacht ik toen – bleu als ik was. Maar niets was minder waar: toen ik deze ‘pure’ deo opspoot, deed het me toch pijn! Mijn hele oksels prikten! Ik dacht dat het kwam doordat ik zojuist mijn oksels had geschoren, maar ook op een niet-scheer-dag (als dat een woord is) prikte deze deo als een gek. Ik dacht toen ‘wat kan hier natuurlijk aan zijn’, en deed de deo weg en ging door met een andere ‘gewone’ deo. Want helaas was dit een paar jaar geleden, en toen waren natuurlijke deodorants nog helemaal niet verkrijgbaar.

Toch bleef dit voorval altijd in mijn achterhoofd, en toen ik deze rubriek begon, dacht ik meteen: ‘er moet ook een natuurlijke deodorant zoektocht in’. En hier istie dan! Ik testte voor jullie (en eigenlijk voornamelijk voor mezelf) drie verschillende natuurlijke deodorants, in drie verschillende vormen. Ik testte een spray, een deostick en een creme, om de variatie erin te houden, en om voor mezelf te zien wat ik zelf fijn zou vinden.

Waarom zou je natuurlijke deodorant gebruiken?

Zweten is een natuurlijk proces: soms moet je lichaam warmte kwijt, en dat gebeurt in de vorm van zweten. Stoppen met zweten (met behulp van antitranspirant middelen) is dan ook heel onnatuurlijk, dat wil je eigenlijk niet. De gemiddelde mens wil echter het liefst zo min mogelijk zweten, want zweten is iets onaangenaams; het kan voor ongewenste geuren zorgen. En dat is precies waarom we deodorant gebruiken. Deodorant is overigens iets anders dan antitranspirantmiddel: het voorkomt de geur die vrijkomt bij zweten. Maar waar komt die geur eigenlijk vandaan?

Zweetgeur wordt veroorzaakt door twee dingen: de zweetklieren dragen er aan bij (zeker onder invloed van hormonen, vandaar de term ‘puberzweet’) en de bacteriën op je huid dragen ook hun steentje bij. De bacterien zetten zweetvocht en andere afvalstoffen om in stoffen die je ruikt. Maar wist je dat ook voeding invloed kan hebben op je zweetgeur? Als je veel knoflook eet, kun je die uitzweten; maar ook andere sterke kruiden zoals kerrie, ui en alcohol beïnvloeden de geur van je zweet.

Maar waarom nu die natuurlijke deo? Is gewone deo dan zo schadelijk?

Het antwoord hierop is lastig. Gewone deo wordt soms beweerd schadelijk te zijn en de kans op borstkanker te vergroten. Het ene onderzoek laat zien dat dit waar is, het andere onderzoek spreekt dit weer tegen. Ik durf hier dus geen harde uitspraken over te doen, tot er meer onderzoek beschikbaar is die uitsluitsel geeft. Alle chemicaliën in deodorants kunnen wel voor een allergische reactie zorgen of sterke reactie van de huid (roodheid, pijn). Dit verschilt per persoon.

Waarom ik wel voor natuurlijke deodorant ben? Omdat je dan minder onbekende chemicaliën op je huid smeert, want die chemicaliën kunnen wel degelijk de bacteriesamenstelling op je huid bepalen. Recent onderzoek laat zien dat de ingrediënten uit onze cosmetica het milieu kunnen bepalen waarin bacteriën wel of niet op onze huid kunnen overleven. In wetenschappelijke term heet de bacteriesamenstelling op je huid je ‘microbioom’. Onderzoek van de Universiteit Utrecht en het Radboudumc in Nijmegen laat nu dus zien dat bij huidonderzoek veel stoffen werden gevonden uit onze cosmetica, heel logisch, maar dat deze dus ook bepalen welke bacteriën op je huid leven. Je microbioom wordt als het ware bepaald door cosmeticaproducenten! Het leek me daardoor goed om eens een deodorant uit te proberen met zo min mogelijk vreemde of onbekende chemicaliën. En het resultaat is bijzonder positief!

Deze natuurlijke deodorants testte ik uit

Ik wilde graag deodorants testen uit verschillende categorieën, en ik koos voor de volgende drie:

 • Salt of the Earth – deodorant spray
 • Loveli Care – deodorant stick
 • We love the planet – deodorant creme

Natuurlijke deodorant Salt of the earth

Salt of the earth – deodorant spray

Salt of the Earth is een natuurlijke deodorant, geschikt voor vegetariërs en vegans (want niet getest op dieren) en bevat geen aluminium chloorhydraat (het meest besproken onderdeel van ‘gewone deo’), alcohol (het tweede meest besproken ingrediënt van gewone deo), parabenen, drijfgassen, triclosan of minerale oliën.

