Three Crosses Vilnius

Travelguide Baltische Staten deel 3: Vilnius

Na mijn travelguide Riga en Tallinn is het tijd voor de derde hoofdstad van de Baltische Staten: Vilnius! Deze oude stad vol geschiedenis is klein maar fijn, alles is lopend te zien en het is echt een bezoekje waard! Perfect voor een weekendje weg óf een iets langere vakantie in combinatie met de andere twee. Lees gauw verder!

VILNIUS

Vilnius is de hoofdstad van Litouwen, de onderste van de drie Baltische Staten. Het land kent echt een enorme geschiedenis waarin het eerst super machtig was en zelfs tot de Zwarte zee reikte, en daarna weinig onafhankelijk was, of steeds weer opnieuw onafhankelijk probeerde te worden. Sinds 1990 is het dan ook officieel en vanaf 2004 zijn ze bij de Europese Unie gevoegd. Je kunt hier dus makkelijk heen reizen met je Europese paspoort, het is een Schengen-land én ze hebben sinds 2015 ook de Euro!

Meer wil ik eigenlijk niet kwijt over de geschiedenis van deze stad en dit land, want het is heel leuk om hier zelf meer over te leren! Gauw naar wat meer praktische info dus.

HOE KOM JE ER?

Vliegen

De snelste manier om in Vilnius te komen is per vliegtuig. Wizzair vliegt er goedkoop naartoe, en ook Airbaltic, een zusterbedrijf van KLM neemt je mee. Het is ongeveer 2 uur vliegen, en dat maakt het dan ook geen super goedkope trip, wij waren ongeveer 175€ kwijt voor een retourtje. Maar alles in Vilnius zelf is super goedkoop, dus dat maakt het allemaal bij elkaar helemaal geen dure bestemming! Zeker niet als je bijvoorbeeld besluit om ook de andere Baltische Staten bezoeken. Tussen de verschillende steden kun je makkelijk per lokale bus reizen of per georganiseerde trip. Dat deed ik ook van Riga naar Tallinn en deze organisatie rijdt ook vanuit Vilnius, super leuk!

Van het vliegveld naar de stad

Er rijden bussen af en aan naar de stad, en je betaalt hier maar 1€ voor. Het busstation is ongeveer een kwartier lopen naar Old Town, maar sommige bussen rijden ook verder de stad in. Google Maps helpt hierbij goed, die is heel up to date.

Taxis zijn overigens ook niet duur, maar het is wel aan te raden die vooraf te boeken, of vooraf een prijs af te spreken, of de meter te laten lopen. Betrouwbare maatschappijen zijn Vilnius veža, Smart Taxi en Ekipažas. De kosten per km en de instapkosten zouden niet meer dan 1€ moeten zijn.

De trein is niet zo’n goed idee vanaf de airport, ze rijden maar 1 keer per uur. Wel kun je makkelijk met de trein naar steden in de buurt komen, zoals Kaunas en Klaipeda. Of met de trein naar bijvoorbeeld Letland. De trein is nog goedkoper dan de bus!

Per trein naar Vilnius

Heel veel duurzamer is het natuurlijk om per trein te gaan vanuit Nederland. Dat is wel even reizen, maar niet geheel onmogelijk! Je bent dan ongeveer een dag onderweg, dus dit zou ik niet doen als je alleen maar een weekendje weg wil. Linda van Zaailingen schreef onlangs een super fijn overzicht over hoe je met de trein door Europa kunt reizen en waar je je tickets dan moet boeken. Lees het hier!

Per boot

Ja, je leest het goed! Vanuit Duitsland kun je met de nachtboot richting Litouwen, en hier kun je dus met je eigen auto (of gehuurde auto) naar toe rijden vanuit Nederland. Ook iets minder heftig voor het milieu dan vliegen. Je stapt op in Kiel (vlakbij Hamburg) en komt dan aan in Klaipeda. Dit duurt ongeveer 20 uur en kost zo’n 100€ per persoon.

OVERNACHTEN

In Vilnius overnachten is niet heel duur. Je betaalt zo’n 25€ per persoon per nacht voor een airbnb en hotels zijn soms nog goedkoper. Wel zijn de ‘echte’ airbnbs grotendeels ouderwets ingericht, ze zijn niet echt iets anders gewend daar. Nieuwere airbnbs die alleen worden verhuurd voor airbnb zijn dan wel weer moderner ingericht. Je herkent ze meteen 😉

Wij zaten met onze Airbnb in de nieuwe stad, net boven de rivier. In de oude stad is het ietsje duurder, maar niet schrikbarend. Overigens is, zoals ik al eerder zei, alles super goed te lopen, dus het maakt niet heel erg uit waar je zit.

