Fair Fashion Festival

Sunshine goes green #12: Online Fair Fashion

Tijdens de Fashion Revolution Week afgelopen april keek ik de Netflix documentaire ’the True Cost’. Ik was er echt van onder de indruk en kon daarna even niet meer winkelen. Op zich goed, want ik wil minder meedoen aan Fast Fashion, maar daarna zette het me toch aan het denken: waar koop ik eigenlijk gemakkelijk fair fashion? Ik ben bezig met een ‘eerlijk winkelen in Utrecht kaartje’, maar tot die af is, begin ik online. Dus vandaag deel ik een aantal mooie online fair fashion winkels!

Fair Fashion

Ik schreef er al eerder over, maar ik blijf fair fashion een lastig onderwerp vinden. Omdat grote ketens mee willen doen in de duurzame trend, zie je ineens overal kleding verschijnen van ‘duurzame materialen’ zoals Tencel. In beginsel goed, maar als de Zara je een shirtje aansmeert van duurzaam materiaal, betekent het waarschijnlijk dat de arbeidsomstandigheden van de makers nog steeds niet duurzaam is. En waar soms de arbeidsomstandigheden prima zijn (als bijvoorbeeld je kledingstuk in Europa is geproduceerd), is het materiaal weer niet altijd duurzaam. Soms zie ik door de bomen het bos niet meer en weet ik niet meer wat nu wel en niet verantwoord is. Daarom blijf ik er over praten en lezen en ik deel graag mijn ervaringen met jullie!

Niet het wiel zelf uitvinden

Je kunt zoveel vinden tegenwoordig over eerlijke mode, dat ik hier een paar blogs wil highlighten, zodat je niet zelf het wiel opnieuw hoeft uit te vinden:

Een blog die veel tijd en aandacht besteed aan fair fashion is de blog Palace of Bliss. De eigenaresse biedt je een gids door het doolhof van de fair fashion. Ik kan aanraden hier eens wat artikelen te lezen over bijvoorbeeld duurzame materialen! Ook heeft zij een duurzame merken gids, waar je eens door kunt bladeren zodat je eerlijke merken sneller gaat herkennen.

Een andere mooie blog die vertelt over de makers en de ‘soul’ achter een merk of winkel, is Soul Stores. Bij Talitha van Soul Stores deed ik al eens een fair fashion tour door Utrecht, en deze winkels wil ik dan ook graag opnemen in mijn kaartje. Op haar blog vind je niet alleen fair fashion onderwerpen, maar ook duurzaam eten komt voorbij en een heleboel andere leuke artikelen over duurzaamheid. (Had ik al gezegd dat Talitha ook echt een hele leuke chick is? Dat maakt haar website nóg leuker ;))

Online fair fashion

Maar naast blogs en merkengidsen, zijn er ook hele webshops die zich richten op eerlijke mode. En het mooie is dat je hier kunt ontdekken dat eerlijke mode niet per se heel duur hoeft te zijn! (Oke, het is wel een beetje duurder, maar er zijn ook echt merken die je tegemoetkomen in de prijs) Ik wil drie webshops/websites uitlichten die ik erg fijn en inspirerend vind:

project cece webshop

Project Cece

Project Cece is eigenlijk niet een webshop, maar een soort overzicht van webshops met fair fashion. Zie het als een soort shoppingplatform die je doorstuurt naar de verschillende winkels. Project Cece is opgestart om het gemakkelijker te maken om duurzame mode te vinden. Want je hoeft hiervoor niet per se naar een klein winkeltje in een dorpje achteraf. Op de website kun je heel fijn bladeren door verschillende categorieën, favoriete kledingstukken opslaan en eventueel prijzen vergelijken tussen de webshops die het product aanbieden.

Maar dat niet alleen! Bij Project Cece zie je ook direct verschillende keurmerken van het merk, en de verschillende labels die aangeven op welk level het product duurzaam is. Want wat is nu eerlijke of bewuste kleding? Dat is dus best lastig te bepalen, zoals ik hierboven ook al zei. Ook is niet altijd het hele proces van productie tot verkoop even transparant. Daarom hanteert Project Cece de volgende labels, waaraan je zelf kunt bepalen of het voor jou duurzaam is:

labels project cece online fair fashion

Tot slot hanteren ze ook nog keurmerken op de materialen die gebruikt worden voor het mode item. Kijk voor de verschillende keurmerken eens op hun website, maar pas op: daarna wil je eigenlijk gegarandeerd verder shoppen! 😉