Salt of the Earth deo is in verschillende varianten te koop, en het grootste pluspunt is eigenlijk dat het te koop is bij de Etos en Kruidvat. Handig dus! Je kunt deze deo in een spray versie kopen, in een stick die je eerst moet bevochtigen alvorens het op te brengen (deze deo is waar het bedrijf ooit mee begon) en een roll-on deoroller. Bij de Kruidvat kun je alleen de unscented versie kopen, bij de Etos ook de Rock-chick strawberry spray, maar die geur was me toch heftig! Daarom probeerde ik de ‘unscented’ geurloze deospray uit.

Pluspunten

 • Deze deodorant is bijna overal verkrijgbaar, en dat is heel handig!
 • Redelijk betaalbaar: ongeveer 7€ (ligt er aan waar je hem koopt, bij de Kruidvat is hij iets goedkoper)
 • Doordat hij geurloos is, is hij ook genderneutraal: je boyfriend kan hem ook gebruiken! Zeker doordat het een spray is, is dat helemaal niet vies.
 • Hij laat geen vlekken achter op je kleding (mits je hem laat opdrogen natuurlijk)
 • Lange bescherming (uiteindelijk dan, lees mijn verhaal hieronder)

Minpunten

 • Deze spray moet drogen voordat je je kleding aandoet, en dat is ’s ochtends om 6 uur (ja, zo vroeg sta ik op) niet iets waar ik heel veel tijd voor heb.
 • Hij is geurloos, en ondanks dat ik niet per se van sterke deo-lucht houdt, was een klein beetje geur wel fijn geweest.

Nu moet ik wel even iets bekennen: Salt of the Earth was de eerste natuurlijke deo die ik uitteste, en nu blijkt dus dat je lichaam wel even moet wennen aan deo met een andere samenstelling. Je zweet stinkt de eerste dagen nog, want de bacteriesamenstelling is nog zoals bij je ‘oude’ deo. Pas na een week begint deze samenstelling zich aan te passen, en daarom is voor de overgangsperiode dus wel een deo met geur aan te raden, om het een beetje te verbloemen. Ik zou deze deo daarom niet afraden, maar wellicht wel een geurige spray kopen als dit je eerste natuurlijke deo is. Na wat meer research blijken er ook nog andere geuren op de markt te zijn zoals Meloen & Komkommer en Lavendel & Vanille, en er is zelfs een mannenversie Pure armour for men. Die vind je alleen niet bij de Kruidvat of Etos.

Update: Nadat ik andere natuurlijke deo’s heb getest (en mijn huid dus gewend was aan natuurlijke deodorants) heb ik Salt of the Earth nog eens getest, en had ik geen last meer van geurtjes! Rest alleen nog mijn ongeduld om spray te laten opdrogen..

Hoe werkt deze deo?

Salt of the Earth stick (de classic) is gemaakt met maar 1 ingrediënt: het zout ‘Kalium Alum’, wat ook wel ‘potassium alum’ wordt genoemd. Potassium alum is een natuurlijk mineraal zout, dat in Azië blijkbaar al eeuwenlang gebruikt wordt als natuurlijke deodorant. Als je deze deo gebruikt, komt er een klein laagje zout op je huid. Dit zout voorkomt het ontstaan van lichaamsgeur door bacteriën en geeft langdurig een fris gevoel.

In de spray zitten echter naast potassium alum nog wel wat meer ingrediënten:

 • propanediol: dit werkt verzorgend en bepaalt de dikte van het product.
 • triethyl citrate: dit werkt verzorgend maar werkt ook als antitranspirant
 • aloe barbedensis leaf juice: een duur woord voor aloë vera sap
 • sodium bicarbonate: ook wel baking soda genoemd, dit verwijdert vieze geurtjes
 • sclerotium gum: dit ingrediënt wordt ‘gemaakt’ door een bacterie. Het hydrateert de huid en stabiliseert en verdikt het product.
 • sodium anisate: een antibacterieel ingrediënt.

Kijk op de site van Salt of the Earth voor meer info!

Loveli care natuurlijke deodorant

Loveli Care – deodorant stick

De deodorants van Loveli Care zijn gemaakt met het idee om aluminium uit de deodorant te bannen én om nog steeds werkzaam te zijn. Linda, van Loveli Care, heeft een bijzonder verhaal waarom ze begon met het maken van dit product, en je kunt er meer over lezen op haar website.