Uzupis Vilnius

Uzupis

WAT IS ER TE DOEN?

Natuurlijk zou ik aanraden iets over de geschiedenis van deze stad te gaan ontdekken. Wij deden een Free Walking Tour, iets wat ik altijd heel leuk vind in iedere stad. Elke dag om 10 en om 12 uur kun je meelopen en je betaalt wat je het zelf waard vindt. Onderweg zie je niet alleen leuke buurten waar je nog naar terug wil, je hoort ook veel over de geschiedenis van de stad.

kronkelende straatjes vilnius

Er zijn verschillende gebieden te onderscheiden die een bezoekje waard zijn. Ik noem ze hieronder op en de verschillende bezienswaardigheden. Helemaal onderaan vind je ook een kaartje met al mijn tips, zowel voor to do’s als eten en drinken!

Old Town

LIterature street

Deze straat is letterlijk een gallerij ter ere van schrijvers van Litouwen. Alle schrijvers die iets hebben betekend voor deze stad hebben een klein kunstwerkje gekregen die hier ergens aan een muur hangt. Eigenlijk is het een soort outdoor kunstmuseum!

Literature street Vilnius

Centrum voor Stedelijke Educatie

Het centrum voor stedelijke educatie opende een paar jaar geleden in het Presidentiele Paleis. Dit is sowieso al een tof gebouw, maar hier leer je dus meer over de staat Litouwen.

Stikliai steet

Zoals de hele Old Town ongeveer bedekt is met smalle en kronkelende straatjes, is dit een hele bekende. Er zitten veel bakkerijen, souvenir winkels, restaurantjes en cafeetjes. Het is een klein stadje in de stad! Hier zitten ook nog wat leuke restaurantjes waar ik later nog op terug kom.

Jewish Quarter

Jewish quarter

In de oude stad bevinden zich ook twee (!) Joodse gebieden. Hier werden tijdens de oorlog de Ghetto’s gebouwd en de Joden ingestopt. De straatnamen zijn nu soms nog tweetalig, je ziet hier ook Hebreeuwse straatnamen. Het is de moeite waard hier een kijkje te nemen, want de straten zijn prachtig! Ook kun je een Jewish tour doen, zodat je niets mist.

Een iets zwaardere maar wel hele interessante suggestie is het Genocide museum. In een oude KGB gevangenis huist nu een museum waar je veel leert over de tijd dat de Duitsers en de Sovjets de stad in handen hadden.

Ga op kerkenjacht

Het aantal kerken in Vilnius is bijna ontelbaar, oké dan, het zijn er 28. Veel kerken waren van oorsprong Katholiek, maar in de tijd van alle bezettingen hebben de meeste kerken ook een andere functie gehad zoals opslaghok, sporthal of warenhuis. Je kunt dus op een heuse kerkenjacht gaan en Pilies (een straat) pakken, beroemd om de kathedralen en kastelen in de straat! Elk geloof had zijn eigen subdivisie, die ook weer zijn eigen kerk wilde bouwen. En het moest allemaal maar binnen de stadsmuren… Echt knap werk dat ze er zoveel hebben kunnen bouwen! Inmiddels hebben veel kerken wel weer hun functie als kerk terug, maar er zijn er ook die bijvoorbeeld alleen als wifi-toren dienen, haha!

kerkenjacht

Doe een streetart tour

Niet alleen in Uzupis zoals hieronder omschreven is street art een ding, ook in de stad is veel street art te vinden! Ga eens op streetart tour en ontdek zo hele verborgen maar leuke straatjes! Hier vind je een up to date kaart met alle toffe spots.

Streetart Vilnius

street art Vilnius

Uzupis

Een van mijn favoriete buurten in Vilnius was Uzupis. Dit is een vrijstaat, net als Christiania in Kopenhagen, maar dan veel georganiseerder. Op 1 april 1997 riepen de kunstenaars in deze wijk ‘voor de grap’ de onafhankelijkheid uit, en na 1 april besloten ze dit maar zo te houden. Elk jaar op 1 april vieren ze nu onafhankelijkheidsdag en heb je een visum nodig om het vrijstaatje binnen te komen. Voor een glimlach krijg je er een 🙂

De area is vanuit de oude stad heel makkelijk te bereiken en is echt de moeite waard. Overal kunst, aan de muren, kunstwerken door de buurten heen, en ook de constitutionele regels zijn leuk om te lezen. Ze hebben overigens zelfs een parlement met een minister van buitenlandse zaken en een president. Het leger hebben ze afgeschaft, want ze wilden niet gewelddadig overkomen.