MaeSue online fair fashion

Mae Sue

Mae Sue is een gloednieuwe webshop in de fair fashion webshop-industrie (als dat al bestaat). MaeSue is pas vorige maand opgericht en volgens mij nu al een succes! Linda, de eigenaresse van Mae Sue, wilde graag breken met een aantal vooroordelen over Fair Fashion: “Ik wil het met Mae Sue voor iedereen toegankelijk maken om eerlijke en duurzame kleding te kopen. Er bestaan nog zoveel vooroordelen over duurzame mode: “Het is voor hippies, het is onflatteus en het is te duur.”. Maar gelukkig gelden deze vooroordelen al lang niet meer. Er zijn tegenwoordig genoeg kledingmerken die stijlvolle én betaalbare duurzame kleding maken. Met Mae Sue wil ik deze duurzame kledingmerken onder de aandacht brengen.” 

Ik moet eerlijk bekennen dat ik eerder ook deze vooroordelen had. En steeds kwam ik ook merken tegen die juist wel van die hippie eerlijke mode maken, waardoor het vooroordeel een beetje bleef. Maar de laatste tijd is dat enorm aan het veranderen. Er komen zo veel meer eerlijke mode (web)shops bij met toffe en een modieuze kledingstukken, dat ik mijn mening wel móet bijstellen 🙂 

Op MaeSue.com kun je er van uitgaan dat de werknemers een eerlijk loon hebben ontvangen en dat de materialen op een ecologische manier worden geproduceerd. Je vind er kleinere merken zoals het Portugese Näz en het Spaanse Bloi, maar ook grotere merken zoals het Zweedse Dedicated en het hippe Spaanse Thinking Mu. 

Persoonlijk vind ik het een mooie website, het bladert fijn, en het aanbod is nog klein, maar heel mooi! Ook vind ik de prijzen enorm meevallen.

KORTING KORTING KORTING
Yay! Ik mag korting weggeven van MaeSue.com! Tot en met 15 juli 2018 kun je met 10% korting shoppen bij MaeSue.com met de code “10%@MaeSue”.

the domestic botanist

The Domestic Botanist

Ik schreef al eerder over de winkel van The Domestic Botanist, maar ik wil eigenlijk hier ook de webshop uitlichten. Bij The Domestic Botanist, een nog redelijk onbekende webshop denk ik, vind je producten van internationale onafhankelijke designers. Gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden, want door de designers zelf, en grotendeels met duurzame producten. Zo vind je hier onder andere kleding van het merk Friday’s project, een van mijn favorieten omdat ze hele mooie kledingstukken hebben, die ook nog eens betaalbaar zijn!

Een ander merk wat je hier vindt -alhoewel helaas wel iets duurder- is Diarte. Diarte is een sustainable knitwear merk, wat gelooft in slow fashion en geen bizarre consumptiemaatschappij. Daarom maken ze kledingstukken van materialen die lang mee gaan, voor een tijdloze garderobe. Alles wordt ontworpen en gemaakt in Spanje onder goede werkomstandigheden en ze gebruiken alleen maar Oeko-Tex gecertificeerde materialen.

Verder vind je hier ook tassen, sieraden en zelfs bonsai boompjes! Daarvoor moet je denk ik wel even naar de winkel zelf…

Andere webshops in het kort

Er zijn er natuurlijk nog veel meer, maar de bovenste wilde ik gewoon even uitlichten! Kijk ook eens bij:

 • Wolf and Storm, de dinosaurs van de fair fashion webshops. Wolf and Storm is een van de eerste fair fashion webshops en biedt stijlvolle en vrouwelijke kleding en accessoires.
 • Goat Organic Apparel, voor al je basics
 • Sophie Stone, voor Sophisticated fair fashion
 • Brand Mission, heeft naast een webshop ook een ‘echte’ winkel in Haarlem
 • goodFibrations, een webshop voor mannen en voor vrouwen met een heleboel mooie merken
 • Miss Green, een Nederlandse ontwerpster die een duurzame kledinglijn opzette die ook nog eens heel succesvol werd!

Ben je hierna nóg niet uitgekeken op webshops? Kijk dan eens bij Palace of Bliss, zij heeft een mooi overzicht gemaakt van webshops 🙂

Wat is jouw favoriete online fair fashion shop en waarom? Laat het me weten in een reactie!

Comments: 5

 • reply

  Eva

  juni 7, 2018

  Super tips! Echt zo fijn dat het steeds makkelijker en overzichtelijker wordt. Ik gebruik zelf ook de sites Rank A Brand en Fair Choices. Qua blogs is When Sara Smiles ook heel leuk 🙂

 • reply

  Sophie

  juli 26, 2018

  Leuk blogartikel! Ik heb zelf onlangs OefoO ontdekt. Ook een leuke webshop met fair fashion 🙂

Post a Comment