Maar waarom testte ik deze deodorant? Ik kwam Loveli tegen via Instagram en was direct geïnteresseerd: een natuurlijke deo in een stick, dat leek me wel handig! (overigens is het ook een heel esthetisch product, en daar heb ik een zwak voor, ik geef toe..). Het is gemaakt van kokosolie en natriumbicarbonaat (baking soda, die je hierboven ook al tegenkwam). Ook zit er sheabutter in (lekkere geur!) en vitamine E ter huidverzorging. En that’s it! Zo weinig ingrediënten, maar toch een goede werking? Dat wekte mijn nieuwsgierigheid dus wel!

Ik stuurde Linda een berichtje met de vraag of ik een Loveli deodorant mocht testen, en zij was meteen enthousiast. Ze stuurde me naar Beauty Boost, een schoonheidssalon in de Zakkendragerssteeg (je moet even zoeken, maar dan heb je ook wat!), de enige plek in Utrecht (tot nu toe) waar je Loveli deodorant kan kopen – om een exemplaar op te halen. Daar nam ik een ‘Fresh Cotton’ mee, maar ik rook ook alvast even aan de andere soorten. Ik moet jullie natuurlijk wel een volledig verslag kunnen bieden he 😉

Er zijn twee maten: klein (€7,99) en groot (€14,99) en het meest briljante van alles: je kunt ook een refill kopen! Minder afval dus, hoera! Naast ‘fresh cotton’ geur, die ik dus heb getest, heb je ook sweet orange, apple blossom en een geurloze, sensitive skin. Ik vond ze eigenlijk allemaal wel lekker ruiken, ik was bang dat sweet orange bijvoorbeeld heel zoet zou ruiken, maar dat viel reuze mee! De geuren zijn bij allemaal helemaal niet sterk.

Pluspunten

 • Deodorant in een stick is echt heel handig: je smeert hem op na het douchen, en doordat de warmte van je oksels de kokosolie smelt, smeer je hem vanzelf uit op je huid.
 • De geur is lekker, fresh cotton is helemaal mijn ding! En de geur is heel mild, je ruikt het niet de hele dag door ofzo.
 • Hij werkt super goed, ik had zelfs het idee dat ik minder zweette, en anders rook ik het gewoon niet
 • Het formaat is heel handzaam: hij kan makkelijk mee in je tas en mega pluspunt: een stick telt niet als vloeistof in je handbagage als je gaat vliegen! YAY!

Minpunten

 • Hij is best duur, alhoewel je er wel lang mee kunt doen. (6 weken met een kleine, 3 maanden met een grote). De refill voor de kleine deo is dan wel weer goedkoper (€5,99), dus dat valt nog mee.
 • Je kan hem op weinig plekken aanschaffen, maar online bestellen is natuurlijk wel een optie. Alhoewel, als je deze lijst met verkooppunten bekijkt… moet ik misschien niet zo zeuren 😉
 • Je kan hem niet delen met je boyfriend, want samen smeren met dezelfde stick vind ik niet echt een fris idee. (haren enzo..)

Eindoordeel: ik ben mega fan, dit is mijn favoriet!

Baking soda – foto via Pexels

Hoe werkt Loveli Care deo eigenlijk?

Het werkzame bestanddeel in deze deodorant is natrium bicarbonaat, baking soda dus. Wat er nu gebeurt als je zweet: de pH op je huid onder je oksels wordt lager. Zuiveringszout of natriumbicarbonaat zorgt ervoor dat je pH waarde weer verhoogt, ofwel: de zuren worden geneutraliseerd. Dit voorkomt dat de bacteriën op je huid nare luchtjes produceren. Zo blijf je dus gewoon op een natuurlijke manier zweten, maar zonder nare luchtjes.

Welke producten verkoopt Loveli Care nog meer?

Omdat ik dus meteen zo enorm fan was van deze deodorant, werd mijn interesse gewekt in hun andere producten. Die wil ik nu eigenlijk ook wel proberen! Naast deodorant (waar het allemaal mee begon), heeft Loveli Care ook lippenbalsem, bodywash, bodylotion en facewash. In ontwikkeling zijn: shampoo, facemist (nog nooit van gehoord) en fase oil. Ik laat het jullie weten als ik nog meer heb getest! Kijk op de site van Loveli Care voor meer info. En lees mijn disclaimer onderaan deze blogpost hoe ik over samenwerkingen als deze denk!