Uzupis Vilnius

Streetart Uzupis

Ten noorden van Old Town

Iets ten noorden van het centrum zijn nog een aantal leuke bezienswaardigheden. Zo kun je naar Bernadines garden en daar twee mooie kerken naast elkaar bekijken. Ze zijn gebouwd in compleet andere stijl, dus het is een vreemd gezicht.

Gothische kerk

Een stukje ten noorden daarvan is Cathedral Square, met een enorme kathedraal die echt heel mooi is. Je kunt er naar binnen of gewoon de buitenkant bewonderen. Ook kun je de Bell Tower beklimmen.

Cathedral Square Vilnius

Iets anders leuks hier is de ‘Stebuklas’ tegel. In 1989 vormden ongeveer 2 miljoen mensen uit Litouwen, Letland en Estland een menselijke keten over 650 km (!), over alle Baltische staten heen, van Tallinn naar Vilnius (of andersom, ligt eraan waar je het verhaal hoort ;)). Dit was een protest tegen de lange Russische bezetting. Voor de kathedraal ligt nu een ‘wonder’tegel, de Stebuklas tegel dus. Als je hier op staat en 3 keer naar rechts draait, mag je een wens doen. Dat moest ik natuurlijk ook even doen, haha:

Achter de kathedraal ligt de Gediminas toren, een van de laatste overblijfselen van de ‘oude’ citywall van Vilnius, en het is echt Vilnius’ trots. Je kunt er in principe op, maar momenteel zijn ze wat schade van zware regenval aan het herstellen, wij konden er dus helaas niet heen. Het uitzicht bovenop schijnt fenomenaal te zijn.

Gediminas Tower

Een ander uitzicht ligt een stukje daarachter, bij the Three Crosses. Het is even een klim, maar ook hier is het uitzicht niet verkeerd. Je ziet zo de hele stad!

Three Crosses Vilnius

ETEN EN DRINKEN

Traditioneel Litouws eten is best heftig. Het bestaat veel uit vlees en aardappels. Pfoe! Alsof je altijd winterkost eet! Wij probeerden wel de Zeppelins, een soort enorme gnocchi met vulling, maar ik vond het niet echt mega lekker. Een ander traditionele gerecht is koude bietensoep, wat dan weer lekkerder is in de zomer.

Snacks to try: gefrituurd knoflookbrood met gesmolten kaas. Klinkt heftig, maar is goed bij de borrel! En die biertjes, vooral de lokale biertjes, zijn erg goed in Vilnius!

Crustum Vilnius

Koffie

Vilnius is echt een koffie-addict stad. Elke 3 meter was wel weer een koffietentje te vinden, en we haalden dan ook ons hart op. Naast ketens (die overigens prima koffie maakten) waren er ook wat kleinere of specialty coffee tentjes te vinden:

 • Crustum – dit is een bakkerij en koffietentje in één. Hij is op meerdere plekken in de stad te vinden, maar is echt een aanrader! De inrichting is ook heel leuk. Wij aten hier onder andere traditioneel Litouws gebak met maanzaadjes en rozijnen.
 • Caffeine – dit is een soort starbucks, maar dan met betere koffie
 • Crooked Nose & Coffee Stories – de lokale specialty coffee roaster
 • BREW – ook een specialty koffietentje – ook goed voor ontbijt & lunch overigens!
 • Coffee1 (in Uzupis)
 • Chaika – hipster koffie, leuke inrichting, lekkere muziek; wat wil je nog meer?
 • Bookafe – een café vól met boeken, deed me een beetje denken aan Paludan Boger in Kopenhagen, zo leuk!
 • Mint Vinetu – in de categorie koffie drinken tussen de boeken is deze ook heel leuk!
 • Backstage Café – moeilijk om te vinden, niet voor niks backstage, maar echt een huiskamer in de stad!
 • Sugamour – hier drink je niet alleen koffie, maar eet je ook de lekkerste taartjes erbij..

Brew Coffee Vilnius

Ontbijt&Brunch

Wij houden echt enorm van ontbijten, dus ik ben altijd blij als er een paar ochtenden ‘uit ontbijten’ in een citytrip zitten.

 • Pinavija Café & Bakery – bij dit tentje moet je enorm door de mierzoete inrichting heen kijken, want het eten wat ze hier maken is ZO GOED. We hadden een heerlijk ontbijt, goede koffie, lekkere taart en namen daarna ook nog wat hapjes mee voor de lunch. Het liefst ontbeten we hier elke dag, maar helaas moet een blogger een beetje meer dingen ontdekken…
 • Crustum – die noemde ik hierboven ook al. Ze hebben lekkere broodjes en goede koffie
 • BREW – hier ontbeten we ook een dag. Goede maple-pecan broodjes en hun kaneelbroodjes.. yum!
 • Thiery Bakery in Uzupis, schijnt de beste bakker van de stad te zijn!
 • Bookafe – hier kun je ook prima sandwiches eten!

