lenterisotto met tuinbonen

Recept – lenterisotto met tuinbonen en munt

Vorig jaar startte ik het project ‘3x lenterisotto‘, en ik deelde tot nu toe twee recepten; het was alweer zomer voordat ik de derde kon delen! Tijd voor een derde recept dus. Risotto voelt misschien een beetje als warm winters comfort food, maar het kan dus heel goed in de lente. Vandaag maken we lenterisotto met tuinbonen en munt. Lees gauw verder!

Lenterisotto met Tuinbonen

Mijn relatie met tuinbonen is ingewikkeld. Vroeger aten wij wel eens tuinbonen als groente onderdeel van het klassieke AVG’tje (Aardappels Vlees Groente, red.) maar ik vond ze eigenlijk altijd maar een beetje weeïg en smakeloos. Niet mijn favoriet. Tot ik vorig jaar een keer tuinbonensoep at en positief verrast was. Ook zag ik ze vorig jaar vers in de peul in de supermarkt liggen, en wow, dan zijn ze zoveel lekkerder… Jonge tuinboontjes zijn namelijk veel minder weeïg en melig dan ‘volwassen’ tuinbonen. Ze zijn nu nog niet in het seizoen (pas vanaf half mei), dus kocht ik ze uit de diepvries, en net als erwten zijn ze dan lekker knapperig. Tijd om tuinbonen een tweede kans te geven dus!

Ingrediënten voor 3-4 personen

 • 1 prei, gewassen en in halve ringen gesneden
 • 0,75 liter groentebouillon
 • 200g risottorijst
 • 60 gram geitenkaas
 • 400g tuinbonen uit de diepvries
 • klontje boter
 • scheut witte wijn
 • 3 takken verse munt, de blaadjes fijngehakt
 • olijfolie, zout & peper
 • handje parmezaanse kaas ter garnering

Bereiding

Bereidingstijd: ongeveer een half uur

Fruit de prei in een pan in een beetje olijfolie en wat boter voor ongeveer 5 minuten. Voeg dan de rijst toe en bak nog 2 minuten mee tot hij glazig wordt.

Voeg een scheut witte wijn toe en wacht tot alles is opgenomen of verdampt. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe tot alles is opgenomen en voeg dan weer een nieuwe schep toe. Blijf roeren, dan wordt je risotto het smeuïgst. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Het kan zijn dat je meer of minder bouillon nodig hebt: proef even tussendoor!

Voeg dan de tuinbonen toe en de munt en verwarm dit 3 minuten mee. Zet dan het vuur uit en voeg de geitenkaas toe. Laat de risotto even staan (1-2 minuten) met de deksel op de pan. (dat maakt hem nóg lekkerder!)

Breng op smaak met zout en peper en serveer met een handje parmezaanse kaas. Smakelijk!

lenterisotto met tuinbonen

Variatietip: vervang de helft van de tuinbonen door doperwtjes!

Benieuwd naar de andere recepten voor lenterisotto? Ik maakte ook lenterisotto met asperges en risotto met prei en geitenkaas!

Comments: 1

 • reply
  april 27, 2018

  Ik vond tuinbonen vroeger ook niet echt lekker, met als gevolg dat ik ze al jaren niet meer heb gegeten. Maar dit lijkt me een goede gelegenheid om ze een tweede kans te geven haha 🙂

Post a Comment