We love the planet natuurlijke deodorant

We love the Planet – deodorant creme

We love the Planet is een natuurlijke deodorant die ik tegenkwam toen ik eens bij WAAR aan het rondkijken was. En omdat ik dus verschillende soorten deodorants wilde testen, leek het me goed om deze ook in de test mee te nemen! We love the Planet deo bevat alleen maar natuurlijke ingrediënten, geen aluminium dus en ze werken verzachtend en hydraterend. De deo wordt snel opgenomen en verstopt je poriën niet. Oh en het product is biologisch!

Het merk We love the Planet ontstond begin 2017, maar de ontwikkeling van de deodorant was toen eigenlijk al in volle gang! De eigenaren van We love the Planet hadden namelijk in 2014 een winkel in natuurlijke cosmetica, en ontdekten toen een groot gat op de markt: natuurlijke deo! Het bleek lastig een deodorant te maken die werkzaam was én natuurlijk, en daarom begonnen ze toen maar zelf met de ontwikkeling van een deodorant. Met als resultaat deze creme! Overigens, mocht je het idee van een creme niet zo’n succes vinden: er komt ook een deodorant stick aan! De ontwikkeling is in volle gang…

Naast deodorants verkoopt We love the Planet ook diffusers voor in huis, kokosnoot kaarsen en er komt een handcreme en handzeep aan. Heb je de diffusers al eens bij horeca gelegenheden gespot? The Colour Kitchen op de Oudegracht heeft ze bijvoorbeeld, dan kan je vast een geur uitzoeken!

Pluspunten

 • De deo werkt super goed
 • Creme smeren is zo gek nog niet: als je gewoon na het douchen of ’s ochtends na het wassen (met schone handen) de creme opsmeert, dan gaat dat prima!
 • Hij is redelijk betaalbaar (voor een natuurlijke deo dan): €11,50 voor een potje waar je ongeveer 3 maanden mee doet
 • Hij is op best veel plekken te verkrijgen! Bijvoorbeeld bij elke WAAR (en die zitten toch zeker wel op veel plekken)
 • De geur is sterk, aan het einde van de dag ruik ik het nog steeds! Mocht je dus bang zijn voor zweetgeur is deze echt wel een goede oplossing. Of voor spannende dagen met presentaties oid.

Minpunten

 • De geur is sterk. Ja dat stond hierboven ook al. Maar de geuren zijn écht sterk, dus je moet maar hopen dat er iets tussen zit wat bij je past. Ik heb bij de WAAR winkel even aan alle zes de geuren geroken (Lovely Lavender, Mighty Mint, Original Orange, Sweet Serenity en So Sensitive) en holy moly, wat een sterke geuren, haha! Je moet zelf maar even ruiken, dit kan ik niet overbrengen via blog. Zelf heb ik nu de Forever Fresh getest, en die is echt prima te doen. So Sensitive is overigens met een hele zachte geur, mocht je het dus te sterk vinden.
 • Creme smeren is niet voor iedereen weggelegd. Maar gelukkig komt er een stick aan! Ik ben zelf denk ik toch meer een deostick persoon dan een creme. Dan zit het weer aan mijn handen enzo.. Smeer ik daarna creme op mijn gezicht, ruikt mijn gezicht ook naar deo! Dat soort taferelen. Wellicht moet ik een andere volgorde nemen!

Eindoordeel: ook van deze deo ben ik fan. Hij werkt goed en zeker op ‘spannende’ dagen is de sterke geur heel fijn.

Kokosolie in natuurlijke deodorant

Kokosolie – foto via Pexels

Hoe werkt de deo van We love the Planet?

De basis van deze deo is kokosolie, net als bij de Loveli Care deodorant. Ook zit er natrium bicarbonaat in, de werking hiervan is hierboven omschreven. Verder zit er bijenwas in, maiszetmeelpoeder om te binden en een geurolie. That’s it! Oja en de verpakking is dus ook milieuvriendelijk, want het zit in een blikje. En blik is een product wat in tegenstelling tot plastic wél heel goed gerecycled wordt in Nederland (tot 95%!). Fijn om te weten dus.

Over het geheel genomen stinkt mijn zweet sowieso VEEL minder nu in natuurlijke deo gebruik. Allemaal aan de natuurlijke deo dus! Heb jij ook een natuurlijke deodorant? Welk merk is jouw favoriet? Heb je nog tips voor me om andere uit te proberen? Laat het me weten in een comment!

Biecht: voor deze blog heb ik een deodorant van Loveli Care én een van We love the Planet gekregen. Dit was echter op mijn eigen verzoek, en dit is dus geen verkooppraatje. Ik blijf altijd eerlijk over wat ik van de producten vind en zal jullie geen onzin verkopen. Lees meer over mijn ideeën over samenwerken in mijn disclaimer!

Post a Comment