Pinavija Bakery

Dinner

Wij hadden 1 avond een echte bummer qua dinner, ga hier dus niet heen: MANAMI. Dit ziet er tof uit, maar de kaart is veel te groot en de service belabberd. Andere dingen die we wel aanraden:

 • Kitchen – voor de Litouwer een chique tent, maar heel erg betaalbaar voor ons Dutchies. Hier eet je redelijk sjiek, maar oh zo lekker.
 • Vieta – een vegetarisch/vegan restaurant waar ik echt de beste tofuburger evah at. Neem hier geen carnivoren mee naar toe, alhoewel het naast de ‘meatlovers pub’ zit, dus die kunnen dan altijd nog naar de buren.
 • Vegafé – een vegetarisch restaurant waar ze veel met paneer en tofu serveren. Paneer <3 yum!
 • Radharane – een vegetarisch Indiaas fusion restaurant, met ouderwetse Indiase gerechten in een modern jasje. De service is belabberd en de inrichting ziet er saai uit, maar het eten is spotgoedkoop en heel lekker!
 • Drama Burger – hier hebben we niet zelf gegeten maar deze werd als goede burgertent aangeraden.
 • Bistro 18

Restaurant Kitchen Vilnius

Drankjes

Litouws lokaal bier is echt ontzettend lekker. Een van de specialiteiten is honingbier, het klinkt zoet, maar het is vooral heel fris. Op een aantal plekken kun je heel leuk biertjes en wijntjes drinken:

 • Craft en draft – vooral ook chill buiten als de zon schijnt, maar beneden ziet het er ook tof uit
 • Pietu Parku – een soort ruin bar meets stadsstrand met cocktails voor 5 euro
 • Devinke Baras – een biertuin in Uzupis
 • Bambalyne – een enorme selectie aan drankjes
 • Alchemikas – voor de cocktail lovers
 • Distilerija – omdat het er zo mooi uit ziet en omdat de cocktails zo goed te betalen zijn

GOOD TO KNOW

Het weer

Het weer in Vilnius en Litouwen is meestal niet al te best. Ze hebben dan wel de kleur geel in hun vlag vanwege zonneschijn, maar die is redelijk zeldzaam. Ga dus in de zomer! Wij hadden heel veel geluk, het was 20 graden en zonnig in april. (wat volgens onze tourguide bijna nooit voorkwam). Maarja, ondertussen was het dan ook 28 graden in Nederland, dus wij hadden vast wat mooi weer meegenomen, haha!

WiFi en Internet

Litouwen staat bekend (net als Estland overigens) om hun snelle internet en vrije WiFi toegang overal. Ze hebben ongeveer het snelste internet ter wereld! Je hebt dus overal gratis WiFi en hoeft niet om data verlegen te zitten 😉

Basisbenodigdheden in het Litouws

Hallo               Labas
Bedankt          Aciū (spreek uit: Atsjoe, zoals een nies, maar dan met de klemtoon op de tsjoe!)
Ja                     Taip
Nee                  Ne

Alles in één overzicht

Om het makkelijker te maken heb ik weer even een kaartje gemaakt die je kunt downloaden op je smartphone, met hierop alle eet & drinktentjes en de meeste highlights en must-sees. Enjoy!

Heb ik nog leuke plekjes gemist of heb je nog vragen? Laat een berichtje achter!

Comments: 4

 • reply
  mei 12, 2018

  Oeps, ik had echt nog nooit van Vilnius gehoord!
  Goed dat je de trein noemt en dank voor het linkje. De trein is alleen niet ‘iets’ duurzamer maar heeeel veel duurzamer dan vliegen 😉
  Was Litouwen niet ook het land waar iedereen zich zomaar kan registeren om leegloop tegen te gaan? Misschien is de wifi daarom ook wel zo goed, haha.

 • reply

  Viva

  mei 16, 2018

  Wat leuk om al te lezen ter voorbereiding!!
  Ik vond Tallinn al geweldig, nu Vilnius op de planning.
  Thanks voor de tips en tours: dat wordt leuk! Lekker honingbiertjes drinken 🙂

 • reply

  Annemarie Steenbergen

  augustus 8, 2018

  Fijn om dit te lezen!
  Geeft een heel duidelijk, overzichtelijk beeld en top tips!
  Ik had net een ander blog gelezen en dat gaf een nogal deprimerend beeld! En dat terwijl ik morgen naar Vilnius en Riga ga;)

Post a Comment